V├«rf de poten╚Ťial

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie ÔÇô 1 august 2018
V├«rf de poten╚Ťial jpeg

ÔŚĆ Barab├ís L├Ârinc Quartet, Other Than Unusual, AuthorÔÇÖs Edition, 2018. 

Barab├ís L├Ârinc este un export valoros al jazz-ului maghiar, ├«ns─â p├«n─â acum a fost exportat mai mult pe sub m├«n─â, prin economia subteran─â a muzicii. Noul s─âu cvartet l-ar putea propulsa drept un nume care s─â concureze cur├«nd cu Molv├Žr. Stilul practicat nu e chiar din aceea┼či familie, ├«ns─â L├Ârinc asimileaz─â u┼čor influen┼úe din toate direc┼úiile, ├«┼či cunoa┼čte scena interna┼úional─â, a tr─âit din c├«ntat ├«n baruri prin Londra, a atras aten┼úia lumii la Festivalul Montreux, a f─âcut ┼čcoli pe la New York. E uns cu toate alifiile, iar noul s─âu album e conceput s─â demonstreze exact asta.

Colegii al─âturi de care a pus la cale cvartetul s├«nt Zolt├ín Cs├ęry (clape), Attila Herr (bas) ╚Öi Zsolt Nagy (tobe) ÔÇô un format complet ├«n care trompeta domin─â doar subtil, sound-ul ├«n ansamblul s─âu fiind conceput pentru fanii fuziunilor -jazz-prog rock din anii ÔÇÖ70. Nimic teribil de avangardist, ba chiar retro, unele piese av├«nd aur─â de coloane sonore pentru filme James Bond ├«mbog─â┼úite cu texturi de clape deosebit de variate. Atrag aten╚Ťia ├«nc─â de la prima ascultare excelentele interven╚Ťii ale clapelor lui Zolt├ín Cs├ęry, mereu surprinz─âtoare ├«n miezul unor piese care ├«╚Öi schimb─â frecvent direc╚Ťia. Este evident c─â pentru Barab├ís trompeta a fost o op╚Ťiune impus─â de dizabilitatea fizic─â (un instrument la care s─â poat─â c├«nta cu o m├«n─â) ÔÇô compozi╚Ťiile artistului s├«nt mult mai sofisticate dec├«t ce asociem ├«n mod obi╚Önuit cu proiectele solo de trompet─â, ╚Öi abia formatul de cvartet ├«i asigur─â arhitectura sonor─â necesar─â.

Este o variant─â mai retro ╚Öi mai vesel─â dec├«t precedenta tentativ─â a lui L├Ârinc de a avea o trup─â ÔÇô proiectul Eklektric, pus pe butuci ├«n 2010, ceva mai ├«nfipt ├«n muzica electronic─â ┼či sensibilit─â┼úi post-pop cu care artistul deschidea atunci anumite u╚Öi spre scena occidental─â. Pe noul album, pop-ul este prezent cel mult ├«n forma numit─â c├«ndva la noi muzic─â u┼čoar─â, ┼člag─âre, cu ceva din muzica de film ├á la Adrian Enescu (fa╚Ťeta rezumat─â pe Funky Synthesizer). Leg─âturile cu muzica de film nu s├«nt date doar de caracterul instrumental al albumului (Eklektric se baza mult pe voci invitate), ci de structurile convergente, de modul ├«n care se cl─âdesc temele ├«n itera╚Ťii ce cresc ├«n intensitate de-a lungul unei piese. Nu avem piese de atmosfer─â ╚Öi ambian╚Ť─â, se construie╚Öte mult pe dialoguri instrumentale ╚Öi progresii explicite.

Compozi╚Ťiile scot ├«n eviden╚Ť─â o viziune multifa╚Ťetat─â a lui Barab├ís ÔÇô materialul e o carte de vizit─â ce invit─â la colabor─âri, o pies─â de portofoliu pe care un artist o scoate la ├«naintare c├«nd ├«╚Öi caut─â de lucru ├«n alt─â parte; ╚Ťine foarte mult s─â demonstreze familiaritatea cu cerin╚Ťele interna╚Ťionale, disponibilitatea de a se adapta lor, abilitatea de a le ├«mbog─â╚Ťi. Se c├«nt─â cu un entuziasm atipic jazz-ului din p─âr╚Ťile astea, se face chiar risip─â de idei. Buc─â╚Ťi ca ÔÇ×FlashÔÇť ar putea sta pe coloanele sonore Blade Runner, ÔÇ×FeherÔÇť pare s─â fi avut parte de consultan╚Ť─â de la Tarantino. Pe partea mai tradi╚Ťionalist─â a materialului, ÔÇ×EasygoÔÇť pare un demo f─âcut pentru un big band brass care ├«nc─â nu s a format ├«n jurul lui Barab├ís, iar p─âr╚Ťi din ÔÇ×RiffÔÇť par compilate ├«n laboratoarele comuniste unde muzica u╚Öoar─â avea parte de acompaniament sofisticat, ╚Öcolit ├«n mod formal. Piesele de conservator alterneaz─â imprevizibil cu exuberan╚Ťe post-prog ╚Öi funk, demonstr├«nd v├«rful de poten╚Ťial al artistului.

De╚Öi se prezint─â cu cea mai anost─â copert─â pe care am v─âzut-o vreodat─â, albumul e o comoar─â care n-ar trebui s─â r─âm├«n─â ├«ngropat─â ├«n spatele unei noi Cortine de Fier. 

Barab├ís L├Ârinc Quartet vor concerta pe 18 august la Festivalul de Jazz de la Smida (17-19 august). Mai multe pe www.smidajazz.ro

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.