Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant

26 mai 2023
image

Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța. Totul a început în secolul al XVII-lea, cînd regele Ludovic al XIII-lea și-a dorit o cabană de vînătoare și un refugiu privat.

Astfel, el i-a oferit lui Jacques Lemercier misiunea de a construi un castel pe acel teren impresionant. Ulterior, după ce pe tron a urmat Ludovic al XIV-lea, reședința a fost transformată într-un complex imens și extravagant. Palatul era înconjurat de grădini superbe cu arhitectură franțuzească și britanică. În anii următori, arhitecți de top ca Jules Hardouin-Mansart, Robert de Cotte și Louis Le Vau și-au pus amprenta asupra locației. Iar grădinile au purtat în acele vremuri semnătura peisagistului Andre Le Notre.

În schimb, Napoleon a neglijat în mare măsură Versailles, complex care a fost aproape distrus după Revoluția Franceză. Cel care a făcut mari modificări a fost Louis-Philippe, cel care a creat și Muzeul de Istorie Franceză, dedicat "tuturor gloriilor Franței". Inaugurarea s-a produs pe 10 iunie 1837, fiind prima sărbătoare la Versailles după Revoluție.

În 1870 și 1871, Versailles a fost ocupat ca sediu al armatei germane ce se afla în plin asediu asupra Parisului. De altfel, William I al Prusiei a fost încoronat ca împărat german tocmai în Sala Oglinzilor, pe 18 ianuarie 1871. După pacea cu Germania, Versailles a devenit sediu al Adunării Naționale Franceze și a găzduit cele două camere ale parlamentului pînă în anul 1879. De fapt, în acea perioadă, Versailles a fost și capitala oficială a Franței.

Palatul Versailles este cunoscut și pentru faptul că aici s-a semnat tratatul dintre Aliați și Germania, care a pus punct oficial conflictului arhicunoscut. S-a întîmplat pe 28 iunie 1919, în Sala Oglinzilor. Ulterior, în 4 iunie 1920 s-a semnat și tratatul de la Trianon, care a pus capăt războiului dintre Aliați și Ungaria.

Apoi, după al Doilea Război Mondial, palatul a fost gazdă ocazională pentru congresele plenare ale parlamentului francez ori ca locuință pentru șefii de stat în vizită. Totuși, scopul său principal a fost turismul, iar anual peste 10 milioane de oameni vizitează acest loc impresionant.

Palatul Versailles e prezent în numeroase filme și jocuri

Fiind un obiectiv turistic atît de cunoscut, la Palatul Versailles au fost realizate numeroase filme, iar locul apare și în jocuri. Printre cele mai cunoscute filme care au scene la Versailles sînt Midnight in Paris, Maria Antoaneta, Legături periculoase, Funny Face, Haos la Versailles și The King's Daughter.

În ultimii ani au apărut și jocuri inspirate din măreția acestui loc. Printre cele mai populare jocuri video sînt Versailles 1685, Vivez Versailles și Versailles VR - the Palace is yours. Iar pe NetBet jocuri cazinou un titlu foarte apreciat de utilizatori este slotul Versailles Gold. Dezvoltat de compania EGT, jocul propune o incursiune în palat și grădini, motiv pentru care printre simboluri îl regăsim și pe Regele Soare, alături de elemente din acest loc măreț.

Fără niciun dubiu, Palatul Versailles este cel mai cunoscut și cel mai vizitat din Europa. Drept dovadă, el are de 20 de ori mai mulți vizitatori anual decît Buckingham Palace, un alt obiectiv turistic apreciat din Londra. Așadar, Palatul Versailles este o atracție turistică pentru mulți oameni care vizitează Franța, fiind o soluție bună de o excursie de o zi în afara Parisului. Distanța este de aproximativ 22 de kilometri, iar din Paris se poate ajunge și cu trenul ori cu autocarul.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

malaga 3619271 1280 jpg
Care este cel mai simpatic oraș pentru expați? Este înconjurat de munți și are plaje superbe
În ziua de azi, alegerea unui oraș nou în care să trăiești ca expat poate fi o provocare. Însă dacă visezi la soare, oameni calzi și o viață socială activă, atunci răspunsul este clar: Malaga, Spania.
1 tratamentul miraculos care te scapa de varice in 30 de minute jh2n jpg jpeg
Planta cu proprietăți medicinale, foarte eficientă în tratamentul varicelor și hemoroizilor
Natura ne oferă resurse valoroase pentru menținerea sănătății, iar printre plantele cu acțiune terapeutică remarcabilă se află și traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris).
luca pferdmenges la iasi foto facebook jpg
Cine e cea mai tânără persoană care a fost în toate țările de pe glob. Cât l-a costat experiența. Prima oară a fost în România
În vârstă de doar 23 de ani, un neamț a devenit la finalul lunii aprilie cea mai tânără persoană din lume care a vizitat fiecare țară de pe glob. Interesant este faptul că prima țară vizitată de tânăr a fost chiar România.
robert de niro fiica trans jpg
Robert de Niro are o fiică transgender: „Eu o iubesc și o susțin!”
Robert De Niro (81 de ani) și-a exprimat public susținerea față de fiica sa, Airyn De Niro (29 de ani), după ce aceasta a vorbit deschis despre procesul ei de tranziție și identitate de gen.
Alexandru Ioan Cuza, portret de Carol Popp de Szathmary (© Wikimedia Commons)
2 mai: Lovitura de stat dată de Alexandru Ioan Cuza în 1864, prin care domnitorul și-a consolidat puterea în detrimentul legislativului
Pe 2 mai, în 1519, a murit celebrul pictor, sculptor și inventator renascentist Leonardo da Vinci. În aceeași zi, dar câteva sute de ani mai târziu, s-a născut istoricul şi arheologul Ioan Andrieşescu. Tot într-o zi de 2 mai, a avut loc și lovitura de stat dată de Alexandru Ioan Cuza.
Cele mai longevive creaturi de pe pământ adevărate mistere ale nemuririi Colaj Science & DMS jpg
Top 5 cele mai longevive creaturi de pe Pământ. Mistere ale nemuririi din adâncurile oceanului
Descoperă cele mai longevive creaturi de pe planetă, de la hidre nemuritoare la coralii milenari. Află cum aceste specii fascinante sfidează timpul și cum se adaptează în cele mai extreme condiții ale naturii.
amsterdam shutterstock
Unde să-ți faci vacanța în 2025? Cele mai frumoase destinații europene ale anului
Visezi la o escapadă în care soarele îți mângâie umerii pe o plajă liniștită sau, dimpotrivă, la forfota unui oraș vechi, cu străzi pavate și clădiri cu obloane colorate?
fiorentina jpg
Seară cu ploaie de goluri în semifinalele din Liga Europa și din Conference League
Prima manșă a semifinalelor din Liga Europa și Conference League s-au disputat joi seară.
Ponta captura fb png
Ponta amenință că va depune plângere penală împotriva Elenei Lasconi și a postului Antena 3. Mihai Gâdea anunță că îl dă în judecată
Victor Ponta a reacționat, joi seară, de două ori la postarea Elenei Lasconi și a amenințat-o pe contracandidata sa cu o plângere penală. Aceleași amenințări au fost lansate și la adresa postului Antena 3 CNN. În replică, Mihai Gâdea a anunțat că îl dă în judecată.