Provenţa – laborator estival al identităţii europene

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Provenţa – laborator estival al identităţii europene jpeg

Poate că sînt subiectiv, dar cred că în nici o altă regiune din lume nu se mai produce, pe o durată atît de scurtă de timp (luna iulie), o mai mare efervescenţă creatoare ca în Provenţa. Trei oraşe apropiate unele de altele formează o triadă festivalieră fără egal: Avignon, Arles şi Aix-en-Provence. În acest triunghi magic al Franţei pulsează în luna iulie tot ce are Europa mai inventiv, mai nonconformist şi mai surprinzător în materie de teatru, de fotografie şi de operă. Trei oraşe care programează evenimente culturale majore, dar care sînt şi locuri de creaţie, de căutare, de dezbatere de idei. Ele provoacă o impresionantă transhumanţă culturală dinspre nord spre sud, atît a creatorilor, cît şi a unui public avizat, care consideră că vacanţele sînt un moment de destindere, dar şi de culturalizare…

Festivalul de teatru la Avignon, ajuns la a 72-a ediţie, a devenit, cel puţin din 1990, cînd l-am descoperit eu, un fel de centru internaţional al avangardei, dar şi al dezbaterilor civice. Mă întreb dacă mai există vreo ţară în lume care să fi instituţionalizat avangarda aşa cum a făcut-o Franţa. Incredibilă răsturnare de raporturi în materie de angajament artistic: ştim cu toţii că avangardele au fost nişte reacţii la ideile academice şi la tendinţele artistice oficiale, uneori burgheze. Cu o sută de ani în urmă, artiştii de avangardă erau nişte marginali, detestaţi de puterea oficială, care voiau să demoleze practici artistice osificate şi maniere dogmatice de a gîndi misiunea artei. Astăzi, creatorii de spectacole invitaţi să se exprime la Avignon primesc practic de la stat misiunea de a inova şi înnoi limbajele artistice, chiar cu riscul provocărilor extreme.

În materie de operă, festivalul de la Aix-en-Provence a devenit un reper internaţional prin faptul că este cel mai inovator. Sigur, Salzburg găzduieşte cel mai mare festival de operă din lume, Bayreuth se laudă cu festivalul de operă cel mai vechi (creat în 1876), iar despre cel de la Glydebourne se spune că este cel mai chic. Cel de la Aix-en-Provence, ajuns la a 70 a ediţie, se impune însă ca unul care are curajul de a-şi asuma riscuri artistice, iar în fiecare an propune cel puţin o nouă creaţie surprinzătoare (iar uneori derutantă, cum este cazul, anul acesta, cu opera Ariadna la Naxos de Richard Strauss, în regia britanicei Katie Mitchell).

Arles şi-a creat în 1970 un festival de fotografie care a devenit celebru în lumea întreagă. Oraşul însuşi este impregnat de intensa experienţă artistică pe care a trăit-o acolo, între 1888 şi 1889, Van Gogh. Cel care la ora aceea era considerat un olandez puţin nebun a pictat cu o febrilitate extremă la Arles: peste 200 de pînze şi tot atîtea desene. Majoritatea acestor lucrări erau de fapt imagini ale Provenţei, care s-au răspîndit apoi în întreaga lume, făcîndu-i acestei provincii franceze o reclamă imensă, fenomen poate fără precedent în istoria artei. Nu întîmplător deci Arles a devenit o capitală mondială a fotografiei, iar mai nou a unor experienţe digitale total stupefiante, publicului propunîndu-i-se imersiuni în diverse realităţi virtuale (de exemplu, o scufundare virtuală în mijlocul unui grup de rechini). Orice artist fotograf care se respectă ştie că vara trebuie să efectueze un pelerinaj la Arles, unde pot fi văzute şi retrospective ale celor mai cotaţi fotografi din lume.

Franţa a ştiut întotdeauna să atragă pe teritoriul ei talente din toată Europa şi chiar de pe alte continente. În 2013 a apărut, la Editura Robert Laffont, un dicţionar foarte interesant, intitulat Ces étrangers qui ont -fait la France (Aceşti străini care au făcut Franţa). Autorii dicţionarului arată în prefaţă un lucru pe care îl bănuiam, dar nu îl găsisem niciodată formulat atît de clar: prima ţară care s-a format în epoca modernă după modelul pe care îl credem american, adică printr-un aport imens de energii şi talente străine, este Franţa. Aceiaşi autori explică însă şi în ce a constat diferenţa dintre modelul american şi modelul francez. America i-a topit pe toţi străinii într-o naţiune prin bani şi prin competiţie. Franţa i-a topit (pînă la un punct) prin ideologie, prin maşina republicană destinată să transforme pe oricine punea piciorul pe teritoriul Hexagonului într-un bun francez.

Spun aceste lucruri pentru că festivalurile de la Avignon, Arles şi Aix-en-Provence nu ar fi ceea ce sînt fără marele număr de regizori, artişti şi creatori străini invitaţi să-şi aducă partea de contribuție la aceste laboratoare de creaţie şi la aceste forumuri de deconstrucţie a ideilor preconcepute. E imposibil de enumerat aici lista exhaustivă a acestor artişti invitaţi. Pe la Avignon, de exemplu, au trecut (şi au lăsat amprente puternice) Peter Brook, Pina Bausch, Declan Donnellan, Romeo Castellucci, Oskaras Korsunovas, Silviu Purcărete, Krzys-ztof Warlikowski, Thomas Ostermeier, Ivo van Hove… La Aix-en-Provence, printre marile nume care au regizat opere în aceşti ultimi ani se numără britanicul Simon McBurney şi rusul Dmitri Tcherniakov. Iar la Arles sînt celebraţi anul acesta cîţiva mari artişti fotografi americani, printre ei Robert Franck şi William Wegman.

Aici, în inima Provenţei, în această lună iulie, simt ce forţă culturală este Europa şi cîtă unitate îi dau artiştii. Păcat că oamenii politici încearcă uneori să distrugă ceea ce Europa a construit deja prin cultură: o inconfundabilă identitate creativă. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Declarații de presă ale câștigătorului la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, candidatul independent susținut de ADU și Reper, Nicusor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicuşor Dan, optimist în privința referendumului. Ce spune despre un eventual răspuns negativ al bucureștenilor „Nu se poate să fie mai rău”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat vineri că, în situaţia în care referendumul pe Bucureşti din 24 noiembrie va trece, este optimist că parlamentarii nu vor putea ignora vocea bucureştenilor
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
Nicuşor Dan prezintă concluziile întâlnirilor cu candidaţii la prezidenţiale: „Am observat o diferenţă între candidaţii de dreapta"
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, concluziile întâlnirilor sale cu principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie 2024, în cadrul căror discuţii s-au abordat 20 de solicitări esenţiale pentru Bucureşti.
cana cafe istock jpg
Băutura pe care ar trebui să o consume persoanele care petrec peste 6 ore la birou: reduce riscul de deces
Experții informează cu privire la beneficiile unui produs care le-ar putea prelungi durata de viață celor care au un stil de sedentar. Beneficiile au fost raportate în urma unui studiu desfășurat de cercetătorii de la o universitate din China.
Daniel Craig Foto profimedia 0739740342 jpg
Următorul James Bond va avea 30 de ani şi „va oferi ceva nou şi diferit”. Cine este marele favorit
Următorul actor care îl va interpreta pe James Bond va avea în jur de 30 de ani și ar putea fi de orice rasă, potrivit producătorului Barbara Broccoli.
case sat romania shutterstock jpg
Cele 2 sate din România incluse pe lista celor mai frumoase din lume în 2024. Deși puțini români le-au vizitat, acești locații au intrat în prestigiosul top „Best Tourism Villages 2024”
În acest punct nu mai este un secret pentru niciunul dintre noi faptul că România este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic.
Stallone Captură Video X png
Sylvester Stallone, odă lui Donald Trump: „Un personaj cu adevărat mitic, un al doilea George Washington”
Sylvester Stallone, care s-a aflat joi la vila din Mar-a-Lago, Florida a ținut un discurs în cinstea victoriei lui Trump, în care l-a numit un personaj „mitic” și al doilea „George Washington”.
Luna Castorului pe 15 noiembrie 2024  Ce presupune faimosul eveniment astronomic 1024x683 webp
Ce este luna Castorului - invitatie la Observatorul Astronomic
În aceste zile, Luna se vede mare și frumoasă pe cer, iar această lună plină de final de noiembrie este numită „Luna Castorului” în SUA, dar și „Luna jelaniei” și „Luna înghețului” în tradițiile vechilor popoare nord-americane. De la ce vin aceste denumiri? Când este faza de Lună Plină? Ce este supe
Fabrica automobile masini Volkswagen linie productie asamblare Shanghai China FOTO Shutrterstock
Tertipul folosit de producătorii auto chinezi pentru a scăpa de suprataxele UE
Producătorii auto chinezi pare să fi găsit o soluție pentru a evita suprataxele impuse de UE, scrie presa internațională explicând care sunt tertipurile folosite de Chery Auto și EV Motors.
0373350254 png
„Cel mai ghinionist om din lume” - informații de la Pompeii despre cel care ar fi scăpat inițial erupției
În 2018, săpăturile arheologice din Pompeii au scos la iveală un schelet neobișnuit, ce părea să aparțină unui bărbat zdrobit de un bloc uriaș de piatră în timpul tentativei de a fugi din calea norului piroclastic produs de erupția Vezuviului în anul 79 d.Hr. Această teorie inițială, comunicată incl