World groove

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
World groove jpeg

● Dhafer Youssef, Sounds of Mirrors, Universal, 2018.

● Robben Ford&Bill Evans, The Sun Room, earMUSIC, 2019.

Sezonul de vară al festivalurilor de jazz de la noi, atîta cît va mai exista din el, promite deocamdată artiști atractivi, unii în premieră, alții care au prins drag de locurile noastre (și noi de ei). Din a doua categorie face parte Dhafer Youssef – vizitele sale la noi au fost sold-out, iar relația artistului cu popoare marginale pentru jazz-ului e încărcată de empatia propriei experiențe. Epopeea sa personală ar putea fi subiect de film – de la satul mistic tunisian la viața de chelner italian, la stagiile muzicale susținute de clubul vienez Porgy&Bess și pînă la statutul actual de superstar world-jazz, continuator al genului lăută-jazz inventat de Ahmed Abdul-Malik. Se fac cinci ani de cînd am scris ultima dată despre Youssef – între timp l-am văzut într-un concert incredibil, reputația i-a explodat mult dincolo de spațiul jazz, iar cel mai recent album e croit pentru publicul world music, inspirat de muzica tradițională indiană. Ceea ce înainte era un ingredient exotic exploatat de un muzician instruit în cercuri de jazz vieneze a devenit pe Sounds of Mirrors principala agendă a artistului, cu lăuta tunisiană (oud) însoțită de instrumente acustice asiatice – tabla indianului Zakir Hussain și clarinetul turcului Hüșnü Șenlendirici. Youssef însuși pare cam dezinteresat de jazz, sînt rare și vocalizele păsărești cu care ne-a intrigat în alte dăți, centrul preocupărilor sale fiind duetele cu exoticii acompaniatori în suite instrumentale enciclopedice. Materialul beneficiază totuși de chitara norvegianului Eivind Aarset, care cumva se tot lipește de proiecte pe care le-am recomandat în ultima vreme – nu se teme de inadecvare în nici o combinație și reușește mereu să se racordeze la arhitectura sonoră în care e invitat. Evită să injecteze aici modernism, mulțumindu‑se să completeze cu zumzet de chitară panorama orientală.

840 18 cover2 1 jpg jpeg

Mult mai jazz și mai americănește se aud lucrurile pe albumul cuplului Robben Ford (chitară) – Bill Evans (saxofon), contribuabili importanți la istoria recentă a tot ceea ce înseamnă muzică americană – blues, rock, americana. Au beneficiat amîndoi în anii ’80 de asocierea cu Miles Davis, iar de atunci au acumulat un portofoliu important de nominalizări Grammy – în special Ford, care a alergat mereu între blues, jazz și rock, alăturîndu-se la proiecte de toate soiurile, de la Musselwhite la Joni Mitchell, ori înființînd trupe fusion pentru a le abandona după cîteva albume (vezi Yellowjackets). Pe cont propriu a scos albume cu nemiluita, iar acum își sfințește reputația de chitarist esențial al secolului XX prin acest duet cu Bill Evans, plus ajutoarele Keith Carlock la tobe, Rob Aries la clape și James Genus la bas.

Vor fi încîntați de acest album consumatorii de fuziune jazz-rock vibrantă compusă și executată de veterani, debordînd de ceea ce americanii numesc groove, virînd ocazional spre blues-rock, chiar și ceva country-rock de cîrciumă texană peste care saxofonul vine cu un contrast intrigant. Albumul fructifică idei adunate dintr-un turneu în care Ford și Evans s-au însoțit în 2018, umplînd un oarecare gol în ceea ce privește conceptul de duet chitară (rock)-saxofon (jazz), instrumente considerate poate prea tradiționale încît să mai experimenteze lumea cu alăturarea lor. Townshend de la The Who se plîngea recent că s-a abuzat într-atît de chitară, încît posibilitățile instrumentului sînt epuizate. Veteranii știu cel mai bine, Robben Ford e unul dintre cei care au contribuit la epuizarea respectivă, așa că ne oferă combo-ul prezentat pe acest album drept o posibilă soluție de augmentare a instrumentului în context jazz.

Dhafer Youssef, Robben Ford&Bill Evans vor concerta la Festivalul de Jazz de la Gărîna (9-12 iulie). Mai multe la www.garana-jazz.ro

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

cozonac, foto shutterstock jpg
Secretul pentru cel mai bun cozonac. Ce trebuie să faci pentru a-ți ieși ca la patiserie
Cozonacul, cu miezul său pufos și umplut cu nucă, rahat și stafide, este un desert nelipsit de la masa de Paște sau alte sărbători importante. Deși pare simplu de preparat, există câteva trucuri esențiale care fac diferența între un cozonac bun și unul perfect, așa cum îl găsești la patiserie.
Versace jpeg
Prada va prelua Versace: negocierile au intrat în stadiul final
Prada SpA ar urma să anunţe săptămâna aceasta decizia privind potenţiala preluare a casei italiene de modă Versace, deţinută de compania americană Capri Holdings, după ce a negocierile au intrat în stadiul final.
oua vopsite de paste jpeg
Cu ce culori să vopsești ouăle de Paște, în 2025, pentru a fi la „modă”. Ce se poartă în acest an
Paștele 2025 se apropie, iar vopsirea ouălor rămâne o tradiție de nelipsit în această perioadă. Anul acesta, tendințele în materie de culori aduc un mix între nuanțele clasice și cele moderne, inspirate din natură și minimalism.
AD 4nXeIFsMTR6x8Su9YNRHLEKMmo6rU pRLP91 qc2pxgcns7wFQdV7fgdNrnpIGT 2ydZvrRJYyK0l4Qfs24bJASmzcti3UCWSJdpGcR3a8XA3FGwFX67kWnLhf1lWMezwy2ZQH57Q
Cum să iluminezi camerele mici folosind aplice LED
Atunci când vine vorba de amenajarea spațiilor mici, iluminatul joacă un rol esențial în crearea unei atmosfere primitoare și funcționale.
AD 4nXf6 TiVdNXwCEtIT n2riMTT5G5AZBtvwOZHdLl1ROgbIKmTk  HffuMEBtP7Iji8oSkW3z30m0sGikVdiMsGR46DTbUF1Tv7ORQlRLjG1n1M6Fj2j4k6o6feKAS3iqBKMIsNTZRg
Cum să alegi un contor electric potrivit pentru casa ta
Alegerea unui contor electric potrivit pentru casa ta poate părea o sarcină complicată, având în vedere diversitatea opțiunilor disponibile pe piață.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
România, comparată cu Elveția. Recomandarea făcută de National Geographic: „Lăsați Alpii Elvețieni. Mergeți pe...”
Prestigioasa revistă americană National Geographic recomandă cu căldură drumețiile prin România, comparând Alpii Elvețieni cu munții noștri. Articolul din celebra revistă americană descrie viața rurală și splendoarea naturală pe care turiștii o vor întâlni prin Carpații Meridionali, numiți și Alpii
bsog energy biometan jpg
O nouă fabrică se va construi în România în urma unei investiții de 65 de milioane de euro
O nouă fabrică se va construi în România în urma unei investiții de 65 de milioane de euro, a anunțat luni BSOG Energy, preciznd că a încheiat deja un acord cu Unigrains Trading pentru furnizarea materiei prime.
australia istock jpg
Singurul animal de pe Pământ care are cinci membre. Cercetătorilor nu le-a venit să creadă
Atunci când vine vorba despre animale cu mai multe membre, cei mai mulți dintre noi ne vom imagina că este vorba despre insecte precum miriapode, sau, evident, despre arahnide. Cu toate acestea, există și un animal terestru complet neașteptat, singurul de acest fel, de fapt, care are cinci membre!
facultate webp
Ce facultate ar trebui să alegi în 2025, conform Inteligenței Artificiale. Domenii care vor avea o cerere mare pe piața muncii și care oferă perspective bune de viitor
Inteligența Artificială (IA) joacă un rol din ce în ce mai important în toate domeniile, iar prognozele pentru 2025 arată că anumite domenii vor înregistra o cerere tot mai mare de profesioniști.