World groove

Publicat în Dilema Veche nr. 840 din 26 martie - 1 aprilie 2020
World groove jpeg

● Dhafer Youssef, Sounds of Mirrors, Universal, 2018.

● Robben Ford&Bill Evans, The Sun Room, earMUSIC, 2019.

Sezonul de vară al festivalurilor de jazz de la noi, atîta cît va mai exista din el, promite deocamdată artiști atractivi, unii în premieră, alții care au prins drag de locurile noastre (și noi de ei). Din a doua categorie face parte Dhafer Youssef – vizitele sale la noi au fost sold-out, iar relația artistului cu popoare marginale pentru jazz-ului e încărcată de empatia propriei experiențe. Epopeea sa personală ar putea fi subiect de film – de la satul mistic tunisian la viața de chelner italian, la stagiile muzicale susținute de clubul vienez Porgy&Bess și pînă la statutul actual de superstar world-jazz, continuator al genului lăută-jazz inventat de Ahmed Abdul-Malik. Se fac cinci ani de cînd am scris ultima dată despre Youssef – între timp l-am văzut într-un concert incredibil, reputația i-a explodat mult dincolo de spațiul jazz, iar cel mai recent album e croit pentru publicul world music, inspirat de muzica tradițională indiană. Ceea ce înainte era un ingredient exotic exploatat de un muzician instruit în cercuri de jazz vieneze a devenit pe Sounds of Mirrors principala agendă a artistului, cu lăuta tunisiană (oud) însoțită de instrumente acustice asiatice – tabla indianului Zakir Hussain și clarinetul turcului Hüșnü Șenlendirici. Youssef însuși pare cam dezinteresat de jazz, sînt rare și vocalizele păsărești cu care ne-a intrigat în alte dăți, centrul preocupărilor sale fiind duetele cu exoticii acompaniatori în suite instrumentale enciclopedice. Materialul beneficiază totuși de chitara norvegianului Eivind Aarset, care cumva se tot lipește de proiecte pe care le-am recomandat în ultima vreme – nu se teme de inadecvare în nici o combinație și reușește mereu să se racordeze la arhitectura sonoră în care e invitat. Evită să injecteze aici modernism, mulțumindu‑se să completeze cu zumzet de chitară panorama orientală.

840 18 cover2 1 jpg jpeg

Mult mai jazz și mai americănește se aud lucrurile pe albumul cuplului Robben Ford (chitară) – Bill Evans (saxofon), contribuabili importanți la istoria recentă a tot ceea ce înseamnă muzică americană – blues, rock, americana. Au beneficiat amîndoi în anii ’80 de asocierea cu Miles Davis, iar de atunci au acumulat un portofoliu important de nominalizări Grammy – în special Ford, care a alergat mereu între blues, jazz și rock, alăturîndu-se la proiecte de toate soiurile, de la Musselwhite la Joni Mitchell, ori înființînd trupe fusion pentru a le abandona după cîteva albume (vezi Yellowjackets). Pe cont propriu a scos albume cu nemiluita, iar acum își sfințește reputația de chitarist esențial al secolului XX prin acest duet cu Bill Evans, plus ajutoarele Keith Carlock la tobe, Rob Aries la clape și James Genus la bas.

Vor fi încîntați de acest album consumatorii de fuziune jazz-rock vibrantă compusă și executată de veterani, debordînd de ceea ce americanii numesc groove, virînd ocazional spre blues-rock, chiar și ceva country-rock de cîrciumă texană peste care saxofonul vine cu un contrast intrigant. Albumul fructifică idei adunate dintr-un turneu în care Ford și Evans s-au însoțit în 2018, umplînd un oarecare gol în ceea ce privește conceptul de duet chitară (rock)-saxofon (jazz), instrumente considerate poate prea tradiționale încît să mai experimenteze lumea cu alăturarea lor. Townshend de la The Who se plîngea recent că s-a abuzat într-atît de chitară, încît posibilitățile instrumentului sînt epuizate. Veteranii știu cel mai bine, Robben Ford e unul dintre cei care au contribuit la epuizarea respectivă, așa că ne oferă combo-ul prezentat pe acest album drept o posibilă soluție de augmentare a instrumentului în context jazz.

Dhafer Youssef, Robben Ford&Bill Evans vor concerta la Festivalul de Jazz de la Gărîna (9-12 iulie). Mai multe la www.garana-jazz.ro

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste și alți demoni
Alice Diop urmărește în film patru bărbați pe care îi întreabă despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare și o voce metal lătrată pentru o poziționare comercială cît de cît coerentă măcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live și pentru cei mai puțin interesați de identitatea chitaristico-matematică a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nouă la Humanitas: „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati
Vă prezentăm un fragment din „Călătorie pe urmele conflictelor de lîngă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia” de Sabina Fati, carte apărută de curînd la Editura Humanitas, în Colecția Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Secretele şi costurile unei case ecologice din paie. Este ca pe vremea bunicilor şi are consum de garsonieră
O familie din Botoşani îşi construieşte propria casă eco, din lut şi baloţi de paie, după modelul locuinţelor ţărăneşti de acum un secol. Avantajele sunt nenumărate, spune bărbatul, inclusiv costurile la utilităţi fiind comparabile cu cele ale unei garsoniere.
image
Momentul de glorie în care România a fost pe locul 2 în lume la Olimpiadă, după SUA. De ce a sfidat Ceauşescu Rusia
La Olimpiada  de vară din 1984, din Los Angeles, România a adus acasă 53 de medalii, situându-se pe locul 2 în lume, după SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a făcut presiune asupra lui Ceauşescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe lângă cei 120.000 de dolari primiţi pentru participare, a avut legătură cu contextul economic din ţară.
image
Câmpurile morţii de sub mall-urile din Ploieşti. Descoperire făcută de arheologi
Extinderea municipiului Ploieşti spre comunele Blejoi sau Aricheştii Rahtivani a scos la iveală un veritabil câmp al morţii, care ascunde deopotrivă comori unice, vechi de mii de ani, dar şi informaţii relevante despre o civilizaţie demult apusă.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.