Înapoi la cărți

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg

Piața de carte n-a mai trecut printr-o asemenea criză din anul 2009, cînd a avut nevoie de un deceniu pentru a-și reveni la nivelul inițial. S-au închis librăriile, comerțul de carte a funcționat doar online și, oricum, foarte mult redus, s-au suspendat festivalurile literare, editurile și-au încetinit, mai mult sau mai puțin, ritmul publicării de noi titluri ori și-au amînat planurile editoriale și au încercat să speculeze momentul publicînd cărți despre COVID-19, pandemie și izolare (Corint, Polirom, Nemira), s-au concentrat pe ofertele online și pe diverse strategii de promovare (cluburi de lectură și lansări online, scriitori publicați de Humanitas au semnat din izolare exemplare din noile lor cărți) și, în general, au încercat să reducă efectele dezastrului.

Asta pentru că, după ce librăriile s-au închis, piața de carte s-a prăbușit cu 70% și mai puțin de 10% din cei care cumpărau cărți din librării au migrat către online. Altfel spus, românii n-au „pus preț” pe cărți în perioada de carantină, cu atît mai mult cu cît, așa cum a comentat Radu Gârmacea pe Facebook (taman de Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor), românii au o percepție nejustificată legată de prețul lor: „6-7 euro costă în medie o carte scoasă de o editură bună din România. Cam cît o sticlă de vin franțuzesc acceptabil sau de vin românesc prost. Cît 12 doze de bere ieftină. Cît jumătate de agendă de birou, cît un kil de carne de vită de gătit. Percepția generală este că la noi cartea e scumpă”.

Între timp, cea mai mare parte dintre librării s-a deschis, dar în Italia acest lucru s-a întîmplat mult mai devreme, ministrul Culturii afirmînd că, laolaltă cu supermarket-urile, librăriile asigură desfacerea de „bunuri esențiale” (la noi, Cărturești a trebuit să se partenerieze cu Mega Image pentru a vinde fizic în timpul pandemiei). E greu de estimat însă cît va dura revenirea și pînă la ce nivel, dată fiind scăderea majoră a pieței. „Această criză e total diferită de cea din 2009. Ea s-a instalat brusc și aproape nimeni nu a avut timp de ajustare din mers, nici a personalului, nici a cheltuielilor. Revenirea din această criză se anunță aproape imposibilă pentru editurile mici, tocmai cele care dădeau sarea și piperul pieței de carte. Sînt doar cîteva edituri mari care mai mișcă în perioada asta. Celelalte ori au închis, ori se pregătesc să o facă. Cam la fel e situația și în cazul titlurilor noi: cele mai multe au fost suspendate sau vor fi cît de curînd. Mai ales că nici Bookfest, care era programat în perioada 27-31 mai, nu se mai face, deci nu mai există o presiune din piață să vii cu titluri noi pînă la o dată anume”, declara în urmă cu cîteva săptămîni Mihai Mitrică, directorul Asociației Editorilor (AER), pentru Profit.ro.

Cum am scris și cu alte ocazii, cartea, lectura, literatura nu au prestigiu la noi (și) din cauza dezastrului din sistemul de învățămînt care, de treizeci de ani, nu reușește să-și îndeplinească principala menire, aceea de a-i apropia pe elevi de una dintre activitățile esențiale în viață: cititul. O spune recent, în stilul său, și Florin Iaru pe platforma de educație Scoala9.ro: „Pentru cine nu știe, cu rare excepții, manualele de limba și literatura română sînt, vorba lui Creangă, cumplit meșteșug de tîmpenie. Ce au putut aduna între paginile lor autorii e o poveste de pe tărîmul celălalt. Adică texte ce nu pot fi citite fără să ți se rupă fălcile de la căscat, fără dicționar de termeni arhaici sau fără batistuțe pline cu mucii sentimentelor nobile, texte care nu ar fi primite, azi, nici la poșta redacției, nici pe un blog cu floricele, albinuțe și păsărele, texte care nu interesează pe nimeni, de parcă ar fi scrise în persana veche. Pe scurt, manualele de română sînt cel mai mare dușman al cititului. Și ăsta e secretul faptului că, în România, doar cel mult 1% din populație cumpără cărți ca să (țineți-vă bine) citească. Însă ipocrizia salvează România. De la miniștri pînă la educatori și părinți, toată lumea se usucă de dorul și jalea cititului. Dar, după ce îi asculți vorbind (tot de la ministru pînă la ultima roată de la căruță), te prinzi repede că nici ei nu au prea citit la viața lor. Și uite ce mîndri stau în șaua funcției!”.

„Ce e de făcut?”, se întreabă Florin Iaru și tot el răspunde încurcat: „Cinstit să fiu, nu știu. Fiecare părinte își va rezolva problema cum îl vor duce capul și inspirația. Ori ascunde tableta, ori promite marea cu sarea, ori alternează biciul cu zăhărelul. Nu există rețete, pentru că puștii sînt organizați în rețele elastice și tiranice. Firește, un program național de trezire a interesului pentru lectură și recompensarea cititului ar fi binevenit. Concursuri, caravane, festivaluri (cum e cel de la Iași, în care recordul de participare e bătut de elevi), întîlniri cu scriitori vii și hazlii, ecranizări, premii… Și toate astea întinse pe douăzeci de ani, pînă se creează obișnuința, pînă devine tradiție. Da’ cine s-o facă? Întreb asta de treizeci de ani și aflu, cam la patru ani o dată, că, dacă vine cine trebuie la putere, se rezolvă și asta”.

Între timp, Ioana Nicolaie a cîștigat Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ pentru romanul de anul trecut Cartea Reghinei (Humanitas) și, odată cu revenirea în print și într-un nou format a revistei noastre, ne reluăm, în această pagină, seria de recenzii de carte, împreună cu cea mai bună echipă de cronicari literari de pe piață: Cosmin Ciotloș, Doris Mironescu și Bogdan-Alexandru Stănescu, cărora le mulțumesc aici pentru perseverență și pentru încrederea în carte ca bun esențial.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Vladimir Putin GettyImages 2169443680 jpg
Analist român de la Washington: „Rusia poate intra în colaps economic între 1 an și 3 ani. Ridicarea sancțiunilor, mișcare periculoasă pentru Europa”
Singurul motiv pentru care Rusia ar accepta negocieri de pace acum este ridicarea sancțiunilor economice impuse de Europa, spune analista Iulia Joja. Această măsură ar permite atacatorului să-și refacă forțele și să pună din nou, peste câțiva ani, Ucraina, dar și securitatea europeană.
turisti calatorii city break aeroport zboruri jpg
Vacanțele în antichitate. Secretul echilibrului sau un spectacol al exceselor la greci și romani. Trucuri vechi de 2.000 de ani
Sărbătorile de iarnă aduc pentru mulți angajați, mai ales din sectorul public, o vacanță mai lungă decât în anii trecuți. În acest context, dezbaterile despre echilibrul muncă-viață câștigă relevanță, iar decizia Tokyo-ului de a reduce săptămâna de lucru devine un reper. Dar, cum era văzută vacanța
coalitie PSD PNL USR UDMR si minoritati 5, foto Guvern jpg
Ce înseamnă formarea o coaliție PSD-PNL-UDMR și minorități, dar fără USR. Analist: „Criza a fost doar amânată, nu depășită"
Analistul politic Cristian Pîrvulescu analizează în detaliu această configurație politică și subliniază atât beneficiile, cât și riscurile pentru stabilitatea guvernării și pentru viitorul opoziției.
Revolutie 1989 FOTO wikipedia
Revoluție sau lovitură de stat? Un istoric demonstrează științific autenticitatea evenimentelor din decembrie 1989
35 de ani au trecut de când românii au ieșit în stradă scandând lozinci anticomuniste. „Jos Ceaușescu!”, „Libertate!”, „Dreptate!” nu au fost atunci doar simple cuvinte, ci crezul sub care s-au unit în decembrie 1989 zeci de mii de oameni.
barbatul care a mancat doar carne 13 luni  Captura Youtube png
Un bărbat care a mâncat doar carne roșie și ouă timp de un an mărturisește ce efect a avut dieta: „Mi-a schimbat complet viața”
Un bărbat din SUA care și-a schimbat radical dieta după ce a trecut cu mult de 100 de kilograme a mărturisit că regimul alimentar adoptat, bazat preponderent pe carne roșie, l-a ajutat nu doar să slăbească ci și să scape de depresie. Experții avertizează însă că o astfel de dietă prezintă riscuri.
brad de craciun decoratii
Tradiția care atrage norocul în casa noastră de sărbători! Trebuie doar să punem scorțișoară în bradul de Crăciun
De-a lungul lumii există nenumărate tradiții de sărbători, care ne promit că ne vor scăpa de energiile negative și ne vor putea oferi un început de an plin de noroc. Iar, dacă deja am pregătit bradul de Crăciun, sau urmează să o facem, avem noroc!
barcelona 3226639 1280 jpg
Mărturia unui român care trăiește în cel mai frumos oraș spaniol: „N-aș mai pleca. Și în București, și în Barcelona, tot cu 500 de euro rămâi”
Într-un vlog realizat în Barcelona, Cosmina Avram l-a întâlnit pe George, un român care locuiește de 25 de ani în orașul catalan. El nu ar da Bucureștiul pe Barcelona, în ciuda faptului că orașul din Spania s-a clasat în top 10 mondial al orașelor care oferă cea mai mare calitate a vieții.
O terasă din Vama Veche se închide FOTO: FB
Motivele demolării celebrului club Stuf din Vama Veche. „Plaja pe care se afla clubul era domeniul public al statului și nu domeniu privat al Primăriei”
După 16 ani de procese în toată țara, pe 17 decembrie a început demolarea clubului Stuf din Vama Veche. Litigiul a început după ce proprietarii hotelului care se construia în spatele clubului au reclamat că mai multe construcții se extind pe plaja unde era cunoscutul club.
Pagina primei ediții a cărții Colind de Crăciun Foto Wikipedia jpg
19 decembrie: 181 de ani de la apariția cărții „Colind de Crăciun“, celebra scriere despre Scrooge. Cum a luat naștere povestea
Pe 19 decembrie 1915 s-a născut cântăreața Edith Piaf, cunoscută și sub numele de „La Môme Piaf” (adică „Mica Vrăbiuță”), vedeta muzicii franceze. La aceeași data se stinge din viață medicul psihiatru german Alois Alzheimer.