Peisajul Amélie

Publicat în Dilema Veche nr. 609 din 15-21 octombrie 2015
Peisajul Amélie jpeg

Grădina Secretă (Biwon) se află în spaţiul unei foste reşedinţe regale seuleze, palatul Changdeok (Changdeokgung). E situată în spaţiul cel mai intim al uneia dintre curţile interioare ale palatului şi este o bijuterie în miniatură, pe care o poţi observa cel mai bine toamna. Am avut şansa să o vizitez de cîteva ori, s-a nimerit să fie mai ales toamna, înspre sfîrşitul orelor de program, cînd nu era multă lume.

E aşa cum te-ai aştepta vizitînd un loc de acest fel în Asia de Est. Pavilioane aşezate punctat în peisaj, nederanjînd cu nimic umbrele răsucite ale crengilor colorate, micul lac artificial cu peşti roşii în mijlocul căruia e recreată o insuliţă marcată de un pin coreean, cu crengile sale ondulate. Naturalul lăsat melancolic într-o dezordine căutată, aceeaşi cu a parcurilor englezeşti. Diferenţa e dată de labirintul care te duce acolo. Ca să ajungi într-un astfel de loc trebuie să treci de mai multe porţi, fiecare cu o semnificaţie proprie, de o dispunere domoală, în cuburi juxtapuse, a curţilor şi a unui spaţiu a cărui intimitate este astfel protejată. Locul îmi crea o uşoară stare de disconfort, cu toată muzeificarea şi popularizarea lui. De fiecare dată cînd ajungeam în grădină, mă simţeam vag ca un intrus amestecîndu-se în regulile unei ficţiuni, ca un privitor de tablou care atinge peisajul. Nu ştiu dacă era de la o privire prea exersată cultural, de la peisajul ca atare, static ca o caligrafie, sau de la faptul că tot complexul ireal de liniştit se află în mijlocul unui oraş bubuind de agitaţie. Starea aceasta s-a repetat de fiecare dată cînd am mers acolo, nu şi în după-amiaza în care am vizitat locul împreună cu o colegă din Danemarca, o colegă cu ani lungi în spate de vizitat şi studiat Coreea.

Venise pornită să améliepoulinizeze spaţiul. Cu un omuleţ-muţunache de pluş în mînă, zîmbăreţ nevoie-mare, s-a pus pe făcut fotografii: omuleţul zîmbind larg lîngă uşa de lemn uşor a unui pavilion sau de pe o pasarelă, omuleţul admirînd estetica unei umbre în lac sau galbenul regal al unei frunze de gingko, omuleţul ţinut ca un pui de galantar, de aripi, de două vizitatoare localnice, zîmbind prea de tot amabil ca să înţeleagă scopul acestei neobişnuite luări în posesie a peisajului. În timp ce le tot aşeza, mai spre stînga, mai spre dreapta, şi văzîndu-le stîngăcia, îmi venea să le strig: aţi văzut filmul lui Jeunet? Relaxaţi-vă, e aceeaşi poveste la mijloc. Colega mea nu dorea altceva decît să-l facă pe nepoţelul ei din Copenhaga părtaş la vizită. Nu era piticul de grădină din film, ci acest muţunache, căruia îi dăduse, firesc, un nume cît mai poznaş. Nu-l mai ştiu, şi chiar dacă l-aş fi ţinut minte, tot nu l-aş fi spus, eram doar un martor amuzat şi norocos la povestea ei. Imaginaţi-vă, însă, orice nume haios pe care l-aţi putea da unui astfel de omuleţ de pluş care să coloreze inedit şi ca un desen animat stampa „palatului prosperităţii virtuţii“, cum s-ar traduce numele locului.

În după-amiaza aceea însă, nu am mai dat roată uşor anxios locului, m-am uitat la delicatul îngheţat al liniilor Grădinii Secrete stînd pe o bancă din piatră pe care, altfel, deşi era îngăduit să stai, nu m-aş fi aşezat nicicum cu atîta lejeritate.

Într-un fel, privind acum în urmă, îmi dau seama că la fel de uşor te-ai aşeza – necontrariind deloc convenţiile locale din ţara cu logo-ul turistic al dimineţilor liniştite şi al zîmbetului generos – şi pe bucata de placaj aşezată între două scaune de plastic lîngă taraba cu mîncare a unei ajuma coreene. Căci, în pieţele coreene, tarabele cu mîncare nu sînt la marginea acestora, „micii“ lor nu sînt la intrarea în piaţă, ci chiar în mijlocul lor, ascunse în curcubeul trepidant al bazarului. Sînt sigur că şi acolo te-ar întîmpina un zîmbet generos, ospitalier, chiar de te-ai aşeza din pură curiozitate turistică. Trebuie doar să zîmbeşti din toată inima. Alte contururi, la fel de secrete şi delicate, ţi se vor deschide mai bine, turist venit de aiurea în Coreea, în faţa ochilor.

Foto: B. Tănase

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.