Unplugged pur sînge

Publicat în Dilema Veche nr. 587 din 14-20 mai 2015
Unplugged pur sînge jpeg

● José González, Vestiges & Claws, Mute, 2015.  

Individ versatil, hispanicul José Gabriel González trece astăzi cu succes drept artist indie suedez, iar punker-ul José Gabriel González trece cu succes drept chitarist folk, după multiple aventuri în sfere muzicale diverse, majoritatea mai puţin contemplative decît ce se aude aici (inclusiv o perioadă

-juvenilă şi una cu

-uri pop dubioase). Pe seama eterogenelor sale preocupări se poate pune şi faptul că, în aproape 15 ani de carieră solo, abia a apucat să încropească trei albume (şi, ce-i drept, o sumedenie de contribuţii punctuale ca invitat). O altă pricină e activitatea de protagonist al duetului hipster-rock Junip, cu care s-a ţinut ocupat în perioada consumată de la precedentul album.

Din fericire, în 2015, acest improbabil Nick Drake hispano-scandinav a găsit timp pentru a pune la cale un nou calup de cvasi-comemorări ale idolului său, sub titlul

„Cvasi“ pentru că, tehnic vorbind, nu avem nici

-uri şi nici măcar vreo formă de plagiat involuntar, însă ascultătorul e măcinat pe toată durata materialului de senzaţia că are de-a face cu piese

rămase de la îndrăgitul folkist al regretului amarnic, într-o măsură chiar mai mare decît pe materialele precedente; ori decît la alte cazuri similare pomenite recent în această rubrică – Fink, bunăoară, care menţine totuşi o inginerie sonoră la nivelul anului curent, în timp ce González-solo este un folk

pursînge de la un capăt la altul, cu bătăi pe genunchi, cu fluierat-îngînat-oftat, pocnit din degete şi o voce care se îndepărtează uneori de microfon. De aici o puternică impresie de album live, cu acompaniament aproape absent – cu excepţia notabilă a fluierului de pe piesa „Forest“ şi nişte percuţie discretă ici-colo.

José González activează într-un context încurajator ce stimulează acest tip de muzică ieftină (în sensul costurilor de producţie) – succesul unor Sun Kil Moon ori Bon Iver a popularizat acest minimalism manierat, dar ei au făcut-o într-o cheie conştient retro-deconstructivă. Suedezul pare mai modest şi mai prudent, mai puţin strident şi nu riscă experimente (are la îndemînă Junip pentru a testa tipuri mai alambicate de sound). Albumele sale solo sînt tributuri Nick Drake cu compoziţii originale şi îngrijorări actualizate – de la concepte înalte şi dileme existenţialist-globale (ateism, vegetarianism etc.) la chestionări morale ceva mai intime, chiar dacă pe alocuri excesiv de didactice („Every branch of the tree has to learn“). O prematură criză a vîrstei de mijloc e cîntată drept

al drogului tinereţii (în piesa… „Afterglow“), în timp ce altundeva („What Will?“) se contrastează liberul arbitru cu conformismul social. Temele artistului par să mizeze pe o retorică de tip cine-sînt-de-unde-vin-încotro-mă-duc, nuanţată totuşi cu o bogăţie de metafore nu chiar triviale. Sub aspect liric poate fi acuzat că abuzează de zicători şi cimilituri, însă simplitatea genului aici exersat a fost în mod tradiţional compensată cu un avînt poetic ce nu e limitat tematic şi nu e rezervat doar titanilor din categoria Bob Dylan/Leonard Cohen (observaţia e, de altfel, valabilă şi la folkiştii noştri de modă veche – Andrieş ş.a.m.d.). 

Muzica de pe

nu poate fi ascultată în surdină sau pe fundalul altor activităţi fără a risca să pară sărăcăcioasă şi să-şi piardă din fredonabilitate. Pe alocuri, ascultătorul mai capătă şi impresia că are de-a face cu piese Junip simplificate pentru prezentare

. Dacă, în ce priveşte sensibilitatea melodică, nu se ridică la forţa vibrantă a clasicilor pomeniţi prin acest articol (vocea prea gentil-firavă a lui González avînd nevoie de volum sonor), albumul se îmbogăţeşte subit la lectura liricii şi se rotunjeşte repede într-un concept poetic-muzical ale cărui faţete sînt complementate cu migală. 

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.  

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Tragedia de la Cluj. Cine sunt cele trei persoane care s-au electrocutat în piscină. Cum s-a petrecut incidentul
Un fost director de bancă se numără printre cei trei clujeni găsiți electrocutați lângă piscină. Ovidiu Mureșan avea 46 de ani și este descris de prieteni drept un „om extraordinar”. Alături de el au murit și părinții lui.
image
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Mulți politicieni s-au grăbit să-și asocieze imaginea cu victoria României în fața Ucrainei. În realitate, susținătorii admirabili ai tricolorilor sunt cei care s-au chinuit să ajungă în Germania. Iar acolo au plâns de bucurie. Printre ei, Cezar Micheten, cu o poveste superbă.
image
Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se întâmplă”
O asistentă medicală a dezvăluit trei lucruri pe care le-a sesizat în legătură cu moartea: de la faptul că oamenii pot auzi chiar și atunci când sunt inconștienți până la faptul că deshidratarea face ca procesul să fie mai puțin dureros, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.