Nu merg acolo, e scump

Publicat în Dilema Veche nr. 600 din 13-19 august 2015
Nu merg acolo, e scump jpeg

Mă uitam, din curiozitate, pe ofertele agenţiilor de turism pentru ţări aşa-zis exotice. Cuba, Thailanda, Bali, cele „clasice“. Sute, mii de euro pentru una-două săptămîni, cu avion şi cazare într-un loc. Aşa înţeleg cînd spune cineva „N-am bani să merg acolo, e prea departe, prea scump“. E scump. Dar se poate şi altfel. E mai greu, adevărat, mai mult de „săpat“, combinat, căutat, dar diferenţele sînt uriaşe. Făceam la un moment dat un calcul cu o prietenă – cele zece zile ale ei în Franţa, fără „fiţe“, au costat fix cît luna mea în Asia de S-E, cu zboruri, hoteluri şi bani de cheltuială. Şi cum le găseşti? – mă întreabă prietenii. 

Principala problemă cu destinaţiile îndepărtate e zborul. Dacă ai unul ieftin, o mare parte din buget e salvată. Iar asta găseşti urmărind site-urile unde se postează oferte – blog-uri de

, agregatoare, pagini de Facebook, forumuri obscure de vînători de preţuri mici, oameni pasionaţi de călătorii care pun „ponturi“. Un exemplu e Holiday Pirates, cu fratele mai mic şi mai activ, Flight Deals. Cîteodată, dai peste chestii spectaculoase – dacă spun că am zburat la New York cu 42 de euro dus-întors pentru că am aflat în timp util de o eroare pe site-ul unei companii aeriene, risc să-mi iau înjurături. Dar aşa a fost. Erori pe site-urile companiilor aeriene mai apar, trebuie doar să afli de ele. Una singură am mai prins, din Kathmandu în Kuala Lumpur,

Dubai, cu o companie aeriană considerată „de lux“, unde eroarea mi-a dat un bilet cu 17 dolari. Dar astea sînt excepţii, totuşi. Companiile aeriene au frecvent promoţii – în Cuba am zburat cu 500 de euro dus-întors din Bucureşti, de exemplu. 

Ceea ce contează sînt flexibilitatea şi rapiditatea atunci cînd iei biletul – nu e genul de vacanţă la care te gîndeşti mult, ai date fixe. Nu, vezi oferta, verifici să nu fie chiar fix în mijlocul sezonului ploios, pui mîna pe card şi gata. Uneori, porneşti de la un singur bilet. Era 2 noaptea şi mi-a apărut pe Facebook că Air Asia au promoţie la zborul Kuala Lumpur – Paris cu 150 euro. Nu plănuiam să mergem în Asia atunci neapărat, dar am luat biletul. Bun, deci avem un bilet de întors din Asia. Şi aşa am început să construim dusul. A ieşit o vacanţă lungă de o lună şi jumătate, care a trecut prin India, Nepal, Laos, Bali, cu cîteva stopuri în Thailanda sau Malaezia, cu 13 zboruri care au fost, în total, 750 euro. Mai puţin ca un bilet „normal“ către o singură destinaţie. 

Ajuns la faţa locului, preţurile sînt în general foarte mici, asta dacă nu vreţi

-uri de lux sau hoteluri de cinci stele. Cu pensiuni şi hoteluri găsite la faţa locului (7-10-15, hai maximum 20 de euro dacă e insulă şi e pe plajă camera dublă), cu mîncare la 1, 2, 5 euro şi cu transport pe care nu dai mare lucru, bugetul unei călătorii e considerabil mai mic decît cum ne gîndeam la început sau cînd răsfoiam oferte de turism. 

Ce încerc să spun? Că e mai simplu decît pare să călătorim spre destinaţii care par inaccesibile, mai ales financiar, la prima vedere. Că nu ai nevoie de cine ştie ce condiţii speciale atunci cînd călătoreşti şi că ce vezi, ce experimentezi, ce trăieşti e mai important decît cum arată camera de hotel. Şi că uneori ne concentrăm prea mult pe bani, făcînd dintr-un „nu am“ – nu întotdeauna justificat sau pornit dintr-o prejudecată că totul e scump – un obstacol în a vedea şi ale locuri decît

-urile din împrejurimi sau oraşele europene unde ajungem în două-trei ore. 

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.