Teoria (lecturii) nu strică omenia

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Un jurnal impersonal jpeg

Am participat luna trecută, la Leipzig, la un interesant seminar despre lectura de la vîrste foarte fragede, cititul (cu voce tare) prin intermediar şi beneficiile sale incredibile nu doar pentru dezvoltarea inteligenţei şi a cunoştinţelor practice, ci chiar pentru umanizarea fragedelor fiinţe deschise (încă) tuturor posibilităţilor. Christine Kranz, coordonatoarea programului „Leipziger Lesekompass“, a făcut atunci o adevărată pledoarie pentru lectura de la vîrste mici, insistînd asupra legăturii între naraţiune şi dezvoltarea memoriei, şi punînd mai ales în relaţie capacitatea de a „segmenta trăitul“, de a înţelege secvenţele propriei vieţi, cu abilitatea de a citi şi a înţelege cărţile. Japonezii, se pare, recomandă anumite lecturi încă din viaţa intrauterină (un tip special de lectură, în care tonul, timbrul vocii şi starea celui care citeşte contează în egală măsură).

Ce se petrece însă în mintea noastră cînd citim o carte? – iată întrebarea pe care tot mai multă lume şi-o pune în ultima vreme, iar cei care pricep, fără îndoială, cel mai bine sînt cititorii de meserie: scriitorii. Orhan Pamuk, vă amintiţi, susţinea, în Romancierul naiv şi sentimental, că „A scrie un roman înseamnă a crea un centru care nu poate fi găsit în lumea înconjurătoare“, iar a-l citi... înseamnă a face acelaşi gest în sens invers. O partidă de şah aventuroasă şi impredictibilă.

Mexicanul Jorje Volpi, autorul cunoscutului roman În căutarea lui Klingsor, a scris recent un eseu intitulat Leer la mente (A citi mintea) în care îşi pune, într-un mod mult mai aplicat decît Orhan Pamuk, întrebarea cu pricina. Mai aplicat nu doar pentru că Volpi vrea să descopere ce se petrece în minţile cititorilor şi scriitorilor deopotrivă, ci şi pentru că eseistul mexican ne trece prin teorii neurofiziologice aparţinînd unor oameni de ştiinţă pasionaţi de mecanismele lecturii, precum Douglas Hofstadter, Daniel Dennett, Richard Dawkins, António Damásio. Aflăm, astfel, că avem, în propriile gene, o serie de misterioase meme care codifică simboluri general umane, că neuronii-oglindă (cei care le lipsesc, de pildă, autiştilor) ne ajută nu doar la învăţarea prin imitaţie (în primii ani de viaţă), dar şi la umanizarea noastră profundă, în special prin locuirea lumilor ficţionale din cărţi. La fel ca Charles Dantzig, Volpi crede, în acest excelent eseu (pe care n-ar strica să-l putem citi şi în româneşte), că: „Nu citim literatură pentru a ne distra, nici pentru a ne simţi... vrăjiţi. Literatura ne face să fim umani.“

Cînd se întreabă De ce să citeşti?, Charles Dantzig, autorul insolitului Dicţionar egoist al literaturii franceze, vorbeşte, de fapt, doar despre literatură, despre ficţiune, despre acea zonă imponderabilă care funcţionează şi acţionează asupra celorlalţi prin mecanisme ce nu pot fi măsurate cu instrumentele obişnuite: „Poţi citi memorii istorice, programe politice, tratate de astronomie, manuale de bridge, toate astea pentru a şti ceva. Dar ştiinţa nu înseamnă mare lucru. Toată lumea poate şti. Orice nătărău şi orice imbecil pot deborda de ştiinţă. Ceea ce contează este analogia. Sau, mai exact, o formă de cunoaştere prin intermediul analogiei. Sau, şi mai exact, o formă de înţelegere prin intermediul analogiei care acţionează asupra sentimentelor, dincolo de influenţa asupra inteligenţei. Analogie, sentiment, ceva diferit de acel mod de înţelegere care este filozofia şi care se bazează pe analiză şi pe intelect.“ Dantzig are de spus copiilor şi părinţilor lor cîteva lucruri trăite despre deşteparea plăcerii de a citi. Primul dintre ele e pentru copii: „Să citeşti e mult mai interesant decît să te joci!“ Al doilea, pentru părinţi: „Daţi-le copiilor cărţi care să nu fie pentru vîrsta lor. Copiii au un simţ moral extrem de dezvoltat, ştiu la perfecţiune să deosebească binele de rău, sînt imuni la perversitate pentru că sînt interesaţi doar de ce-i priveşte direct. În plus, cine ştie, cărţile «mari» le-ar putea deştepta subtilitatea estetică.“

Dacă ne gîndim bine, s-ar putea să descoperim că toate astea sînt lucruri pe care le ştiam dintotdeauna, de cînd ne-a fost pusă sub ochi prima carte ilustrată, de cînd am silabisit prima poveste, de cînd ascultam fascinaţi Cărţile cu Apolodor, de cînd încercam să prelungim la trezire visul tocmai întrerupt. Sînt lucruri trăite de toţi cei care au reuşit să treacă, în relaţia lor cu cartea, de la „plăcerea lecturii“, cu vinovăţia ei inerentă („mai lasă şi tu cartea!“ – „tot mai înveţi, maică?“ – „mai ieşi şi tu afară“), la vorba lui Flaubert: citiţi ca să trăiţi.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

targul de turism jpeg
România, promovată la târgurile de turism din Mardid și Paris: 25 de agenții își expun ofertele
25 de agenții de turism, hotelieri, asociații de profil, autorități locale și alți actori din turism vor promova România timp de șase zile la târguri internaționale de turism, a informat joi Ministerul Economiei și Turismului.
1737554090 Utl3 jpg
Cum să-ți creezi o oază de confort în propria locuință
Într-o lume în care timpul pare să fugă de noi, momentele de relexare devin o necesitate, nu un lux
facebook vlad oprea
Vlad Oprea a fost reținut de DNA. Procurorii vor face percheziții în biroul primarului din Sinaia
Primarul din Sinaia a fost reținut joi, 23 ianuarie, de Direcția Național Anticorupție (DNA). Potrivit unor surse, Vlad Oprea va asista la perchezițiile pe care procurorii le vor face în biroul său, din cadrul Primăriei Sinaia.
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Un nou protest cu 30.000 de persoane se anunță mâine în Piața Victoriei
Vineri, Piața Victoriei va fi scena unui miting de amploare, cu 30.000 de participanți, ceferiști, polițiști, mineri și pensionari care vor protesta față de ordonanța-trenuleț și față de Legea pensiilor. Autoritățile anunță restricții de trafic în zonă, între orele 13:00 și 16:00.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Trump ordonă anchete penale împotriva oficialilor locali care se opun legii imigrației
Administrația președintelui Donald Trump a ordonat procurorilor federali să investigheze penal oficialii locali și de stat care se opun aplicării legii privind imigrația, intensificând astfel o campanie de reprimare pe care Trump a lansat-o imediat după preluarea mandatului, informează Reuters.
A3 Nuşfalău Suplacu de Barcău jpg
Au început lucrările pe o nouă porțiune din Autostrada Transilvaniei. Când ar trebui să fie gata
Compania Construcții Erbașu a demarat lucrările pe tronsonul din Autostrada Transilvaniei (A3) Suplacu de Barcău – Chiribiș, care se întinde pe o lungime de 26,35 km.
472788114 3456592554650510 642338913326197442 n jpg
Val de turiști într-o stațiune din vestul țării, în ultimele trei săptămâni. „Venim pentru a doua oară”
Intrarea României în Spațiul Schengen a transformat stațiunile montane din vestul țării într-una dintre cele mai populare destinații de iarnă pentru turiștii maghiari și nu numai. O stațiune se bucură de un val de turiști fără precedent și de încasări record.
Claudia Sheinbaum FB jpg
Mexicul nu va coopera cu SUA în procesul de returnare a migranților nemexicani
Președinta Mexicului a declarat miercuri că nu a fost de acord să accepte migranți nemexicani care solicită azil în Statele Unite, declarație făcută la o zi după ce noul ei omolog american a anunțat reluarea unui astfel de program, relatează Reuters.
tocator jpeg
A frecat tocătorul de lemn cu cafea, iar rezultatul a fost surprinzător. Trucul care face senzație acum!
Tocătoarele de lemn sunt esențiale în orice bucătărie, însă mirosurile neplăcute lăsate de ingrediente precum ceapa, usturoiul sau carnea crudă pot transforma aceste ustensile într-un adevărat coșmar olfactiv.