Provenţa – laborator estival al identităţii europene

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Provenţa – laborator estival al identităţii europene jpeg

Poate că sînt subiectiv, dar cred că în nici o altă regiune din lume nu se mai produce, pe o durată atît de scurtă de timp (luna iulie), o mai mare efervescenţă creatoare ca în Provenţa. Trei oraşe apropiate unele de altele formează o triadă festivalieră fără egal: Avignon, Arles şi Aix-en-Provence. În acest triunghi magic al Franţei pulsează în luna iulie tot ce are Europa mai inventiv, mai nonconformist şi mai surprinzător în materie de teatru, de fotografie şi de operă. Trei oraşe care programează evenimente culturale majore, dar care sînt şi locuri de creaţie, de căutare, de dezbatere de idei. Ele provoacă o impresionantă transhumanţă culturală dinspre nord spre sud, atît a creatorilor, cît şi a unui public avizat, care consideră că vacanţele sînt un moment de destindere, dar şi de culturalizare…

Festivalul de teatru la Avignon, ajuns la a 72-a ediţie, a devenit, cel puţin din 1990, cînd l-am descoperit eu, un fel de centru internaţional al avangardei, dar şi al dezbaterilor civice. Mă întreb dacă mai există vreo ţară în lume care să fi instituţionalizat avangarda aşa cum a făcut-o Franţa. Incredibilă răsturnare de raporturi în materie de angajament artistic: ştim cu toţii că avangardele au fost nişte reacţii la ideile academice şi la tendinţele artistice oficiale, uneori burgheze. Cu o sută de ani în urmă, artiştii de avangardă erau nişte marginali, detestaţi de puterea oficială, care voiau să demoleze practici artistice osificate şi maniere dogmatice de a gîndi misiunea artei. Astăzi, creatorii de spectacole invitaţi să se exprime la Avignon primesc practic de la stat misiunea de a inova şi înnoi limbajele artistice, chiar cu riscul provocărilor extreme.

În materie de operă, festivalul de la Aix-en-Provence a devenit un reper internaţional prin faptul că este cel mai inovator. Sigur, Salzburg găzduieşte cel mai mare festival de operă din lume, Bayreuth se laudă cu festivalul de operă cel mai vechi (creat în 1876), iar despre cel de la Glydebourne se spune că este cel mai chic. Cel de la Aix-en-Provence, ajuns la a 70 a ediţie, se impune însă ca unul care are curajul de a-şi asuma riscuri artistice, iar în fiecare an propune cel puţin o nouă creaţie surprinzătoare (iar uneori derutantă, cum este cazul, anul acesta, cu opera Ariadna la Naxos de Richard Strauss, în regia britanicei Katie Mitchell).

Arles şi-a creat în 1970 un festival de fotografie care a devenit celebru în lumea întreagă. Oraşul însuşi este impregnat de intensa experienţă artistică pe care a trăit-o acolo, între 1888 şi 1889, Van Gogh. Cel care la ora aceea era considerat un olandez puţin nebun a pictat cu o febrilitate extremă la Arles: peste 200 de pînze şi tot atîtea desene. Majoritatea acestor lucrări erau de fapt imagini ale Provenţei, care s-au răspîndit apoi în întreaga lume, făcîndu-i acestei provincii franceze o reclamă imensă, fenomen poate fără precedent în istoria artei. Nu întîmplător deci Arles a devenit o capitală mondială a fotografiei, iar mai nou a unor experienţe digitale total stupefiante, publicului propunîndu-i-se imersiuni în diverse realităţi virtuale (de exemplu, o scufundare virtuală în mijlocul unui grup de rechini). Orice artist fotograf care se respectă ştie că vara trebuie să efectueze un pelerinaj la Arles, unde pot fi văzute şi retrospective ale celor mai cotaţi fotografi din lume.

Franţa a ştiut întotdeauna să atragă pe teritoriul ei talente din toată Europa şi chiar de pe alte continente. În 2013 a apărut, la Editura Robert Laffont, un dicţionar foarte interesant, intitulat Ces étrangers qui ont -fait la France (Aceşti străini care au făcut Franţa). Autorii dicţionarului arată în prefaţă un lucru pe care îl bănuiam, dar nu îl găsisem niciodată formulat atît de clar: prima ţară care s-a format în epoca modernă după modelul pe care îl credem american, adică printr-un aport imens de energii şi talente străine, este Franţa. Aceiaşi autori explică însă şi în ce a constat diferenţa dintre modelul american şi modelul francez. America i-a topit pe toţi străinii într-o naţiune prin bani şi prin competiţie. Franţa i-a topit (pînă la un punct) prin ideologie, prin maşina republicană destinată să transforme pe oricine punea piciorul pe teritoriul Hexagonului într-un bun francez.

Spun aceste lucruri pentru că festivalurile de la Avignon, Arles şi Aix-en-Provence nu ar fi ceea ce sînt fără marele număr de regizori, artişti şi creatori străini invitaţi să-şi aducă partea de contribuție la aceste laboratoare de creaţie şi la aceste forumuri de deconstrucţie a ideilor preconcepute. E imposibil de enumerat aici lista exhaustivă a acestor artişti invitaţi. Pe la Avignon, de exemplu, au trecut (şi au lăsat amprente puternice) Peter Brook, Pina Bausch, Declan Donnellan, Romeo Castellucci, Oskaras Korsunovas, Silviu Purcărete, Krzys-ztof Warlikowski, Thomas Ostermeier, Ivo van Hove… La Aix-en-Provence, printre marile nume care au regizat opere în aceşti ultimi ani se numără britanicul Simon McBurney şi rusul Dmitri Tcherniakov. Iar la Arles sînt celebraţi anul acesta cîţiva mari artişti fotografi americani, printre ei Robert Franck şi William Wegman.

Aici, în inima Provenţei, în această lună iulie, simt ce forţă culturală este Europa şi cîtă unitate îi dau artiştii. Păcat că oamenii politici încearcă uneori să distrugă ceea ce Europa a construit deja prin cultură: o inconfundabilă identitate creativă. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.