Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța. Totul a început în secolul al XVII-lea, cînd regele Ludovic al XIII-lea și-a dorit o cabană de vînătoare și un refugiu privat.
Astfel, el i-a oferit lui Jacques Lemercier misiunea de a construi un castel pe acel teren impresionant. Ulterior, după ce pe tron a urmat Ludovic al XIV-lea, reședința a fost transformată într-un complex imens și extravagant. Palatul era înconjurat de grădini superbe cu arhitectură franțuzească și britanică. În anii următori, arhitecți de top ca Jules Hardouin-Mansart, Robert de Cotte și Louis Le Vau și-au pus amprenta asupra locației. Iar grădinile au purtat în acele vremuri semnătura peisagistului Andre Le Notre.
În schimb, Napoleon a neglijat în mare măsură Versailles, complex care a fost aproape distrus după Revoluția Franceză. Cel care a făcut mari modificări a fost Louis-Philippe, cel care a creat și Muzeul de Istorie Franceză, dedicat "tuturor gloriilor Franței". Inaugurarea s-a produs pe 10 iunie 1837, fiind prima sărbătoare la Versailles după Revoluție.
În 1870 și 1871, Versailles a fost ocupat ca sediu al armatei germane ce se afla în plin asediu asupra Parisului. De altfel, William I al Prusiei a fost încoronat ca împărat german tocmai în Sala Oglinzilor, pe 18 ianuarie 1871. După pacea cu Germania, Versailles a devenit sediu al Adunării Naționale Franceze și a găzduit cele două camere ale parlamentului pînă în anul 1879. De fapt, în acea perioadă, Versailles a fost și capitala oficială a Franței.
Palatul Versailles este cunoscut și pentru faptul că aici s-a semnat tratatul dintre Aliați și Germania, care a pus punct oficial conflictului arhicunoscut. S-a întîmplat pe 28 iunie 1919, în Sala Oglinzilor. Ulterior, în 4 iunie 1920 s-a semnat și tratatul de la Trianon, care a pus capăt războiului dintre Aliați și Ungaria.
Apoi, după al Doilea Război Mondial, palatul a fost gazdă ocazională pentru congresele plenare ale parlamentului francez ori ca locuință pentru șefii de stat în vizită. Totuși, scopul său principal a fost turismul, iar anual peste 10 milioane de oameni vizitează acest loc impresionant.
Palatul Versailles e prezent în numeroase filme și jocuri
Fiind un obiectiv turistic atît de cunoscut, la Palatul Versailles au fost realizate numeroase filme, iar locul apare și în jocuri. Printre cele mai cunoscute filme care au scene la Versailles sînt Midnight in Paris, Maria Antoaneta, Legături periculoase, Funny Face, Haos la Versailles și The King's Daughter.
În ultimii ani au apărut și jocuri inspirate din măreția acestui loc. Printre cele mai populare jocuri video sînt Versailles 1685, Vivez Versailles și Versailles VR - the Palace is yours. Iar pe NetBet jocuri cazinou un titlu foarte apreciat de utilizatori este slotul Versailles Gold. Dezvoltat de compania EGT, jocul propune o incursiune în palat și grădini, motiv pentru care printre simboluri îl regăsim și pe Regele Soare, alături de elemente din acest loc măreț.
Fără niciun dubiu, Palatul Versailles este cel mai cunoscut și cel mai vizitat din Europa. Drept dovadă, el are de 20 de ori mai mulți vizitatori anual decît Buckingham Palace, un alt obiectiv turistic apreciat din Londra. Așadar, Palatul Versailles este o atracție turistică pentru mulți oameni care vizitează Franța, fiind o soluție bună de o excursie de o zi în afara Parisului. Distanța este de aproximativ 22 de kilometri, iar din Paris se poate ajunge și cu trenul ori cu autocarul.