Starea cercetării ştiinţifice – în domeniul istoriei contemporane

20 februarie 2021
Starea cercetării ştiinţifice – în domeniul istoriei contemporane jpeg

Mă voi referi în intervenţia mea mai mult la cercetarea circumscrisă ştiinţelor socio-umane şi cu precădere la situaţia ştiinţelor istorice, iar perspectiva mea va fi aceea a unuia care se ocupă cu precădere de problematica istoriei contemporane, domeniu pe care îl cunosc mai bine.

La o primă vedere, acest sector cultural a fost extrem de afectat de pandemia care a lovit şi România începînd mai ales din luna martie 2020. În primul rînd, cele mai multe arhive (centrale, judeţene) şi biblioteci publice au fost închise pentru cercetători, iar atunci cînd au fost redeschise – pentru scurte perioade de timp –, capacitatea de primire a publicului studios a fost sensibil redusă, la fel ca şi orarul de funcţionare. În al doilea rînd, reducerea contactelor directe dintre doctoranzi, masteranzi, studenţi, pe de o parte, şi profesorii îndrumători/coordonatori a avut consecinţe nefaste şi efectele concrete poate se vor vedea cu adevărat peste cîţiva ani. Nici o şedinţă sau întrevedere pe Zoom sau pe alte canale media nu poate înlocui uneori interacţiunea directă, faţă în faţă. În plus, din cauza restricţiilor de circulaţie valabile în Europa şi în America, s-a adăugat compromiterea mai multor stagii de documentare/cercetare, precum şi a unor mobilităţi academice în străinătate. Toate acestea vor spori efectele negative şi se vor reflecta probabil asupra calităţii publicaţiilor şi a comunicării la nivel ştiinţific, dar şi asupra carierelor academice. Nu trebuie uitată nici întreruperea funcţionării programelor Erasmus de schimb interacademic cu Marea Britanie, în urma Brexit-ului, eveniment care şi el contribuie la reducerea comunicării ştiinţifice şi educaţionale, afectîndu-i inclusiv pe tinerii din România care ar dori să urmeze o carieră în domeniul ştiinţelor socio-umaniste.

Chiar dacă această pandemie a diminuat numărul conferinţelor ştiinţifice, al colocviilor, al simpozioanelor (îndeosebi internaţionale) şi al stagiilor de documentare şi a afectat editurile care tipăreau lucrări academice, criteriile de avansare/promovare au rămas aceleaşi pentru cadrele didactice universitare şi pentru cercetătorii ştiinţifici. Nu întotdeauna conferinţele stabilite deja înainte de martie 2020, care presupuneau prezenţa fizică, s-au transformat în evenimente academice transmise online, pe Zoom, Google Meet sau pe alte platforme. Iar cei mai afectaţi sînt cei aflaţi la începutul carierei academice, deoarece nu mai pot raporta astfel de activităţi la momentul (auto)evaluărilor. Evident, nici o nenorocire nu vine şi nu va veni niciodată singură. Cursurile pentru elevi şi studenţi ţinute doar în mediul online, de multe ori în mod precar, îşi vor arăta efectele negative peste un deceniu (sau mai devreme) în cazul viitoarei generaţii de profesori şi cercetători.

O perioadă de acumulare

Dacă ar fi să identificăm cu tot dinadinsul şi o parte pozitivă în toată această tragedie sanitară, care este însoţită şi de o criză economică, adică o aşa-zisă jumătate plină a paharului, aş vorbi despre o perioadă de acumulare, un interval – cuprins între martie 2020 şi ianuarie 2021 – care a permis totuşi unor cercetători din institute academice şi unor profesori de la catedre universitare să lucreze mult timp de acasă, la propriul birou, şi să se aplece asupra surselor, a documentelor deja colectate, strînse, fotografiate sau consultate online (atunci cînd Biblioteca Digitală a Bucureştilor – DigiBuc – şi alte platforme similare chiar au funcţionat).

Scriitoarea şi istoricul Liliana Corobca mărturisea că a putut finaliza volumul Panorama comunismului din România (Editura Polirom) – o carte de referinţă, o foarte bună sinteză de istorie contemporană – tocmai datorită pandemiei, pentru că această epidemie a însemnat izolare şi mai multă linişte. De multe ori nu a mai fost nevoie de deplasarea la locul de muncă, la institutul de cercetare sau la universitate sau în arhive/biblioteci pentru documentare, aşa că a fost timp de lucru mai mult la biroul personal; un timp preţios pentru a finaliza lucrări restante sau planificate şi avînd termene-limită presante. Cazul Lilianei Corobca nu este singular, dar el nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat această perioadă de acumulare, de respiro. Nu trebuie uitat un factor esenţial apărut în urmă cu nici două decenii: aşa-numita „revoluţie arhivistică“ ce a început după 2006-2007, atunci cînd Arhivele Naţionale Istorice Centrale şi alte arhive s-au deschis treptat către cercetători, permiţîndu-le accesul la sursele istorice, la documentele arhivistice cu opţiunea de folosire – în schimbul unei sume modice – a aparatelor de fotografiat, a camerelor digitale, putîndu-se astfel fotografia poate mii şi mii de documente într-o săptămînă sau chiar într-o singură zi.

Aşadar sînt peste treisprezece ani de cînd această tehnologie avansată este pusă la treabă, însă în paralel s-a vădit o meteahnă a istoricilor: întîrzierea publicării rezultatelor cercetărilor efectuate în arhive. Istoricii au lăsat uneori impresia că s-au năpustit asupra documentelor recent declasificate fără a le exploata, fără a le publica întotdeauna. Aceasta este cumva şi o autocritică, deoarece nici chiar eu nu am reuşit să parcurg, să valorific sau să comunic conţinutul unor documente în posesia cărora am intrat încă din 2006 sau imediat după aceea. Or, momentul martie 2020 – luna în care s-a decretat starea de urgenţă – a însemnat şi închiderea arhivelor sau a celor mai multe dintre arhive. Pe de altă parte, condiţiile stării de urgenţă şi apoi starea de alertă au coincis – aşa cum am anticipat – cu izolarea cercetătorilor în birourile lor de lucru. Munca la domiciliu a reprezentat mai mult timp pentru citit, scris şi gîndit. În fapt, a însemnat definitivarea mai multor manuscrise sau a unor restanţe (editoriale) academice care, în condiţii normale (adică fără epidemia de COVID-19), ar fi trebuit să mai aştepte.

Din punct de vedere editorial şi publicistic, în ultimul an s-au vădit direcţii de cercetare care s-au conturat datorită politicilor aniversative recente. În 2018, în contextul sărbătoririi centenarului Marii Uniri, au existat numeroase comenzi de stat privind evocarea unităţii naţionale şi a personalităţilor marcante din urmă cu un secol care au contribuit la realizarea României Mari. Celebrarea centenarului a avut mai degrabă un aspect fetivist, însă în efortul de scoatere la lumină a acestui trecut au fost angrenaţi şi istorici profesionişti care au evitat abordarea patriotardă. În acel context, ei au scos la lumină documente provenind uneori din fonduri arhivistice preţioase, neglijate sau insuficient cercetate, surse istorice care au fost valorificate cu adevărat abia în anii din urmă.

Rezultatele acestor cercetări în arhive au purtat o puternică amprentă personală, deşi documentarea s-a făcut dintr-un impuls venit din exterior care se dorea purtătorul de cuvînt al colectivităţii naţionale. De altfel, trebuie spus că şi în ultimul an, în timpurile pandemiei, s-au ciocnit în spaţiul istoriografiei autohtone două tendinţe, una individualistă şi alta care a pus accent pe alcătuirea de lucrări colective, de tip lexicografic, după modelul inaugurat de academicianul Eugen Simion cu al său proiect de dicţionar general al literaturii române, care inevitabil pune în umbră creaţia individuală şi inventivitatea personală.

Pe de altă parte, întreprinderile colective pot da rezultate deosebite atunci cînd sînt rezultatul asocierii pe bază de afinităţi şi de opţiuni comune asumate, cum a fost cazul proiectului intitulat Enciclopedia imaginariilor din România (coordonator general: Corin Braga), care cuprinde nu mai puţin de cinci volume, apărute toate în 2020 la Editura Polirom. Potrivit profesorului clujean care a coordonat enciclopedia în cinci volume, proiectul are ca scop realizarea unei imagini panoramice a patriotismului cultural şi spiritual românesc astfel încît să facă posibile aprofundarea şi cultivarea identităţilor naţionale, locale şi de grup, în cadrul interculturalismului european. Poate tocmai astfel de proiecte care nu resping dialogul şi comunicarea cu exteriorul exprimă cel mai bine patriotismul istoriografic.

Text apărut în suplimentul „Cultura acum” (distribuit gratuit în luna ianuarie 2020, împreună cu revistele Dilema veche, 22 și Suplimentul de cultură), ca parte din proiectul „Starea culturii române în 2021” inițiat de Asociația Culturală AltIași (coordonatori de proiect: George Pleșu și Marius Chivu), finanțat de Ministerul Culturii și co-finanțat de Goethe-Institut prin Centrul Cultural German din Iași și Institutul Francez din România. Prin acest proiect, Asociația Culturală AltIași urmărește prezentarea unor perspective inter- și multiculturale asupra stării culturii naționale în anul 2021, printr-o serie de contribuții – text, imagine și video – aparținînd unor personalități reprezentative pentru spațiul cultural românesc și pentru minoritățile conlocuitoare, contribuții disponibile pe platforma www.culturacum.ro.

Cristian Vasile este cercetător ştiințific în cadrul Institutului de Istorie „N. Iorga“ al Academiei Române (programul de cercetare „România şi Europa în secolul XX“). Ultima carte publicată: Viața intelectuală și artistică în primul deceniu al regimului Ceaușescu, 1965-1974 (Humanitas, 2014). A mai coordonat, uneori în colaborare, volumele: „Ne trebuie oameni!“ Elite intelectuale şi transformări istorice în România modernă şi contemporană (Cetatea de Scaun, 2017), Centenarul femeilor din arta românească, 2 volume (Postmodernism Museum, 2017-2018), Erotism şi sexualitate în „Epoca de Aur” (Postmodernism Museum, 2018) și Cultura de masă în „Epoca de Aur“: Cîntarea României şi Cenaclul „Flacăra“ (Postmodernism Museum, 2019).

Foto: wikimedia commons

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste și alți demoni
Alice Diop urmărește în film patru bărbați pe care îi întreabă despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nouă la Humanitas: „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati
Vă prezentăm un fragment din „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati, carte apărută de curînd la Editura Humanitas, în Colecția Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.