Beneficiile hibridizării

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Beneficiile hibridizării jpeg

● Tiny Fingers, The Fall, Pelagic Records, 2016. 

Casa de discuri berlineză Pelagic Records, specializată pe post-rock/metal, se strecoară insidios în sufletele românilor. Anul trecut au fost prin mai multe oraşe de la noi cu miniturneul de prezentare a celor mai recenţi recruţi (Abraham, Set & Setting etc.); ceva mai înainte ne-au fost prezentate numele mai mari din catalogul respectiv: God Is An Astronaut, Mono, pg.lost. După ce introducerea a fost făcută am primit şi vizita grupului care a înfiinţat această casă de discuri, nemţii The Ocean (Collective) – o vizită diplomatică ce anunţa un plan de invazie susţinută a estului Europei. The Ocean Collective şi casa lor de discuri gestionează principala linie de producţie post-rock/metal din Europa – echivalentul a ceea ce în SUA făcuseră Neurosis prin casa lor de discuri, Neurot Records. Această epidemie de rock (preponderent) instrumental e bine primită la noi – Pelagic Records acordă o atenţie aparte calităţilor tehnice ale evenimentelor (sunet, lumini, grafica tricourilor). E vorba de o echipă care se încăpăţînează să demonstreze că vîrful de popularitate a genului nu a fost depăşit, iar desfiinţarea trupelor de pionierat (Isis, să zicem) n-a însemnat decît mai mult spaţiu de manevră pentru o nouă generaţie.

Prima trupă din portofoliul lor care ne vizitează în 2019 sînt israelienii Tiny Fingers: Oren Ben David – chitară, Boaz Bentur – bas, Tal Cohen – tobe, Nimrod Bar – clape. Grupul încapsulează toate ingredientele promovate de pomenita casă de discuri: rafinata inginerie sonoră, prestanţa vizuală, concertele trepidante la graniţa dintre nu-jazz şi post-rock orchestral, concepte înalte cu referinţe mistico-ecologice (de la oceanografie și astronomie la studii biblice). A fost o strategie-cheie a acestui soi de rock să se desprindă de tropii rock’n’roll clasici (voinţa poporului, chestionarea autorităţii) şi să utilizeze ustensilele rock pentru conceptualizări specifice muzicii ambientale, convergînd spre aceeaşi sferă interdisciplinară spre care migrează, venind din altă direcţie, şi noul jazz scandinav. Tiny Fingers aduc la această reţetă o componentă semnificativă de muzică electronică, chiar şi ceva dub step. Este o provocare pentru fiecare trupă post-rock să se detaşeze cumva de ceea ce a riscat mereu să devină o reţetă – prea multe trupe au decis în acelaşi timp să devină inovatoare în acelaşi mod. În consecinţă, o casă de discuri dedicată aproape exclusiv acestui subgen se înhamă la misiunea dificilă de a garanta suficientă „diversitate în unitate“, fără a se putea baza pe identităţi vocale.

Dacă monotonia era mai simptomatică în perioada de pionierat a casei Pelagic Records, proiectele tinere precum aceşti Tiny Fingers demonstrează beneficiile tenacităţii – ideile au evoluat în incremente mici, dar constante. Albumul The Fall e un punct de cotitură ce subliniază beneficiile hibridizării post-rock-ului cu jazz şi muzică electronică, iar ca mod de prezentare grupul pare mai inspirat de The Mars Volta decît de The Ocean Collective. Trupa mai reuşeşte şi să demonstreze că muzica poate avea versuri fără să aibă voce – broşura CD-ului ne oferă lirica poetei israeliene Daniella Tourgeman, iar piesele instrumentale au fost concepute în jurul poemelor respective. Nu în ultimul rînd, Tiny Fingers rezolvă una dintre problemele spinoase ale genului, economia timpului – piesele lor pot dura 3 minute sau 10 minute fără ca ascultătorul să perceapă subiectiv (şi negativ) diferenţa. Video-concertul de la Marea Moartă, prezentînd integral albumul The Fall, ar trebui să convingă pe oricine. 

Tiny Fingers vor concerta pe 18 februarie, în cadrul seriei de concerte Jazz Nouveau, în Clubul Control din Bucureşti. 

Aron Biro este autorul blogului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

ciocan judecator
Înalta Curte: Sporurile angajaţilor din primării nu pot fi acordate prin hotărâre a consiliului local
Sporurile angajaţilor din primării nu pot fi acordate prin hotărâre a consiliului local, a decis luni Înalta Curte, argumentând că interdicţia este reglementată Codul Administrativ.
telefoane
Telefoanele vechi care îți pot aduce o sumă frumușică. Valorează astăzi cât un smartphone performant
Astăzi, telefoanele mobile au devenit parte esențială din viața de zi cu zi. Cu toate acestea, un fenomen surprinzător a început să capteze atenția colecționarilor: telefoanele publice.
terra foto jpl nasa gov
Axa pământului s-a înclinat cu 80 de centimetri spre est. Ce legătură are fenomenul cu apele subterane
Axa pământului s-a înclinat cu 80 de centimetri spre est, potrivit unui studiu publicat de Geophysical Research Letters, scrie USA Today.
banner Carmen Grebenișan
Cher  sursa foto   Shutterstock jpg
Cher și-a „împrumutat” virginitatea la 14 ani! „A fost sex din răzbunare!”
Vedeta americană a recunoscut că a făcut pentru prima dată sex la 14 ani ca urmare a unei tactici „de răzbunare” pe care a avut-o.
Razboi in Ucraina soldati ucraineni pe frontul din Harkov FOTO Profimedia jpg
Europa va prelua controlul asupra ajutorului militar pentru Ucraina, în perspectiva „epocii Trump”
Europa este pregătită să preia controlul asupra ajutorului militar oferit de aliaţi Ucrainei, în încercarea de a contracara „interferenţele” din partea preşedintelui american Donald Trump.
Călin Georgescu foto FB png
Singura soluţie să nu cădem în groapa care se cască în faţa noastră: cu TOŢII la vot!
Majoritatea suntem în stare de şoc. Nu credeam că la 35 de ani de la schimbarea majoră din 1990 să mai existe 3,5 milioane de români care să voteze Georgescu şi Simion.
Capture PNG
Ucraina a lovit în premieră cu rachete ATACMS un aerodrom rusesc
Ucraina a lovit în premieră o bază aeriană din Rusia cu rachete ATACMS în zorii zilei de luni, a anunțat armata rusă, relatează Meduza și presa ucraineană. Potrivit informațiilor publicate pe rețelele sociale, au fost lansate opt rachete asupra unui aerodrom în mare parte gol, după ce Rusia
image png
Furtuna Bert a distrus totul în calea ei, în Marea Britanie. Codul roșu de inundații este încă în vigoare
Furtuna Bert a lovit Marea Britanie cu o furie de nedescris, aducând cu ea inundații devastatoare. Codul roșu de inundații este încă în vigoare, iar autoritățile monitorizează cu atenție situația.