Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant

26 mai 2023
image

Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța. Totul a început în secolul al XVII-lea, cînd regele Ludovic al XIII-lea și-a dorit o cabană de vînătoare și un refugiu privat.

Astfel, el i-a oferit lui Jacques Lemercier misiunea de a construi un castel pe acel teren impresionant. Ulterior, după ce pe tron a urmat Ludovic al XIV-lea, reședința a fost transformată într-un complex imens și extravagant. Palatul era înconjurat de grădini superbe cu arhitectură franțuzească și britanică. În anii următori, arhitecți de top ca Jules Hardouin-Mansart, Robert de Cotte și Louis Le Vau și-au pus amprenta asupra locației. Iar grădinile au purtat în acele vremuri semnătura peisagistului Andre Le Notre.

În schimb, Napoleon a neglijat în mare măsură Versailles, complex care a fost aproape distrus după Revoluția Franceză. Cel care a făcut mari modificări a fost Louis-Philippe, cel care a creat și Muzeul de Istorie Franceză, dedicat "tuturor gloriilor Franței". Inaugurarea s-a produs pe 10 iunie 1837, fiind prima sărbătoare la Versailles după Revoluție.

În 1870 și 1871, Versailles a fost ocupat ca sediu al armatei germane ce se afla în plin asediu asupra Parisului. De altfel, William I al Prusiei a fost încoronat ca împărat german tocmai în Sala Oglinzilor, pe 18 ianuarie 1871. După pacea cu Germania, Versailles a devenit sediu al Adunării Naționale Franceze și a găzduit cele două camere ale parlamentului pînă în anul 1879. De fapt, în acea perioadă, Versailles a fost și capitala oficială a Franței.

Palatul Versailles este cunoscut și pentru faptul că aici s-a semnat tratatul dintre Aliați și Germania, care a pus punct oficial conflictului arhicunoscut. S-a întîmplat pe 28 iunie 1919, în Sala Oglinzilor. Ulterior, în 4 iunie 1920 s-a semnat și tratatul de la Trianon, care a pus capăt războiului dintre Aliați și Ungaria.

Apoi, după al Doilea Război Mondial, palatul a fost gazdă ocazională pentru congresele plenare ale parlamentului francez ori ca locuință pentru șefii de stat în vizită. Totuși, scopul său principal a fost turismul, iar anual peste 10 milioane de oameni vizitează acest loc impresionant.

Palatul Versailles e prezent în numeroase filme și jocuri

Fiind un obiectiv turistic atît de cunoscut, la Palatul Versailles au fost realizate numeroase filme, iar locul apare și în jocuri. Printre cele mai cunoscute filme care au scene la Versailles sînt Midnight in Paris, Maria Antoaneta, Legături periculoase, Funny Face, Haos la Versailles și The King's Daughter.

În ultimii ani au apărut și jocuri inspirate din măreția acestui loc. Printre cele mai populare jocuri video sînt Versailles 1685, Vivez Versailles și Versailles VR - the Palace is yours. Iar pe NetBet jocuri cazinou un titlu foarte apreciat de utilizatori este slotul Versailles Gold. Dezvoltat de compania EGT, jocul propune o incursiune în palat și grădini, motiv pentru care printre simboluri îl regăsim și pe Regele Soare, alături de elemente din acest loc măreț.

Fără niciun dubiu, Palatul Versailles este cel mai cunoscut și cel mai vizitat din Europa. Drept dovadă, el are de 20 de ori mai mulți vizitatori anual decît Buckingham Palace, un alt obiectiv turistic apreciat din Londra. Așadar, Palatul Versailles este o atracție turistică pentru mulți oameni care vizitează Franța, fiind o soluție bună de o excursie de o zi în afara Parisului. Distanța este de aproximativ 22 de kilometri, iar din Paris se poate ajunge și cu trenul ori cu autocarul.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.
p 17 2 jpg
Post-traumă
În definitiv, totul e filmabil.

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.