Peisajul Amélie

Publicat în Dilema Veche nr. 609 din 15-21 octombrie 2015
Peisajul Amélie jpeg

Grădina Secretă (Biwon) se află în spaţiul unei foste reşedinţe regale seuleze, palatul Changdeok (Changdeokgung). E situată în spaţiul cel mai intim al uneia dintre curţile interioare ale palatului şi este o bijuterie în miniatură, pe care o poţi observa cel mai bine toamna. Am avut şansa să o vizitez de cîteva ori, s-a nimerit să fie mai ales toamna, înspre sfîrşitul orelor de program, cînd nu era multă lume.

E aşa cum te-ai aştepta vizitînd un loc de acest fel în Asia de Est. Pavilioane aşezate punctat în peisaj, nederanjînd cu nimic umbrele răsucite ale crengilor colorate, micul lac artificial cu peşti roşii în mijlocul căruia e recreată o insuliţă marcată de un pin coreean, cu crengile sale ondulate. Naturalul lăsat melancolic într-o dezordine căutată, aceeaşi cu a parcurilor englezeşti. Diferenţa e dată de labirintul care te duce acolo. Ca să ajungi într-un astfel de loc trebuie să treci de mai multe porţi, fiecare cu o semnificaţie proprie, de o dispunere domoală, în cuburi juxtapuse, a curţilor şi a unui spaţiu a cărui intimitate este astfel protejată. Locul îmi crea o uşoară stare de disconfort, cu toată muzeificarea şi popularizarea lui. De fiecare dată cînd ajungeam în grădină, mă simţeam vag ca un intrus amestecîndu-se în regulile unei ficţiuni, ca un privitor de tablou care atinge peisajul. Nu ştiu dacă era de la o privire prea exersată cultural, de la peisajul ca atare, static ca o caligrafie, sau de la faptul că tot complexul ireal de liniştit se află în mijlocul unui oraş bubuind de agitaţie. Starea aceasta s-a repetat de fiecare dată cînd am mers acolo, nu şi în după-amiaza în care am vizitat locul împreună cu o colegă din Danemarca, o colegă cu ani lungi în spate de vizitat şi studiat Coreea.

Venise pornită să améliepoulinizeze spaţiul. Cu un omuleţ-muţunache de pluş în mînă, zîmbăreţ nevoie-mare, s-a pus pe făcut fotografii: omuleţul zîmbind larg lîngă uşa de lemn uşor a unui pavilion sau de pe o pasarelă, omuleţul admirînd estetica unei umbre în lac sau galbenul regal al unei frunze de gingko, omuleţul ţinut ca un pui de galantar, de aripi, de două vizitatoare localnice, zîmbind prea de tot amabil ca să înţeleagă scopul acestei neobişnuite luări în posesie a peisajului. În timp ce le tot aşeza, mai spre stînga, mai spre dreapta, şi văzîndu-le stîngăcia, îmi venea să le strig: aţi văzut filmul lui Jeunet? Relaxaţi-vă, e aceeaşi poveste la mijloc. Colega mea nu dorea altceva decît să-l facă pe nepoţelul ei din Copenhaga părtaş la vizită. Nu era piticul de grădină din film, ci acest muţunache, căruia îi dăduse, firesc, un nume cît mai poznaş. Nu-l mai ştiu, şi chiar dacă l-aş fi ţinut minte, tot nu l-aş fi spus, eram doar un martor amuzat şi norocos la povestea ei. Imaginaţi-vă, însă, orice nume haios pe care l-aţi putea da unui astfel de omuleţ de pluş care să coloreze inedit şi ca un desen animat stampa „palatului prosperităţii virtuţii“, cum s-ar traduce numele locului.

În după-amiaza aceea însă, nu am mai dat roată uşor anxios locului, m-am uitat la delicatul îngheţat al liniilor Grădinii Secrete stînd pe o bancă din piatră pe care, altfel, deşi era îngăduit să stai, nu m-aş fi aşezat nicicum cu atîta lejeritate.

Într-un fel, privind acum în urmă, îmi dau seama că la fel de uşor te-ai aşeza – necontrariind deloc convenţiile locale din ţara cu logo-ul turistic al dimineţilor liniştite şi al zîmbetului generos – şi pe bucata de placaj aşezată între două scaune de plastic lîngă taraba cu mîncare a unei ajuma coreene. Căci, în pieţele coreene, tarabele cu mîncare nu sînt la marginea acestora, „micii“ lor nu sînt la intrarea în piaţă, ci chiar în mijlocul lor, ascunse în curcubeul trepidant al bazarului. Sînt sigur că şi acolo te-ar întîmpina un zîmbet generos, ospitalier, chiar de te-ai aşeza din pură curiozitate turistică. Trebuie doar să zîmbeşti din toată inima. Alte contururi, la fel de secrete şi delicate, ţi se vor deschide mai bine, turist venit de aiurea în Coreea, în faţa ochilor.

Foto: B. Tănase

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.