Virilitate & amărăciune

Publicat în Dilema Veche nr. 570 din 15-21 ianuarie 2015
Virilitate & amărăciune jpeg

● Gary Clark Jr., Live, Warner Bros., 2014.

Mă obişnuisem ca blues-ul să fie cîntat de alcoolici hîrşîiţi, cu teamă de Dumnezeu, ori de bătrînei simpatici de culoare, însă Gary Clark Jr. ţine cu orice preţ să impună o imagine a blueser-ului ca sex symbol. Este o oarecare inconsistenţă la mijloc, căci inima albastră e ca prostata inflamată, se manifestă şi degenerează cu vîrsta, cu problemele generate de experienţă, nu prea merge să-ţi închipui „cum ar fi oare?“. Or, la cei 30 de anişori, pentru Gary Clark Jr., pierderile amoroase nu au avut cînd să capete altă valenţă decît cea de aventuri cu adrenalină, şi e puţin probabil ca sufletul să-i fi devenit atît de timpuriu dependent de sedarea în alcool. E, după mine, o oarecare suferinţă nejustificabilă aici; în plus, nu avem de a face cu un artist de cîrciumă şi festival intim, ci cu un blockbuster – bluesul acestui viril artist umple stadioane, poate fi auzit pe coloanele sonore ale unor filme de acţiune ori ale unor jocuri video populare. Ca să pară mai bătrîn, frecventează festivaluri în care caută compania unor Rolling Stones, Jeff Beck sau ZZ Top. Ca să nu piardă contactul cu propria generaţie, apelează pervers la inserţii de hip-hop şi R&B. Pentru asta cred că s-a inventat eticheta „modern blues“. S-ar putea spune că Jimi Hendrix încercase ceva similar, însă el venise de pe altă planetă, încercînd să mimeze probleme umane (istoria ne arată că se şi grăbea înapoi).

Dublul disc live pe care l-am ascultat aici e o compilaţie a celor trei albume scoase de Gary Clark Jr. în cei zece ani de carieră. Piesele în varianta de concert se apleacă mai mult spre partea bătrînească a artistului, trucurile de studio folosite pentru inserţiile hip-hopiste nefiind la îndemînă. Asta recomandă compilaţia live drept materialul definitiv Gary Clark Jr. (pentru segmentul de pînă acum al carierei sale). Orice blueser se ridică pe umerii înaintaşilor şi include în repertoriu o serie de standarde ale genului. Îi avem aici evocaţi pe Muddy Waters („Catfish Blues“), Albert Collins („If Trouble Was Money“), obligatoriul B.B. King („Three O’Clock Blues“), chiar şi modelul pe urmele căruia chitaristul pare să calce – Jimi Hendrix („Third Stone from the Sun“). Clark Jr. reuşeşte însă cu succes să se impună prin compoziţiile proprii, dominante pe materialele sale, inclusiv pe această antologie. În interviuri îşi exprimă explicit rezistenţa faţă de solicitările de a cînta mai multe bucăţi de la cutare monstru sacru, ori din anumite curente istorice cu priză la public, precum blues-ul Louisianei segregaţioniste. E încurajator faptul că parte din ce înţelege omul prin „modern blues“ înseamnă să cînte muzică reprezentativă pentru timpul şi locul din care vine – secolul XXI, respectiv Texasul dominat de southern rock şi blues de inspiraţie jazz. În felul ăsta, virilitatea sa trece dincolo de imagine, impunîndu-se şi prin riff-ul scorţos, cu feedback brut, o amprentă particulară de sound bine planificat, cu impact imediat. Vocea complementează cu o abordare blues profesionistă, fără isprăvi ieşite din comun.

Ca şi Hendrix înaintea lui, Clark Jr. nu are nici o reţinere în a aluneca dinspre blues înspre riff-uri garage rock energice, ceva psihedelii şi înapoi în amărăciune intimă, ocolind uneori printr-o zonă de funk poznaş (fără derapajele pop ale celor de la The Black Keys). Alternanţa acestor tonuri ţine ascultătorul alert şi e o cheie a succesului său live. Structura albumului reflectă dinamica unui astfel de concert, cu artistul mereu în centrul atenţiei, iar atenţia publicului imposibil de distras. Ţinînd cont de premiile recent acumulate (inclusiv Grammy) şi de avîntul tineresc, avem aici un superstar în toată puterea cuvîntului, ceva ce a lipsit multă vreme din blues, riscînd să împingă genul în underground-ul de cîrciumă.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com. 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Marea Neagră FOTO Shutterstock
Alertă la Marea Neagră. Riscurile unui dezastru ecologic: „În ceea ce privește eventuale păsări afectate, delfini eșuați sau plajă afectată...”
Autoritățile române sunt în alertă cu privire la situația din Marea Neagră. După ce s-au scufundat în mare cele două petroliere ruseşti, există riscul ca o pată de carburant să ajungă pe litoralul nostru.
Ciorba de burta FOTO Shutterstock
Ce ingrediente conține, de fapt, ciorba de burtă preparată în restaurante. Mulți români comandă acest fel de mâncare fără să știe adevărul
În urma unui studiu realizat de InfoCons, s-a descoperit ce conțin, de fapt, ciorbele de burtă preparate în restaurante. Care sunt ingredientele și valorile nutriționale pe care bucătarii din localuri le adaugă în celebrul preparat.
profimedia 0952903048 jpg
Rusia a pierdut peste 6.000 de soldați de elită în Ucraina
După aproape trei ani de război pe scară largă împotriva Ucrainei, Rusia a pierdut cel puțin 6.083 de soldați de elită, potrivit BBC Rusia.
rafinarie taneko FOTO Captură video
Forțele ucrainene au lovit o rafinărie considerată esențială pentru aprovizionarea energetică a Rusiei
Rafinăria Taneko, considerată esențială pentru aprovizionarea energetică și logistica militară a Rusiei, a fost lovită de drone ucrainene.
Vlad Ciurea Foto Captură YouTube jpg
Boala gravă provocată de folosirea telefonului în mod abuziv. Ce a pățit un milionar român tratat de medicul Vlad Ciurea: „A venit la mine”
Telefonul mobil a creat dependență printre utilizatori în ultimii ani. Cu toate acestea, mulți nu știu că acest dispozitiv se află pe lista celor care provoacă boli deosebit de grave. Specialistul Vlad Ciurea a explicat factorii de risc și a povestit experiența unuia dintre pacienții săi.
pericol public (3) jpeg
Șofer urmărit pentru că nu a oprit la semnal: era drogat și a lovit mașina poliției
Șofer pericol public, urmărit de poliție pentru că nu s-a suspus semnalelor de oprire. El era drogat și a lovit mașina poliției.
Kate Middleton Foto Instagram jpg
Mesajul secret pe care Kate Middleton i l-a transmis prințului William. Detaliul pe care nimeni nu l-a observat în ultima fotografie a prințesei
Kate Middleton a făcut o fotografie publică la împlinirea vârstei de 43 de ani. A optat pentru un look casual, iar singura bijuterie pe care a ales să o poarte a fost inelul de logodnă. Astfel, un specialist spune că aceasta a vrut, de fapt, să îi trimită un mesaj "secret" prințului William.
politia nu treceti jpeg
Moarte misterioasă: cadavrul unei femei a fost găsit lângă un gard, pe Șoseaua de Centură a Capitalei. Polițiștii fac cercetări pentru crimă
Cadavrul unei femei de 35-45 de ani a fost găsit pe terenul unui depozit aflat pe Șoseaua de Centură a Capitalei. Polițiștii fac cercetări pentru crimă.
Dr  Corina Aurelia Zugravu   Facebook jpg
INTERVIU Medic nutriționist: „Instituțiile în care studenții își petrec majoritatea timpului ar trebui să le ofere acces la mâncare sănătoasă“
„Weekend Adevărul“ a discutat cu prof. univ. dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic primar nutriție și igiena alimentației, şefa catedrei de Igienă şi Ecologie la Facultatea de Medicină „Carol Davila“, despre tendințele alimentare nesănătoase în rândul studenților.