Un eveniment. Faust la Budapesta

Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
Un eveniment  Faust la Budapesta jpeg

Faust e un spectacol legendar. El e soclul pe care s-a construit progresiv identitatea Teatrului ÔÇ×Radu StancaÔÇť din Sibiu. ├Än istoria teatrului modern, asemenea cazuri exist─â ╚Öi ele au r─âmas memorabile. De-a lungul a numeroase stagiuni, Teatrul de Art─â din Moscova a jucat piesele lui Cehov, ├«ndeosebi Livada de vi┼čini, Max Reinhardt, la Salzburg, ├«n fa╚Ťa catedralei, juca ├«n fiecare an Jedermann, Teatrul de Camer─â al lui Tairov a reprezentat Fedra ┼či, ├«n Fran┼úa, Louis Jouvet, Knock, succes ciclic reluat. Apoi Berliner Ensemble a lui Brecht ┼či-a impus identitatea juc├«nd Mutter Courage cu celebra Helene Weigel iar, mai t├«rziu, Teatrul Laborator al lui Grotowski a impus ├«n lume Prin┼úul constant, cu Ryszard Cieslak, ├«n rolul principal. La Mamma a prezentat la scar─â planetar─â Trilogia antic─â a lui Andrei ┼×erban. ├Än ultimii ani, Lev Dodin ┼či Teatrul Mic din -Sankt Petersburg au circulat ├«ndelung mai ├«nt├«i cu Fra┼úi ┼či surori, epopee a Rusiei agrare ├«n timpul R─âzboiului Mondial, iar apoi a jucat dou─â decenii Gaudeamus, reflec┼úie poetic─â despre soarta tinerilor ├«n Rusia sovietic─â. Spectacole emblematice. Faust, a c─ârui carier─â a ├«nceput acum zece ani, face parte din aceast─â categorie rar─â a operelor scenice care dureaz─â ┼či se impun ca fundament al unei aventuri teatrale asemeni celei de la Sibiu condus─â de Constantin Chiriac.

Faust, dup─â Edinburg ┼či Bruxelles, ├«n ciuda dimensiunilor distribu┼úiei ┼či a condi┼úiei imperative de a fi jucat ├«ntr-un spa┼úiu special amenajat, a fost prezentat la Budapesta ├«n cadrul festivalului -MITEM. Pentru aceasta, direc┼úia Teatrului Na┼úional a ├«nvestit o sal─â de uzin─â dezafectat─â, construit─â de c─âtre marele inginer Eiffel. C├«t de agreabil─â e pl─âcerea spectatorului care caut─â ┼či descoper─â ├«n ora┼č un loc necunoscut, un vechi edificiu adus la via┼ú─â pentru a exalta un spectacol. E ce au resim┼úit parizienii acum c├«teva decenii c├«nd c─âutau Cartuseria de la Vincennes, unde Ariane Mnouchkine prezenta celebrul s─âu 1789, sau, foarte recent, la Cluj, c├«nd p─âtrundeam de asemenea ├«ntr-o uzin─â abandonat─â pentru a asista la Regele Lear, de acest regizor care are ÔÇ×darulÔÇť locurilor rare, Gavriil Pinte. Acum la Budapesta, pentru un spectator ca mine, pl─âcerea provenea ┼či din ecoul vorbelor ├«n rom├ón─â care r─âsunau entuziast nu doar pe scen─â, ci ┼či ├«nainte, ├«n sal─â, ├«n culsie. Acum aveam sentimentul c─â se concentrau pentru reu┼čita reprezenta┼úiei toate for┼úele unei institu┼úii, de la studen┼úi la ma┼čini┼čti, de la actori la muzicieni ┼či autorii spectacolului, Silviu Purc─ârete (regie), Helmut St├╝rmer (scenografie), Vasile Sirli (muzic─â). Totul atest─â pasiunea unei comunit─â┼úi care se afirm─â cu d─âruire acestui spectacol ÔÇ×grand formatÔÇť, acestei aventuri ie┼čite din comun: reprezentarea lui Faust, epopeea lui Goethe! Aceast─â misiune producea un sentiment de coeziune, de angajare, pe care nu l-am mai perceput dec├«t ├«n turneele lui Ariane Mnouchkine cu celebrul Th├ę├ótre du Soleil. La unii ca ┼či la al┼úii, forfota efervescent─â a participan┼úilor confirm─â spiritul de grup c─âruia fiecare membru ├«i atest─â puterea. Teatrul e o aventur─â comun─â. Pe scen─â ┼či ├«n afara ei!

╚śtiam c─â pentru a confirma invita┼úia lansat─â de MITEM s-au luat decizii dificile ┼či, nelini┼čti┼úi, autorii lor a┼čteapt─â s─â le ┼či verifice consecin┼úele. ├Än urma unei probleme de s─ân─âtate, protagonistul spectacolului, Ilie Gheorghe, trebuia ├«nlocuit. Cum se poate modifica un echilibru constituit ├«n timp, cum poate rezista un proiect confruntat cu accidentele umane pe care teatrul le comport─â? ÔÇô iat─â ├«ntreb─ârile esen┼úiale! La sugestia Marinei Constantinescu, Silviu Purc─ârete a distribuit un interpret care nu-i era necunoscut, Miklos Bacs, de la Teatrul Maghiar din Cluj, care jucase ┼či ├«n Cumnata lui Pantagruel, ┼či ├«n Iulius Cezar. M─â ├«ntrebam: cum voi reac┼úiona ├«n fa┼úa acestei muta┼úii, cu at├«t mai mult cu c├«t o str├«ns─â prietenie m─â leag─â de Ilie Gheorghe? Surpriza m-a tulburat: intui┼úia lui Silviu Purc─ârete ┼či a lui Miklos Bacs a fost de a nu abandona ┼či transforma viziunea ini┼úial─â a lui Faust, ci, dimpotriv─â, de a o prezerva. Cu emo┼úie priveam scena ┼či, ├«n semiobscuritate, m─â ├«ndoiam: ├«l vedeam pe Ilie sau pe Miklos? C├«t sem─ânau! Ei se confundau subtil sub ochii mei ┼či ├«mi ap─âreau ca o fiin┼ú─â dubl─â, geam─ân─â. Interpretul de azi nu-l neag─â pe cel de ieri, dimpotriv─â, dar totodat─â ├«┼či afirm─â nuan┼úele identit─â┼úii sale. Experien┼ú─â unic─â! Ca ┼či cum tat─âl se retr─âsese dincolo de scen─â, iar succesorul ├«i prelungea, f─âr─â a-l tr─âda, drumul ini┼úial trasat! Astfel, ambii erau prezen┼úi! Succesiune genera┼úional─â de arti┼čti reuni┼úi pentru a-l face pe Faust s─â supravie┼úuiasc─â pe scena Sibiului!

faust foto paul baila 2 jpg jpeg

Contrariul lui Faust, Ofelia Popii, al─âturi de noul s─âu partener, fascina ca de la debutul s─âu ├«n rol de acum zece ani. Publicul i-a salutat entuziast pe unul ┼či pe cel─âlalt, c─âci dac─â savantul contaminat de melancolie cap─ât─â acum un surplus de energie fa┼ú─â de precursorul s─âu, Mefisto ├«┼či prezerv─â condi┼úia ambigu─â, nici b─ârbat, nici femeie, un androgin incert, o crea┼úie a min┼úii, o fantasm─â. Intui┼úie genial─â, confirmat─â de interpreta care dialogheaz─â cu Faust, dar nu construie┼čte un personaj omogen, ci dimpotriv─â, fluid, insesizabil, un fel de viziune av├«nd un nume: Mefistofeles, ÔÇ×spiritul care neag─âÔÇť! Faust i se adreseaz─â, semneaz─â cu s├«nge pactul solicitat, se asociaz─â ┼či voiajeaz─â cu partenerul ce-i permite s─â descopere pl─âceri demoniace, dincolo de ra┼úiune, amestec de b├«lci ┼či de infern. Ambiguitatea rela┼úiei lor e unic─â, niciunde asemenea: nici la Peter Stein, nici la Tomasz Pandur... sau al┼úii!

├Äntr-un celebru Faust semnat de Klaus Michael Gr├╝ber, textul era redus la rela╚Ťia dintre b─âtr├«nul savant, intepretat de marele actor Minetti, ┼či t├«n─âra fat─â, inocent─â ╚Öi devotat─â, Margareta. O ultim─â iubire ├«nainte de sfir╚Öit. Aici ├«ns─â Margareta nu se prezint─â ca o identitate singular─â, ci e dispersat─â ├«n mai multe ÔÇ×margareteÔÇť, ca ┼či cum dragostea lui Faust nu se poate cristaliza ├«n jurul unei unice partenere, ci o resimte peste tot, printre tinere fete reunite ├«n jurul lui, fete care seduc c├«nt├«nd melodii melancolice ┼či distribuind, idilic, flori de c├«mp. Viziune angelic─â! Faust nu iube┼čte o fat─â, ci iube┼čte iubirea diseminat─â ├«n jurul s─âu.

Spectacolul seduce prin solu┼úiile finale, unde, ├«n ciuda mor┼úii programate de Goethe, intervin accente comice ÔÇô Faust, al c─ârui cadavru nu poate intra ├«n sicriul prea mic ÔÇô sau dimpotriv─â, sf├«┼čietoarea durere a lui Mefisto, care-┼či constat─â ├«nfr├«ngerea. C├«t─â tulburare produce Ofelia Popii ├«n acest dans final, c├«t─â durere a personajului ├«nvins! Atunci, pe am├«ndoi, Ofelia ┼či Mefisto, ├«n mod egal i-am iubit.

Spectacolul de la Budapesta s-a ├«mplinit ┼či a fost salutat ca o s─ârb─âtoare a teatrului. A unui teatru poetic ┼či filozofic, derizoriu ┼či patetic. ┼×i, la sf├«r┼čit, prin aplauzele entuziaste, mi se p─ârea c─â identific un nou pact, acela al ├«mplinirii dialogului dintre scen─â ┼či sal─â, gra┼úie acestui Faust mereu viu, neobosit.

P.S. Revenind la Paris ├«mpreun─â cu un prieten apropiat, m-am dus s─â-l v─âd la spital pe Ludwik Flaszen, colaboratorul istoric al lui Grotowski. P─ârea pierdut, cu spiritul aiurea, dar Erik, v─âz├«nd pe noptier─â un volum cu Faust, a ├«nceput s─â-i citeasc─â ├«n polon─â c├«teva replici. Flaszen a revenit ├«ncet la el ├«nsu╚Öi ╚Öi, luminat, a continuat c├«tva timp... din nou, altfel, am reg─âsit puterea lui Faust. 

George Banu este eseist ┼či critic de teatru. Cea mai recent─â carte publicat─â este Parisul personal. Familia din Rivoli 18, Editura Nemira.

Foto: Paul Baila

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.