Ore

Publicat în Dilema Veche nr. 449 din 20-26 septembrie 2012
Un jurnal impersonal jpeg

N-am nici o îndoială că dialogul de acum zece ani cu Dalai Lama (consemnat de Daniel Goleman), apărut recent şi în româneşte sub titlul Emoţiile distructive, a avut deja succesul meritat. Toate aceste întîlniri (cea de faţă fiind a opta) au avut un public mult mai variat decît acela deschis unor experienţe exotice popularizate. Ele au adunat laolaltă nu doar oameni de ştiinţă de prim rang în disciplinele lor, ci şi un anumit tip de savanţi care, pornind de la o microspecializare (cum a fost, în cazul unicului Francisco Varela, studierea ochiului de albină) au ajuns la o (necesară) cultură umanistă sau la o (dobîndită) deschidere spre acea zonă a lucrurilor imposibil de verificat în laborator pentru că, pur şi simplu, nu ţin de partea fizică a fiinţei. Această deschidere a fost însă, la toate întrunirile Institutului pentru Minte şi Viaţă, limita asumată. Nici Dalai Lama, nici alţi practicanţi ai budismului tibetan nu au discutat, în aceste întîlniri neconfesionale, propriile convingeri spirituale. Nici nu era cazul, tocmai pentru că discuţiile de aici vizau o umanitate generică, universală, împărtăşind un bun-simţ comun greu de atins, cum s-a dovedit în atîtea alte împrejurări.

Care a fost însă utilitatea practică a acestor întîlniri mai degrabă laice, deşi provocate de liderul spiritual tibetan? Intenţiile sale vizau, desigur, o reducere a suferinţei şi a ignoranţei în general. Din punct de vedere practic, multe dintre experimentele discutate la Dharamsala şi confirmate apoi în laboratoarele unor universităţi americane au permis finanţarea de programe destinate copiilor, adolescenţilor şi adulţilor perturbaţi emoţional. Fără îndoială, lista emoţiilor distructive din tratatele budiste nu se suprapune peste cea a psihologiei occidentale, dar cele „20 de perturbări mintale derivate“ sînt instructive pentru oricine: mînia (cu derivatele sale: furia, resentimentul, duşmănia, invidia/gelozia, cruzimea); ataşamentul (zgîrcenia, vanitatea, excitaţia, ascunderea propriilor vicii, obtuzitatea); ignoranţa (credinţa oarbă, trîndăvia spirituală, neglijenţa, lipsa introspecţiei); ignoranţa + ataşamentul (lăudăroşenia, înşelăciunea, neruşinarea, lipsa de respect pentru alţii, lipsa de conştiinciozitate, zăpăceala). Cum pot fi aceste perturbări combătute? Prin antidoturile lor: bunăvoinţa, răbdarea şi toleranţa, prin compasiune, iar practic, printr-o regulă de aur, recomandată şi de Dalai Lama: să te pui în locul celuilalt. Ironicilor, băşcălioşilor, dar şi scepticilor care au încercat totul, li se dă chiar şi un interval practic de modificare a propriului creier.

10.000 de ore

În cît timp, de pildă, învaţă cineva foarte bine să cînte la un instrument, combătîndu-şi astfel lenevia, perturbare pornită dintr-o lipsă de respect pentru propriul talent? Răspunsul neurologilor e încurajator: „...în rîndul violoniştilor de nivel mondial, toţi au exersat de-a lungul vieţii lor un total echivalent cu aproximativ 10.000 de ore pînă să fie acceptaţi la o academie de muzică. Cei de pe nivelul imediat următor au exersat în medie 7500 de ore“. Un calcul simplu ne-ar putea spune cîte ceva despre timpul, dar şi intensitatea, atenţia, răbdarea necesare în orice profesie pentru a ajunge la performanţă. Fără îndoială, esenţiali sînt şi alţi factori – îndrumătorii, educaţia, motivaţia personală –, dar nu poţi ajunge nici măcar la autonomie într-o profesie fără regula celor 10.000 de ore. Mă gîndesc ce utilă ar fi o regulă de acest fel pentru debutul în scrisul public: n-ai voie să publici nimic (nici un articol) pînă n-ai citit măcar 10.000 de ore. Pe unii i-ar pune, poate, pe gînduri.

40 de ore

Cruzimea e mai rea totuşi decît incultura sau impostura. Iar analizarea acestei perturbări perpetuate din generaţie în generaţie a fost, pentru oamenii de ştiinţă prezenţi la această întîlnire, o urgenţă. „40 de ore pentru compasiune“ a devenit astfel intervalul acordat, se pare, pentru a-i face pe unii gardieni din închisorile nord-americane să fie mai miloşi cu deţinuţii. Curios e însă că acelaşi interval minim a fost propus (de către psihologul Mark Greenberg, directorul Centrului de Cercetări asupra Prevenirii de la Universitatea din Pennsylvania) pentru „cultivarea bunăvoinţei iubitoare la profesori, astfel încît aceştia să devină mai atenţi cu elevii lor“. Inutil să adaug că rezultatele – după doar o săptămînă de conştientizare – au fost palpabile.

14 ore

În cazul celor care n-au 40 de ore pentru ei înşişi (şi pentru meseria lor), s-ar putea face totuşi ceva în mai puţin timp? – s-au întrebat aceşti savanţi, motivaţi mai ales de descoperirile recente. Se pare că a existat un experiment (coordonat de Richard Davidson, directorul Laboratorului pentru Neurologia Afectelor de la Universitatea Wisconsin, şi Jon Kabat-Zinn de la Universitatea din Massachusetts) cu angajaţii unei mari corporaţii americane, cărora li s-a cerut să facă o şedinţă de meditaţie pe zi. După încheierea acestui experiment – şedinţele de meditaţie nu au depăşit, însumate, 14 ore –, participanţilor li s-a făcut un vaccin antigripal. Rezultatul imunologic a fost spectaculos: „...subiecţii din grupul de meditaţie au avut o reacţie imunitară mai puternică la vaccinul împotriva gripei – imunitatea lor crescuse prin comparaţie cu cei din grupul de control. Acesta era reversul efectului stresului asupra reacţiei la vaccin şi arăta că meditaţia poate spori semnificativ eficienţa vaccinului“.

Cine nu-şi găseşte cîteva ore nici pentru aşa ceva ar putea, în doar cîteva minute, răsfoi această carte, în fond, de cultură generală. Dacă nu, nu.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Bebelus parinte 2493600455 jpg
Greșeala pe care mulți părinți o fac când cel mic are febră. Avertismentul doctorului Mihai Craiu: „Un copil nu este un adult în miniatură”
Dr. Mihai Craiu atrage atenția că un copil mic cu febră mare necesită consult medical de urgență, nu tratamente aplicate „după ureche” sau pe baza sfaturilor citite pe rețelele de socializare.
112 jpg
Caz incredibil în Caracal. Zeci de polițiști au căutat ore întregi cinci adolescente: „Ajutor, am fost răpite! Am fost luate cu forța”
La cinci ani de la răpirea și uciderea Alexandrei Măceșanu, tragedie care a zguduit România și a expus gravele disfuncționalități din sistemul de intervenție al autorităților, un nou apel disperat la 112 a pus pe jar zeci de polițiști din județul Dolj.
Scott Bessent  FOTO FB Scott Bessent jpg
Poate fostul consilier al lui Soros să salveze lumea de Armaghedonul comercial al lui Trump? „Este cea mai bună șansă pe care o avem“
La Doha, într-un decor încărcat de simboluri economice și geostrategice, președintele Donald Trump a ținut o conferință de presă în stilul său caracteristic – improvizată, zgomotoasă și centrată pe propria imagine.
Daniel David Foto Mediafax Foto Alexandru Dobre (2) jpg
Daniel David, despre copiii care nu sunt parte din sistemul de educație obligatoriu: „Le reducem șansele unei vieți mai bune”
Ministrul Educației, Daniel David, și-a exprimat îngrijorarea față de numărul mare de copii care nu sunt integrați în sistemul de educație obligatoriu din România (vârstele 4-18 ani). Ministrul a avertizat că această situație reduce considerabil șansele copiilor la o viață mai bună.
image png
Recunoști vedeta din imagine? Este o celebră vedetă de la PRO TV
Este una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la PRO TV, cu o carieră solidă și de succes. De asemenea, în mediul online și-a dezvoltat o mare comunitate de fani pe care îi ține la curent cu diverse evenimente din viața sa. Tu ai reușit să îți dai seama despre ce vedetă este vorba?
62502823 (1) jpg
Barajul Vidraru intră în reparații și va fi golit. Povestea imensei construcții
Pentru că va intra în retehnologizare, Barajul Vidraru va fi golit complet, în patru etape, începând cu 1 august. Pe cursul apei sunt însă anumite zone inundabile și vor trebui luate măsuri de protecție. Barajul din apropierea Transfăgărășanului este cel mai mare baraj arc din România.
FOTO Bihoreanul
Recuperare miraculoasă pentru băiețelul din Bihor, rănit de o poartă de fotbal. „Sper că va trăi, atâta vreau”
Un băiețel din Bihor și-a revenit în mod miraculos după ce o poartă de fotbal i-a căzut în cap, provocându-i răni grave care i-au pus viața în pericol.
4 baza harta coduri jpg
Cod de furtuni și ploi peste jumătate din țară! România, „măturată” de fenomene meteo periculoase, până pe 28 mai
Meteorologii au lansat noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu, fiind prognozate ploi abundente, intensificări ale vântului şi răcire accentuată a vremii în aproape jumătate de ţară.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Accident grav în Neamț: O persoană încarcerată în urma coliziunii a trei mașini. Traficul este blocat complet pe DN2
Un accident rutier grav a avut loc duminică, 25 mai, în localitatea Secuienii Noi, județul Neamț, pe DN 2, în urma coliziunii a trei autoturisme. O persoană este încarcerată, iar circulația rutieră este complet oprită pe ambele sensuri de mers.