Vîrf de potențial

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Vîrf de potențial jpeg

● Barabás Lörinc Quartet, Other Than Unusual, Author’s Edition, 2018. 

Barabás Lörinc este un export valoros al jazz-ului maghiar, însă pînă acum a fost exportat mai mult pe sub mînă, prin economia subterană a muzicii. Noul său cvartet l-ar putea propulsa drept un nume care să concureze curînd cu Molvær. Stilul practicat nu e chiar din aceeaşi familie, însă Lörinc asimilează uşor influenţe din toate direcţiile, îşi cunoaşte scena internaţională, a trăit din cîntat în baruri prin Londra, a atras atenţia lumii la Festivalul Montreux, a făcut şcoli pe la New York. E uns cu toate alifiile, iar noul său album e conceput să demonstreze exact asta.

Colegii alături de care a pus la cale cvartetul sînt Zoltán Cséry (clape), Attila Herr (bas) și Zsolt Nagy (tobe) – un format complet în care trompeta domină doar subtil, sound-ul în ansamblul său fiind conceput pentru fanii fuziunilor -jazz-prog rock din anii ’70. Nimic teribil de avangardist, ba chiar retro, unele piese avînd aură de coloane sonore pentru filme James Bond îmbogăţite cu texturi de clape deosebit de variate. Atrag atenția încă de la prima ascultare excelentele intervenții ale clapelor lui Zoltán Cséry, mereu surprinzătoare în miezul unor piese care își schimbă frecvent direcția. Este evident că pentru Barabás trompeta a fost o opțiune impusă de dizabilitatea fizică (un instrument la care să poată cînta cu o mînă) – compozițiile artistului sînt mult mai sofisticate decît ce asociem în mod obișnuit cu proiectele solo de trompetă, și abia formatul de cvartet îi asigură arhitectura sonoră necesară.

Este o variantă mai retro și mai veselă decît precedenta tentativă a lui Lörinc de a avea o trupă – proiectul Eklektric, pus pe butuci în 2010, ceva mai înfipt în muzica electronică şi sensibilităţi post-pop cu care artistul deschidea atunci anumite uși spre scena occidentală. Pe noul album, pop-ul este prezent cel mult în forma numită cîndva la noi muzică uşoară, şlagăre, cu ceva din muzica de film à la Adrian Enescu (fațeta rezumată pe Funky Synthesizer). Legăturile cu muzica de film nu sînt date doar de caracterul instrumental al albumului (Eklektric se baza mult pe voci invitate), ci de structurile convergente, de modul în care se clădesc temele în iterații ce cresc în intensitate de-a lungul unei piese. Nu avem piese de atmosferă și ambianță, se construiește mult pe dialoguri instrumentale și progresii explicite.

Compozițiile scot în evidență o viziune multifațetată a lui Barabás – materialul e o carte de vizită ce invită la colaborări, o piesă de portofoliu pe care un artist o scoate la înaintare cînd își caută de lucru în altă parte; ține foarte mult să demonstreze familiaritatea cu cerințele internaționale, disponibilitatea de a se adapta lor, abilitatea de a le îmbogăți. Se cîntă cu un entuziasm atipic jazz-ului din părțile astea, se face chiar risipă de idei. Bucăți ca „Flash“ ar putea sta pe coloanele sonore Blade Runner, „Feher“ pare să fi avut parte de consultanță de la Tarantino. Pe partea mai tradiționalistă a materialului, „Easygo“ pare un demo făcut pentru un big band brass care încă nu s a format în jurul lui Barabás, iar părți din „Riff“ par compilate în laboratoarele comuniste unde muzica ușoară avea parte de acompaniament sofisticat, școlit în mod formal. Piesele de conservator alternează imprevizibil cu exuberanțe post-prog și funk, demonstrînd vîrful de potențial al artistului.

Deși se prezintă cu cea mai anostă copertă pe care am văzut-o vreodată, albumul e o comoară care n-ar trebui să rămînă îngropată în spatele unei noi Cortine de Fier. 

Barabás Lörinc Quartet vor concerta pe 18 august la Festivalul de Jazz de la Smida (17-19 august). Mai multe pe www.smidajazz.ro

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.