Eminescu, la aniversară

Publicat în Dilema Veche nr. 778 din 17-23 ianuarie 2019
Eminescu, la aniversară jpeg

„Eu, ca și cadru didactic, îl consider pe Mihai Eminescu cel mai mare poet care l-a dat România.“ – Daniel Breaz, ministrul Culturii 

Au trecut, iată, peste două decenii de la primăvara lui 1998, cînd revista Dilema publica celebrul, infamul nr. 275, cu Dosarul îngrijit de Cezar Paul-Bădescu, în care denunţa mitizarea poetului din ultimul secol: geniu dispărut în floarea vîrstei, bolnav şi nefericit sufleteşte, dar de o moralitate şi un patriotism desăvîrşite, intransigent, fervent şi drept militant politic, de o inteligenţă sclipitoare care l-a situat în avangarda ştiinţelor politice, economice, sociale şi tehnice, romantic întîrziat, însă poet nepereche, poet naţional, poet social, luceafăr al poeziei româneşti, întemeietorul limbii noastre literare, chintesenţă a spiritualităţii româneşti, „om deplin al culturii române“ etc.

Sprijinind cauza mai tuturor intereselor politice, morale sau literare ale posterităţii, revendicat de către toate formele de naţionalism: ortodoxism, legionarism, protocronism şi de noua dreaptă, Eminescu era strivit de propriul mit. Dosarul dilematic a fost primit cu reacţii foarte dure de cei care considerau că este „o conspiraţie“, „un complot antinaţional“, „sacrilegiu“, „acţiune antinaţională şi antimitologică“ sau „expresia unui proces mai general, vizibil şi în domeniul istoriei, de demitizare a valorilor naţionale, pe motiv că acestea au fost exagerate şi, în consecinţă, trebuie revizuite pentru a putea să fim, astfel, acceptaţi în Europa“, după cum s-a exprimat Eugen Simion, pe atunci preşedintele Academiei Române.

S-au schimbat lucrurile între timp? Absolut deloc. Bietul Eminescu este în continuare stindardul tuturor formelor de naţionalism.

Acelaşi Eugen Simion, recent celebrat cu surle şi trîmbiţe de Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti pentru o medalie falsă acordată de o Societate de Filologie inexistentă (conform anchetei „Nobelul fals care a păcălit Academia Română“, publicată de Scena9.ro), s-a remarcat în 2009 ca iniţiator al unui foarte costisitor proiect de aşa-zisă facsimilare digitală integrală a Caietelor Eminescu, proiect care a eşuat însă într-un fel de scanare amatoristică a manuscriselor, oricum de negăsit nici pînă în ziua de astăzi în formulă completă în bibliotecile importante din țară (conform anchetei „Academia Română, depozitul caietelor Eminescu“, publicată acum trei ani de Sidonia Bogdan chiar în revista noastră).

În timp ce volumele cu pricina zac prin depozitul bibliotecii sale, Academia, condusă acum de Ioan-Aurel-Pop, istoric naţionalist şi militant ortodoxist tehnofob, a lansat Aplicaţia „Mihai Eminescu, întreaga operă“, asta însemnînd că opera eminesciană va fi disponibilă, în regim gratuit şi într-un format compatibil cu telefoanele inteligente, în magazinele App Store şi Google Play. Aplicaţia a fost realizată pe parcursul a doi ani de o echipă interdisciplinară alcătuită din cercetători de la Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, membri ai Asociaţiei Române de Geopolitică, Geoeconomie şi Geocultură şi tineri informaticieni, cu sprijinul financiar al Asociaţiei NeamUnit. Aceasta din urmă nu este altceva decît o organizaţie ultranaționalistă dacopat-legionaroidă, care s-a remarcat recent prin cererea de sancţiuni aplicate organizatorilor ceremoniei oficiale de preluare de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene pentru faptul „ilegal şi antinaţional“ că imnul n-ar fi fost interpretat integral de Corul „Madrigal“.

Ca o încununare a confiscării lui Eminescu de către marii corupţi, impostori şi agramaţi din fruntea instituţiilor neamului, pe 15 ianuarie, la Ateneu, s-a sărbătorit „Ziua Culturii Naţionale – Ziua lui Mihai Eminescu“. Programul evenimentului a constat în: cuvîntul de deschidere al lui Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române (care recomandă „vindecarea de bolile trupești în biserici“), cuvîntul de salut al preşedintelui Klaus Iohannis, mesajul PF Daniel, Patriarhul BOR, fost informator al Securităţii, discursul „Cultura: a cîta putere în stat?“ al eternului Eugen Simion, omagiul Ecaterinei Andronescu, revenită după trei eşecuri majore în fotoliul de ministru al Educaţiei, discursul „Cultura Naţională – Permanenţe, perspective în context european“ al agramatului şi susţinătorului Coaliţiei pentru Familie Daniel Breaz, cel care a preluat recent „ştacheta“ de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, discursul „Statalitatea românească şi vechile sale lăcaşuri“ al lui Răzvan Theodorescu, academicianul ospitalier al minerilor înarmaţi cu bîte pentru care Eminescu este însă „stîlpul fiinţei naţionale“, discursul „Eminescu şi Basarabia“ al acad. Mihai Cimpoi, delirant/mediocru exeget al operei poetului, plus un „moment eminescian“ asigurat de Dorel Vişan, actorul care tot deplînge faptul că „poporul l-a părăsit pe Dumnezeu“.

O anchetă demnă de citit, realizată de Ioana Epure şi intitulată „Pe tine te-au chinuit cu Eminescu în şcoală?“, a publicat pressone.ro. „Pentru mulți elevi, poezia lui Mihai Eminescu se ofilește la umbra soclului de neciobit al poetului național și este îngropată în tehnici de predare scorțoase. Am vrut să aflăm cum a fost întîlnirea cu Eminescu în şcoală a cîtorva scriitori români“, spune chapeau-ul anchetei. Au răspuns Radu Paraschivescu, Simona Popescu, Florin Bican, Radu Vancu, Elena Vlădăreanu, Dan Lungu, plus dilematicii Mircea Vasilescu, Ana Maria Sandu şi subsemnatul.

Spicuiesc din două răspunsuri: „Eminescu ar trebui predat/explicat elevilor ca un personaj viu și profund, de la care putem învăța ce înseamnă dragostea, natura, istoria, conștiința, Cosmosul și altele. Și elevii ar trebui stimulați să intre într-un dialog imaginar cu Eminescu. Și ar trebui să li se explice că geniul nu e ceva abstract și intangibil: geniul e cel mai de încredere prieten al nostru, al oamenilor obișnuiți. Dar mă tem că, în marea majoritate a liceelor, nu se întîmplă așa: se livrează în continuare comentarii gata făcute, că «vine bacalaureatul». Și uite așa se plictisesc copiii de Eminescu și ratează, pentru tot restul vieții, întîlnirea cu geniul.“ (Mircea Vasilescu) Şi „Cred că școala ar trebui să asigure accesul nemijlocit al elevilor la opera lui Eminescu, oferindu-le spațiu – și timp – să reflecteze asupra ei. Adică să nu fie despre, să fie cu. Nu știu cum se poate realiza concret acest lucru, dar trag nădejde că vajnica echipă de la Ministerul Educației va găsi o formulă (magică). Altminteri, studiul lui Eminescu în școală va ajunge să producă monștri, precum cel pe care mi l-a arătat o profesoară într-o teză de clasa a șasea, al cărei subiect era «Chipul lui Mircea cel Bătrîn în „Scrisoarea III“»: «Mircea cel Bătrîn era un domn trupeș. El sa luptat cu un neasemuit dispreț pentru țară pentru vot după cum reiese din versurile „tu ești Mircea Dan părate“».“ (Florin Bican)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.