Un veritabil amfiteatru

Ion VACIU
Publicat în Dilema Veche nr. 344 din 16 - 22 septembrie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Publicăm un răspuns (ajuns prea tîrziu pentru a mai „prinde“ numărul) la ancheta din dosarul „Cum sîntem citiţi“ (apărut în nr. 342 al revistei).

● Dilema veche este una dintre cele mai elitiste şi profesioniste publicaţii din România, care a reuşit să păstreze legătura dintre societatea civilă (atîta cîtă este ea astăzi) la noi şi un nucleu al intelectualităţii neînregimentate politic. Este meritul fondatorului ei, Andrei Pleşu, că a luptat să păstreze Dilema ca un far în ceaţa ultimilor 20 de ani, fără a înceta să creadă într-un set de valori deasupra politicii. 

Asta îi asigură revistei credibilitate şi feedback din partea pieţei. Spre deosebire de alte publicaţii culturale, literare, de specialitate, Dilema veche a fost şi rămîne un spaţiu al dezbaterilor sincere de idei, o încercare de „artă pentru artă“, care este visul cel mai pătimaş al intelectualului român de bibliotecă. Analizînd săptămînal tarele sociale şi punînd sub lupă periodic crizele de „creştere şi descreştere“ ale societăţii noastre, revista dvs. începe să devină şi revista noastră, a cititorilor dilematici. Cel mai bine se vede acest lucru pe website-ul revistei, vizitat zilnic de mai multe mii de cititori, dar şi pe forumul de pe Facebook, un veritabil amfiteatru, dar şi tribună, unde avem de auzit armonii complexe, de la muzică clasică la vuvuzele. Ca unul care am promovat, încă din 1993 (chiar înainte de apariţia Internetului, cum îl ştim noi astăzi), proliferarea culturii înaltelor tehnologii informatice şi comunicaţionale (IT&C) în mediul de afaceri şi academic, pot spune că website-uri vii ca ale Dilemei sînt o adevărată plăcere de urmărit. Din păcate, modelul „neutru“ politic al Dilemei nu a mai fost urmat şi de către alte echipe intelectuale din ţară, politizarea demersurilor publicistice culturale deviind în atacuri la persoană şi dezvăluiri securistice, care nu fac cinste nici unui intelectual care se respectă. l Citirea periodică a Dilemei vechi este un exerciţiu necesar, curativ şi care previne instalarea unei stări de lehamite socială. Împrospătarea mentală cu idei noi, urmărirea unei exprimări curate şi pe alocuri preţioase ne mai diminuează din efectele manelistice ale comunicării agresive din televizualul cotidian şi ale presei scrise cu adresă. Citesc revista voastră şi o recomand prietenilor şi studenţilor mei pentru senzaţia de aer curat, postuniversitar, pe care o degajă, în contradicţie cu „cealaltă“ presă, pe care nu m-aş mai încumeta să o calific. 

● Citind revista, „mă aleg“ în primul rînd cu o senzaţie că ţara asta mai are o şansă, că mai există oameni normali la cap, cu educaţie, cu un set de valori, că nu sîntem doar martorii unui eşec colectiv, cum adesea ni se sugerează. Practicarea unei lecturi de calitate este în sine un exerciţiu pentru verificarea propriilor percepţii, pentru comparaţii, pentru a intra într-un dialog tainic şi eficient cu ceilalţi. Din păcate, acest demers publicistic nu are şi un corespondent în viaţa socială (din cîte ştiu eu), pentru că puteaţi, printr-o serie de întîlniri cu tinerii, elevii, studenţii, dar şi alte categorii sociale şi profesionale, să fiţi un vector credibil de formare şi educare a societăţii civile, despre care toată lumea vorbeşte şi a cărei acţiune mai nimeni, din păcate, nu o simte. Aş încheia cu o sugestie: o atenţie sporită asupra mediului de afaceri şi către industria IT&C ar face din Dilema veche o revistă cu conţinut mai larg, european, conectînd-o şi la temele internaţionale care nu sînt la îndemîna tuturor cititorilor dvs.  

Ion Vaciu este fondatorul şi editorul revistei Comunicaţii mobile.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Imagini din mega-închisoarea din El Salvador, cu mii de deținuți dezbrăcați încătușați. „Au văzut exteriorul pentru ultima oară”
Imagini teribile cu deținuți aduși în gigantica închisoare din El Salvador (America Centrală) deschisă în 2023, publicate de autoritățile din această țară, au făcut, joi, înconjurul lumii.
image
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
O descoperire uriașă pentru Europa a fost făcută, recent. Compania minieră Rare Earths Norway a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ dovedit de pământuri rare din Europa continentală, situat la Fen Carbonatite Complex din sud-estul țării.
image
Cum a reacționat patronul unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul dejun şi au plecat fără să plătească
Şase studenţi aflaţi în Italia cu Erasmus s-au oprit la un bar din Bari şi au consumat un mic dejun bogat cu cafea, cornuri și nu mai puțin de 27 de beri. La final, nu s-au mai obosit să plătească nota de plată. „A fost doar o scăpare de câteva secunde și nu i-am mai văzut”, a spus patronul păgubit.

HIstoria.ro

image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.
image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.