Un sfetnic bun

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
Un sfetnic bun jpeg

● Alexandru Andrieş, Incorekt, A&A Records, 2011. 

Muzica lui Alexandru Andrieş îmi stîrneşte nostalgii de Costineşti postrevoluţionar şi adolescenţă în România protocapitalistă. După ce am scăpat de Ceauşescu, ne-a apucat o poftă de muzică nebună, susţinută din plin de pirateria pe atunci legală (în absenţa unei legi de profil). Marketingul românesc încă bîjbîia, şi la radio nu prea auzeam reclame, primele posturi FM dădeau, cît era ziua de lungă, topuri şi emisiuni de muzică de toate genurile, cu care nu mai puteam ţine pasul. Pe Petre Magdin nu-l împinseseră încă după miezul nopţii, televiziunile nu prea aveau conţinut pentru emisiuni şi umpleau spaţiul cu prinos de jazz şi rock, iar la Costineşti dormeam cu radiocasetofonul mergînd toată noaptea, dormitul pe muzică avînd un farmec aparte. Printre altele, s-a abuzat şi de muzica lui Alexandru Andrieş, dar şi de statutul său de disident satirist, căci pe atunci era un subiect deosebit de important – întrebarea despre unde ai umblat în ultimii cinci ani era pe buzele tuturor.

Cu mintea mea de atunci credeam că Andrieş era mai mult disident decît muzician, iar bancurile lui nu puteau supravieţui schimburilor de generaţii şi desensibilizării. Cu mintea de acum, cred că Alexandru Andrieş e un Leonard Cohen al nostru (mă rog, să fim patrioţi şi să spunem că Leonard Cohen e Andrieş al lor), un etern valabil. Amîndoi sînt poeţi care n-au încăput în poezie şi au dat pe dinafară, găsindu-şi adăpostul în muzică. În unele privinţe îl prefer pe Cohen, pentru melodia vibrantă şi învăţăturile de viaţă. În alte privinţe, pe Andrieş, care face totuşi mai multă muzică decît Cohen. Adică are cu el o trupă, nu doar îngînători, şi cîntă ceva mai multe decît folk-ul minimal, în ultima vreme aproape recitat, al faraonului canadian. Alexandru Andrieş poate fi în egală măsură imitat la foc de tabără întru buna dispoziţie a unui grup de petrecăreţi, dar are şi cu ce (şi cu cine) să urce pe o scenă de jazz fără a părea nelalocul lui.

Proaspătul album are preponderent conţinut original, plus un semi-cover după James Taylor („Clasic“). Amicul Nicu Alifantis, celălalt punct de sprijin al folk-ului liric românesc, e invitat pentru un duet haios, în „Reluare“. Byron şi clăparul său, 6Fingers, dau şi ei o mînă de ajutor din partea generaţiei care a crescut cu Andrieş, alături de care au şi avut un concert în 2010 (unele fragmente de la evenimentul respectiv au fost selectate pe CD-ul bonus). Contribuţiile lor sînt consistente şi entuziaste, fără a încerca însă să-i ia faţa protagonistului. Ceilalţi contributori sînt: ca acompaniatori vocali – Radu Bânzaru (voce), Maria Ioana Mîntulescu (voce); ca secţie ritmică – Victor Panfilov (percuţie), Eugen Tegu (bass), Tudy Zaharescu (tobe); iar ca instrumentar jazz – Mircea Tiberian (pian), Alexandru Gorneanu (violoncel), Rene Cristian Popescu (vioară), Cristian Soleanu (saxofon). Aşadar, o paletă de muzicieni şi instrumente care garantează că nu avem de-a face cu o simplă doză suplimentară de folk andrieşan, ci cu un soi de album experimental, atît de experimental pe cît îşi permite autorul să fie, căci explorările sonore nu au fost niciodată atuul său. Majoritatea „experimentelor“ sale par a avea scop umoristic – un pic de tango („Ţi-am cumpărat flori“), un pic de vals („Iepure“) sau vodevil (duetul cu Alifantis). Avem de-a face totuşi cu o bogăţie instrumentală şi o diversitate compoziţională care ridică albumul deasupra celor recente din catalogul artistului. Hazul de necaz al versurilor nu mai este principalul punct de atracţie, materialul e stufos, cu piese multe şi surprize (în general instrumentale) la tot pasul.

Pe lîngă poezia ironică şi plină de învăţăminte, Cohen şi Andrieş mai au în comun faptul că îţi cîntă cu prietenie. Pe unele dintre piesele lor mă simt luat de după umeri, cu o bere vîrîtă în faţă de un amic care vrea să împărtăşească cu mine nişte timp rămas nepetrecut. Pe altele, am impresia că eu sînt cel chemat să-i ia de după umeri şi să le ofere un pahar. La aproape al 70-lea album, Andrieş continuă să fie un bun sfetnic al ascultătorilor săi.  

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.  

anansi nobel literar annie ernaux png
Annie Ernaux, laureata Nobelului literar din acest an, două romane în pregătire în colecția Anansi. World Fiction
Trei dintre romanele lui Annie Ernaux se află în pregătire la Editura Pandora M, în cadrul îndrăgitei colecții „Anansi. World Fiction”, coordonată de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu.
965 15 Regele Lear foto J  L  Fernandez jpg
Bătrînețea: reacționară sau asumată?
Aceste gînduri sînt inspirate de propria-mi vîrstă, ca și de un recent spectacol cu Regele Lear semnat de Thomas Ostermeier la Comedia Franceză.
965 16 IAMANDI cop3 jpeg
În oglinda Holocaustului
Pe cît de consistentă, pe atît de necunoscută și ignorată este memorialistica „românească” a Holocaustului, care a avut parte la noi de două ratări de receptare, petrecute la patru-cinci decenii distanță.
p 17 jpg
O devenire complicată
Brotherhood este un documentar ce urmărește viața unei familii de păstori din Bosnia rurală.
965 17 Amanda Shires jpg
Amanda Shires și Brandi Carlile
Ambele au boicotat cel puțin cîte un eveniment în care Trump a încercat să se asocieze electoral cu scena country, dar mai mult decît asta ar trebui să conteze excelentele lor albume recente.
p 23 Dublul dublului, 1946 jpg
Victor Brauner – Hipnotism, o dimensiune specială a privirii
Pentru Brauner, relaţia specială pe care privitorul o poate întreţine cu opera de artă este asemănătoare cu aceea pe care o putem avea cu o „fiinţă vie“.
Ștefan Popescu Art Safari (2) jpg
964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!

Adevarul.ro

Prostituție  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (1) jpg
Două prostituate și-au jefuit clientul în parcare. Șoferul a trecut peste rușine și a reclamat Poliției
Un șofer a reclamat Poliției că a rămas fără toți banii din portofel, după ce a apelat la serviciile sexuale oferite de două prostituate pe marginea unui drum național din Hunedoara.
Blog png
Doi lideri aliați în NATO nu mai suportă să stea la aceeași masă și reiau amenințările
Nu începe sub semnul concordiei și fericirii această inițiativă de constituire a Comunității Politice Europene.
Annie Ernaux, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatura pe 2022 Foto EPA EFE
Annie Ernaux a fost la Timișoara în anii '90. Impresii despre laureata Nobel pentru Literatură: „Nimic memorabil“ VIDEO
Annie Ernaux, laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2022, a fost în România, la Timișoara, la mijlocul anilor '90. Literatul Vasile Popovici a participat la întâlnire, dar nu a fost deloc impresionat.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.