Despre „creșterea plăcerii de a citi”

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg

Poate nu vă mai amintiți (pentru că nici nu aveți ce), dar conform unui proiect legislativ, anul 2019 ar fi trebuit să fie Anul Cărții, celebrat, chipurile, printr-un „program naţional de evenimente, desfăşurate în unităţile de învățămînt primar și gimnazial, cu scopul de a promova lectura”. Nu s-a întîmplat mai nimic în afara unor serbări și festivități de ochii lumii, în schimb, pe final de an, România a obținut un punctaj foarte slab în clasamentul PISA (locul 47 din 79 de țări), cu un nivel al analfabetismului funcțional de 44%, cel mai ridicat din ultimul deceniu. Testările la citire, spre exemplu, au dat rezultatele sub media europeană, oricum mai slabe comparativ cu cele din anii precedenți. Repeziciunea cu care, în ultimii trei ani, la Cultură s-au perindat patru miniștri (Ioan Vulpescu, Lucian Romașcanu, George Ivașcu și Bogdan Gheorghiu) a fost egalată doar de incompetența, delăsarea și chiar agramatismul lor. Practic, în Anul Cărţii, cu întoarcerea la manualul unic, aproape jumătate din elevii români ieşiţi de pe băncile şcolilor românești nu înţeleg ce citesc în limba română.

Ei bine, ca să rezolve această profundă problemă sistemică (conform Barometrului de consum cultural 2017, 42% din români nu citesc nici măcar o singură carte pe an, 1 din 5 români nu a citit niciodată o carte, iar media de lectură este de cinci minute pe zi, penultimul loc în UE), capetele de la Ministerul Culturii au încropit o campanie intitulată „Citește Românește”, cu îndemnul, „Susține cartea românească”, în care au cooptat diverse personalități culturale, avînd ca obiectiv „creșterea vînzărilor de carte românească pentru susținerea industriei și a autorilor români”. Soprana Felicia Filip a fost protagonista unui prim clip de promovare, ireproductibil prin patetismul declamării și ridicolul textului („scriitorul român face parte din fibra ta, din mentalitatea ta”). Felicia Filip îi îndeamnă pe tineri să citească basme românești, pe Caragiale, Ionesco și Steinhardt, astfel că singura calitate a textului rămîne cea subversivă: într-o țară cu sate depopulate din cauza celor plecați la muncă în străinătate, lăsîndu-și copiii în urmă – citește basme! Într-o țară condusă de guvernanți agramați și stupizi – citește Caragiale! Într-o țară condusă de politicieni corupți, foști colaboratori ai Securității, parte din grupuri infracționale organizate – citește Ionesco și Steinhardt!

Lansat pe Facebook, clipul abia a strîns două sute de aprecieri, însă a adunat mult mai multe distribuiri ironice și comentarii acide (la care Ministerul Culturii a ripostat cu limbajul de lemn: „Avem în plan și alte acțiuni printre care și demersuri pentru creșterea interesului și a plăcerii de a citi”). Între timp au apărut sau vor apărea și alte clipuri cu actorii Maia Morgenstern și Alex Ștefănescu, jurnalista Marina Almășan (probabil, mari cititori de literatură română contemporană), cu scriitorii Marian Coman, Simona Sava și Paul Țanicui, și alți „reprezentanți ai sectorului creativ”.

Scriitorul, editorul și cronicarul Bogdan-Alexandru Stănescu a punctat din prima: „Un asemenea program, care în aparență vrea să salveze scriitorul român susținînd reduceri pe site-urile de vînzare de carte, nu salvează în nici un caz scriitorul român. Care scriitor român este acea persoană care, după 8-9-10 ore de muncă, ajunge acasă și scrie… Acel scriitor ar fi ajutat de un program de burse, de unul de rezidențe în care să se poată rupe timp de o lună de programul zilnic și să scrie în liniște. E doar un exemplu de ajutor realizabil. Țara e plină de case de creație rămase în paragină, unde cel mult acum se mai țin chiolhanuri date de cei care au cheile. Un scriitor ar putea fi ajutat dacă n-ar mai exista lecturi publice sau dezbateri unde să fie invitat fără să fie plătit, considerîndu-se că i se face o onoare sau că i se dă ocazia «să se promoveze»”.

Pare incredibil, dar în perfectă armonie cu incompetența ultimilor miniștri ai Culturii: în România există peste o sută de localități și mii de sate unde nu există nici măcar o librărie (sau un chioșc de ziare), iar multe dintre cele existente o duc foarte greu, fără nici un fel de sprijin de la stat. În România, sute de biblioteci locale nu și-au mai înnoit fondul de carte de zeci de ani pentru că nu primesc bugete de achiziții. În România, țară cu sute de case de creație finanțate de la bugetele locale, nu există nici măcar o singură bursă pentru scriitori ș.a.m.d.

Prin această campanie, o dată în plus, Ministerul Culturii pune căruța înaintea cailor: cine să citească românește dacă dintre tinerii școliți aproape jumătate sînt analfabeți funcțional? Unde să se citească românește dacă nu există librării și biblioteci, iar dintre cele care există unele se închid în lipsa unor facilități legate de chirie etc.? Ce să se citească românește dacă piața de carte, una dintre cele mai mici din Europa, nu beneficiază de programe speciale de susținere? Cum să se scrie românește dacă scriitorul român scrie doar după orele de serviciu?

În acest moment cînd, din cauza pandemiei, piața românească de carte s-a prăbușit cu 70%, Ministerul Culturii face o campanie de bla-bla pe Facebook, fără buget, cu participare benevolă. Pentru că mai mult nu poate. La fel de bine ar putea să nu existe.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Becali
Becali, „palma“ luată ustură rău de tot! A ajuns de râsul țării în 45 de minute: „Sinistru!“
O anomalie pe care am transformat-o într-o chestiune normală în România, acceptând-o cu o ușurință deranjantă, a dat naștere la o situație ridicolă.
Toamna Romania ceata FOTO Shutterstock jpg
Prognoza meteo marți, 5 noiembrie. Cod galben de ceață în trei județe. Temperaturile sunt în scădere
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) transmite că vremea va fi predominant frumoasă, dar temperaturile sunt în scădere. În dimineața zilei de marți a fost emis un Cod galben de ceață valabil în trei județe.
fructe pexels jpg
Fructul de sezon care combate constipația și îmbunătățește tranzitul intestinal
Constipația este o problemă comună care poate afecta pe oricine, având adesea cauze legate de o dietă săracă în fibre, lipsa de hidratare și un stil de viață sedentar.
adaseni (1) jpg
Județul cu cei mai puțini angajați din Moldova. Este al treilea pol al sărăciei în România
Botoșaniul are cei mai puțini angajați din Moldova și este una dintre cele mai sărace zone din România. Mai mult de jumătate din populația județului nu muncește, iar un sfert dintre locuitori nu au nici măcar zece clase, nivelul minim pentru a se putea califica. Mulți nu au niciun venit.
hot roman condamnat in Marea Britanie Foto Hamshire Police   Solent News jpg
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie după ce a furat, într-o noapte, parfumuri de 13.000 de euro. „Nu avea nicio idee cât valorau”
Un român a fost condamnat după ce a furat produse din magazine în cinci țări europene diferite. A fost încarcerat în Marea Britanie după ce a furat, într-o noapte, parfumuri în valoare de 13.000 de euro.
Lacul Oasa, imagini aeriene Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (13) JPG
Lacul Oașa, „mărgăritarul” de pe Transalpina. Colțul de rai al lui Sadoveanu, ascuns în creierii Munților Șureanu
Lacul Oașa se numără printre marile atracții ale Munților Șureanu. Barajul său, construit în anii ‘70 la peste este traversat de Transalpina, iar în spatele său se deschide panorama lacului de acumulare în care se oglindesc crestele de peste 2.000 de metri.
Zahar FOTO Shutterstock jpg
Consecințele restricțiilor privind zahărul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: reducerea riscurilor de diabet și hipertensiune
Limitarea consumului de zahăr în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost legată de riscuri mai mici de diabet de tip 2 și hipertensiune arterială, potrivit unui nou studiu.
image png
Trucul banal care previne scurgerile și repară fisurile din tavan în doar 5 minute. Ai nevoie doar de un ingredient pe care sigur îl ai în casă
Scurgerile pot deveni o problemă serioasă, adesea cauzată de deteriorarea tavanului, țevi stricate, probleme de drenaj sau acumulări de umiditate. În astfel de situații, este esențial să găsim soluții rapide și eficiente. Un truc banal care a câștigat popularitate recent este utilizarea săpunului
Bullying bataie copii elevi FOTO Shutterstock jpg
Soluția Ministerului Educației pentru eliminarea discriminării în școli: elevii, obligați să-și schimbe locul în bancă. Ce spun psihologii
Elevii trebuie să-și schimbe locul în bancă cel puțin o dată în fiecare modul școlar. Este soluția propusă de Ministerul Educației pentru eliminarea discriminării pe criterii de etnie, performanțe școlare sau cerințe educaționale speciale.