Nostalgia lui Iordache

Publicat în Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie – 6 februarie 2019
Nostalgia lui Iordache jpeg

● Iordache, Suita Titan, Fiver House Records, 2018. 

Numele saxofonistului Iordache este legat de întreaga istorie muzicală postrevoluţionară. Puţini artişti români au dat dovadă de o persistenţă comparabilă, iar dintre aceia doar o minoritate au activat în nişe care să nu mizeze pe invitaţii la evenimente organizate de primării şi partide. L-am întîlnit în adolescenţă, era membrul exotic al Sarmalelor Reci la începutul anilor ’90. Astăzi, profilul său muzical e asociat mai degrabă jazz-ului, dar are încă ambele mîini vîrîte în spaţiul indie românesc: e patronul uneia dintre cele mai interesante case de discuri autohtone, Fiver House Records, din portofoliul căreia am prezentat aici grupurile Karpov Not Kasparov, Space Needle, Sebastian Spanache Trio; de ceva ani încoace se însoţeşte cu cei de la Kumm, pe care-i găzduieşte la aceeaşi casă de discuri.

Însă toate acestea sînt subsidiare jazz-manului Iordache – prolific autor care animă cu jazz-ul său dansant dughenele tinereşti ale Bucureştilor, străduindu se să deschidă genul spre cei care nu se omoară după el. Dacă mai există la Bucureşti hipsteri care nu s-au dedicat exclusiv manelelor, ar trebui să se bucure de contemporaneitatea cu Iordache – ne a fost simpatic şi nouă, proto-hipsterilor din circa anul 1995, dar celor de acum le oferă incomparabil mai mult.

Înregistrat live într-un concert la ArCuB, alături de trompetistul Vlad Simon, saxofonistul spaniol Daniel Torres, chitaristul Dan Mitrofan, bateristul Tavi Scurtu şi organistul Adi Stoenescu, cel mai recent material al său, Suita Titan, este sub aspect tematic cam restrictiv-ţintit, vorbeşte despre trotuarele şi betoanele ceauşiste ale cartierului în care autorul şi-a petrecut copilăria. Iordache se defineşte drept artist urban, legîndu-şi destinul şi muzele de Capitală, aşa cum o fi ea. Orice ardelean care se respectă strîmbă din nas cînd cineva omagiază Capitala, dar pînă la urmă avem de-a face aici cu un proiect menit să stîrnească un simţ al locului. Diverse muzici şi comunităţi au mizat pe simţul locului (New York, Seattle, Havana etc.), de ce n-ar încerca şi Bucureştiul să devină un focar al jazz-ului postcomunist? Desigur, competiţia cu alte genuri e acerbă, dar Iordache lucrează la acest simţ al comunităţii, una la care cronicarii viitorului să poată face referire cînd vorbesc de Bucureştii acestor vremuri.

Nostalgia anilor ’80 ne tot năpădeşte de o vreme, s-au făcut pe seama ei numeroase recapitulări, invocări şi recuperări în muzica douămiistă, retro-fetişismul 80s a dat deja cîteva subgenuri muzicale clar conturate. Stilistic, optzecismul acestui album e cel mult subtil (orchestrele ce acompaniau „muzica uşoară de stat“ pe vremuri aduceau cu unele teme melodice de aici). Nostalgia lui Iordache e mai mult conceptuală, exprimată în pachetul vizual, videoclip, şi versurile naiv-amuzante pe unica piesă cu voce a albumului („În Titan“). Titlurile invocă evenimente-cheie ale vremurilor („Mannix pe Rebreanu“, „Nixon la Potcoava“) ori imagini ale urbanismului comunist („Betoane noi se-nalţă azi spre soare“, „Dimineaţa de duminică“). Muzical, materialul e construit pe sintagmele funk-jazz cu care saxofoanele lui Iordache instigă de o vreme locantele bucureştene, încăpăţînîndu-se cu un optimism iremediabil să menţină în viaţă ideea că oraşul s-ar putea consacra ca o bornă a jazz-ului tineresc. E o muncă de pionierat care rareori îşi primeşte recunoaşterea adecvată, însă pare să fie proiectul de viaţă al artistului – răsădit poate chiar în copilăria în care se întreba cine a fost Nixon, cu ce treabă venise prin cartier şi ce muzică se cînta oare la el în ţară. 

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

mihaela bilic instagram jpg
Dieta care ne ajută să slăbim până la 15 kilograme pe lună. Mihaela Bilic a dezvăluit secretul: „Toată lumea știe...”
Mihaela Bilic, unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din România, a vorbit recent despre cea mai rapidă și sănătoasă modalitate de a slăbi până la 15 kilograme pe lună.
Iasmina Hill și-a schimbat culoarea părului și a petrecut cu fast în Las Vegas de Revelion
Iasmina Hill și-a schimbat culoarea părului și a petrecut cu fast în Las Vegas de Revelion: „Am fost blondă 18 ani”
Au fost în luna octombrie în Vegas și sunt mereu fascinați de acest oraș așa că antreprenoarea româncă și administratorul Statuii Libertății de la New York, omul de afaceri american Bradford Hill, au petrecut un Revelion de poveste în Las Vegas.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Tradiția românească veche de mii de ani care supraviețuiește și astăzi. Dacii au împrumutat-o de la celți
Poate că mulți dintre noi am auzit de „jocul ursului”, sau chiar și despre „jocul caprei”. Însă, nu foarte mulți români știu că, pe lângă acestea, există și „jocul cerbului”, care este la fel de fascinant precum celelalte două.
Mineri din Valea Jiului aşteaptă sosirea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în oraşul Petroşani, la 23 noiembrie 1944 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 49/1944)
2 ianuarie 1946: Prima venire a minerilor la București
Venirea minerilor la București e o temă de mare răsunet a presei postdecembriste. În ianuarie 1990, în februarie 1990, în iunie 1990, în septembrie 1991 și cît pe aci în februarie 1998, venirea minerilor a fost asociată cu pericolul față de ordinea de drept.
502MAR~1 JPG
Bucureștiul înainte de ocupație, în toamna lui 1916
Intrarea României în Primul Război Mondial la 14/27 august 1916 a produs mari speranţe atât clasei politice românești, cât și societăţii în ansamblu. Decizia de a intra în război nu a fost luată ușor.
Colaj obiective turistice Romania FOTO Shutterstock
CNN a inclus România printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. „Este un dar. O țară care are de toate”
CNN descrie România ca fiind „un dar” în aceste zile de supra-turism. Țara noastră este inclusă în cele mai bune 25 de locuri de vizitat în 2025, alături de obiective exotice din Asia, America Latină, Africa sau Europa.
FSB
Programator rus, bătut crunt și amenințat cu mitraliera pentru că a vrut să fugă în România
Un programator rus susține că a fost bătut crunt și amenințat cu mitraliera la tâmplă de agenți FSB pentru că a încercat să fugă în România când a izbucnit războiul din Ucraina, lucru pe care a reușit totuși să-l facă mai târziu.
mercedes Godina jpg
Și-a luat Godină bolid de 160.000 de euro? Reacția internauților
Zeci de fani ai polițistului-influencer Marian Godină l-au felicitat pentru achiziționarea unui Mercedes electric cu 160.000 de euro, așa cum acesta a anunțat. Mulți dintre fanii acestuia îl bănuiesc că a făcut o glumă pentru a-și promova spectacolele.
image png
Cristina Șișcanu, criticată pentru dansul de Revelion: „Lasă poșeta jos că nu ți-o ia nimeni!” VIDEO
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu au decis să petreacă trecerea dintre ani în Austria, acolo unde au mers însoțiți de fiica lor Petra, dar și de nași. Cei doi au optat pentru ținute elegante, care însă nu au fost pe placul internauților. Aceștia au criticat-o pe jurnalistă pentru modul în care a d