Zgomotul şi furia

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Zgomotul şi furia jpeg

● Death Grips, The Money Store, Epic Records, 2012.

În martie anul trecut, videoclipul cacofonic al primului single lansat de un trio, anonim la vremea aceea, exploda pe YouTube-ul nostru cel de toate zilele. Inclasabila „Full Moon (Death Classic)“ era prologul perfect pentru ceea ce avea să urmeze la doar o lună după: mixtape-ul de debut al grupului Death Grips, din Sacramento, căruia între timp cineva îi rezolvase şi enigma identităţii componenţilor: Zach Hill (tobarul unei cunoscute trupe americane de math-rock, Hella), Andy Morin (keyboards) şi Stefan Burnett a.k.a. MC Ride. Ex-Military, producţia de care vorbeam mai sus, proiecta în muzica momentului o torpilă năucitoare. Sound-ul spastic, spart de tempourile, efectele şi sample-urile dadaiste şi de intervenţiile războinice ale MC-ului, nu semăna cu nimic din ceea ce oferea tabloul muzicii din acel an, dincolo de scurtele şi eventual absurdele referinţe contemporane. Prestatoare de hip-hop sau de orice alt gen muzical, Death Grips săpa o nişă în care avea loc un singur exemplar.

La un an după, trupa americană încă stă confortabil în ea, cu acest prim album oficial de studio numit The Money Store şi editat, Dumnezeule mare!, de Epic Records, casă de discuri deţinută de un major, Sony Music. Asta chiar dacă pe undeva sunetul muzicii trioului s-a mai rafinat şi, în destule locuri, conformat, fără a-i distruge, însă, potenţialul de a te surprinde la tot pasul. De la piesa de deschidere, „Get Got“, şi pînă la finalul albumului, noul disc al Death Grips e o experienţă care nu te scoate nici o secundă din mijlocul unui imaginar mosh-pit. Disonanţele şi ritmurile incomode ale lui Hill, riff-urile de sintetizator aduse din new wave-ul şi industrial-ul anilor ’80, başii subterani şi vocea guturală a lui Ride construiesc soundtrack-ul unei arene de Mortal Kombat. Cineva spunea că rap-ul e noul black metal. Există destul adevăr în sintagma asta, dacă parcurgi mare parte din ceea ce se produce astăzi în bulele creative ale acestui gen. Dacă însă te opreşti la ceea ce se aude pe un album al Death Grips, vei opera o schimbare: „punk“ (la nivel proramatic, evident) în locul „black metal-ului“. Muzica asta e invazivă, critică, directă, obsedată de propria posibilitate de a şoca, de a crea un efect social – „I got this pregnant snake / Stay surrounded by long hairs / A plethora of maniacs and spiral stairs / Make your water break in the Apple store / Sink or swim, who fucking cares / Cut the birth cords / Press send / Yeah thick / Gaga can’t handle this shit“ spune „Hacker“.

În hip-hop-ul alternativ produs de noua generaţie de artişti, cei care răspund la nume precum Shabazz Palaces, A$AP Rocky, Tyler the Creator, The Internet, MellowHype şi, în general, tot ceea ce a mai puit colectivul Odd Future, lucrurile sînt împărţite majoritar între trei stări de fapt: ironie arogantă, evaziune şi paranoia. Dinamita plantată de – dau doar cel mai popular exemplu – unii ca Public Enemy nu prea îşi mai găseşte aderenţi în lumea puştanilor născuţi la începutul revoluţiei digitale. Tocmai de asta, The Money Store, cu a sa capacitate de a pulveriza chiar şi genul muzical căruia Death Grips îi dă cel mai adesea tîrcoale (nu, nu e punk-ul, nu e nici noise-ul, nici industrial-ul), e un extraterestru: hip-hop-ul brutal şi întunecat al copiilor tuturor revoluţiilor neclickabile.

Paul Breazu este jurnalist.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.