Un mecanism al deducţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Un mecanism al deducţiei jpeg

● Phronesis, Walking Dark, Edition Records, 2012. 

Walking Dark începe ca un album de jazz smucit, cam sacadat şi sincopat, în care un contrabass ciupit domină contrastul cu un pian clasic. Din mers i se alătură o baterie mai rock, ce contribuie la impresia de uşoară agitaţie. Albumul se răsuceşte pe parcurs ca o panglică a lui Moebius, cu pianul devenind dominant şi contrabasul preluînd roluri mai umile, apoi rolurile se schimbă din nou. Oricum, ideea principală propusă de Phronesis e mix-ul de bass şi pian, eliminînd din joc chitara, electronicele, sinteticele şi orice elemente care ne-ar putea distrage de la acest duel. Este, aşadar, o demonstraţie de contraste în diferite combinaţii, cu partea ritmică, respectiv cea melodică preluate, pe rînd, cînd de un instrument, cînd de celălalt. Personal, prefer albumele în care se amestecă mai multe ingrediente – tinzînd spre simfonii experimentale, sau mai puţine – tinzînd spre minimalism. Adică ori chestii pe care să nu le pot duce, ori chestii discrete, non-invazive, care scapă printre degete.

Deşi cu o reputaţie solidă în ce priveşte prestaţiile live, stilistic vorbind Phronesis mi s-au nimerit cam la mijloc şi se adresează mai degrabă jazzerului standard dependent de certitudini, decît ascultătorului care practică tehnica riscantă, dar mai stimulantă senzorial, a barului de salate. Ceva asemănări s-ar găsi cu Esbjörn Svensson Trio (prin ponderea în muzică a duetului de pian şi bass), dar aici preferinţa pentru precizie primează în faţa celei pentru experiment ori a dimensiunii emoţionale. Mă rog, au făcut şi Phronesis un experiment al lor, dar mai degrabă unul tehnic decît muzical: e vorba de o serie de concerte cîntate integral în beznă totală, în semn de tribut adus surorii nevăzătoare a liderului grupului (de aici, probabil, şi titlul albumului de faţă). Mai e pomenit în fraze comune şi Avishai Cohen, atît în comparaţii directe, cît şi drept suporter, însă ca fan al lui Cohen nu mă regăsesc în muzica Phronesis. Ca şi în cazul comparaţiei cu EST, similarităţile sînt pur logistice – bass, pian, jazz. Spiritul, adresabilitatea sînt cu totul altele. Grupul, iniţial danez, este alcătuit din tinerii Jasper Hoiby (bass), Anton Eger (baterie) şi, mai nou, englezul Ivo Neame (pian) care le-a deschis porţile spre scena LoopCollective, un fel de reţea socială sau sectă de jazzeri britanici care se tot combină între ei pentru diverse proiecte. Încet-încet, Phronesis au fost adoptaţi cu totul drept trupă britanică, iar acum îşi fac reclamă cu multitudinea de premii primite de la scena londoneză, însă impresia mea e că majoritatea laurilor vin din partea unor publicaţii şi foruri preocupate să conserve standardele şi regulamentele jazz, răsplătindu-i pe cei care contribuie la propăşirea respectivelor regulamente. Britanicii sînt cunoscuţi pentru genul acesta de conservatorism în politicile culturale, dar şi pentru reacţiile uneori extremiste ale subteranei lor la acest conservatorism. Phronesis fac parte din prima tabără, produs direct al Royal Academy of Music din Londra. Sună de parcă ar mai avea de terminat teze de masterat ori doctorat. Mai degrabă masterat, căci la doctorat eşti obligat cît de cît să mai încerci marea cu degetul.

Curios, am verificat ce înseamnă în greacă „phronesis“. E ceva similar prudenţei, o formă de înţelepciune pragmatică bazată pe deducţie şi urmărind beneficii pe termen scurt, minimizînd extrapolarea, euristica şi inducţia. Or, deducţia e un mecanism care nu produce cunoaştere, ci o descoperă, dezvăluind şabloane din temporara lor obscuritate, consecinţe formale ale cunoaşterii deţinute deja. A nu se înţelege că grupul cîntă muzică derivativă ori cover-uri (standarde), ci doar că joacă pe un teren sigur cu reguli de validare stabilite în şcoală, cu public cert, pentru care jazzul e un stil de viaţă şi nu o experienţă, public ce găseşte plăcere în a dialoga prin liste de nume şi referinţe. Cum acest segment este dominant, din experienţa proprie, în rîndul ascultătorilor de jazz de la noi, nu pot decît să recomand albumul Walking Dark cititorilor acestei rubrici.

Phronesis vor concerta în seara de 3 iunie în cadrul Green Jazz Fest din Bucureşti. Mai multe la greenjazzfest.ro

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Zodia care insala cel mai mult, sursă foto: Pixabay
Zodiile care vor avea o perioadă de glorie datorită schimbării Nodurilor Destinului. Banii vor fi din belșug, iar în viața amoroasă o să apară o persoană importantă
Anul 2025 aduce schimbări semnificative în horoscopul nostru, iar una dintre cele mai importante influențe vine din mișcarea Nodurilor Destinului.
Racheta balistica FOTO Profimedia jpg
munte de bani png
Pe ce aruncă România un munte de bani, iar apoi îi taxează la sânge pe oameni. Soluțiile economiștilor: „Așa am obține 50 de miliarde”
România are cel mai mare deficit și cea mai mare inflație din UE, dar și printre cele mai mari taxe pe muncă. Experții consultați de „Adevărul” cred că înainte de a taxa excesiv populația, statul ar trebui să facă economii, iar o reorganizarea administrativă ar aduce zeci de miliarde la buget.
supa instant istock jpg
Ce spune Dragoș Pătraru despre supele instant din comerț: „Sunt mizerii. Eu nu știu cum v-ar putea plăcea la gust așa ceva”
Supele instant sunt destul de comune pe afturile magazinelor din țară, însă nu mulți dintre noi citim cu atenție ce fel de ingrediente se găsesc în astfel de produse. Jurnalistul Dragoș Pătraru avertizează românii despre pericolele pe care le ascund asemenea supe.
Tren Alstom cumparat de ARF
CFR Călători primește încă 12 trenuri electrice. Rutele pe care vor cicrula
CFR Călători urmează să primească încă 12 trenuri electrice din cele 37 contractate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cu Alstom, scrie Agerpres.
istock vot votare jpg
aeroport rusia
„Crabi într-o găleată”. De ce elitele Rusiei nu fug de Putin?
Unul dintre cele mai importante evenimente ale anului trecut a fost întoarcerea în Rusia a lui Denis Gribov, fost ministru adjunct al educației, și arestarea acestuia imediat după ce a ajuns pe aeroport.
zeroberto jpg
captura video
Bărbatul care a sustras trei picioare de la Spitalul Cantacuzino din București a fost prins. Motivul banal al furtului
Bărbatul care a furat trei picioare de la Spitalul Cantacuzino din București este acuzat de furt calificat.