Un gotic maleabil

Publicat în Dilema Veche nr. 564 din 4-10 decembrie 2014
Un gotic maleabil jpeg

● Timber Timbre, Hot Dreams, Arts & Crafts, 2014.  

După ce anii ’70-’90 păreau să fi stabilit o tendinţă naturală de sofisticare a muzicii prin complicare şi aglomerare, cu trupe amestecînd cît mai multe instrumente, genuri, orchestre, cu duete de solouri şi producţii multi-track intimidante, de prin 2000 încoace (poate ceva mai devreme) se depun eforturi susţinute în direcţia opusă, a simplificării şi aerisirii, fără a fi vorba totuşi de zona minimalismului experimental.

a concluzionat cineva de la butoanele industriei. Am conştientizat pentru prima dată fenomenul cînd Metallica au anunţat pentru albumul din 2003 că nu vor mai avea nici un solo, iar fanii au început să se întrebe dacă anunţul trebuia interpretat ca o promisiune sau ca o ameninţare. Ceva mai tîrziu, participînd la un concert Bon Iver, m-am întrebat ce căutau nouă instrumentişti pe scenă, în condiţiile în care pe nici o piesă nu cîntau mai mult de doi. Amatorii de rock progresiv de modă veche se plîng că ceea ce azi se numeşte (indie) rock e un fel de pop în care chitara abia justifică alt rol decît cel ornamental. Or, ca să citez personajul lui John Goodman din

Canadienii Timber Timbre fac parte din generaţia

însă se străduie să demonstreze că simplitatea nu e neapărat echivalentă cu sărăcia întru concepte şi idei. Ingredientele compensatoare sînt, pe de o parte, ancorarea în tradiţia folkului poetic canadian (Leonard Cohen) şi, pe de altă parte, spiritul filmic al muzicii, cu aranjamente de sintetizator decrepit ce trimit la coloanele sonore insidios-bombastice ale thrillerelor şi westernurilor italiene de altădată (Morricone şi Goblin sînt cu precădere referiţi în acest sens). Rezultatul e un soi de folk gotic care şi-a găsit mediul propice în actuala paradigmă a pop-rockului atmosferic cu derapaje înspre oniric (chiar coşmaresc în cazul de faţă, ceea ce a inspirat şi unele comparaţii cu muzica lui David Lynch). Şi pentru că vorbim de muzică făcută dincolo de Ocean, nu se poate pomeni de folk fără a menţiona şi ingredientul blues, în care îşi au originile toate lamentările posace din muzica nord-americană. 

Dacă pe albumul anterior, simulacrul de soundtrack noir/horror avusese o prezenţă mai pregnantă, inclusiv tematică (în urma căreia trupa a fost invitată să compună coloana sonoră pentru filmul

pe noul material, latura întunecată e mai puţin ironică şi referenţială, aşezată mai degrabă pe coordonatele unui folk morbid-mistic ce îl evocă pe Johnny Cash, cînd nu încearcă să beneficieze de succesul direcţiei pe care a apucat recent Nick Cave. Melancolia e întreruptă pe alocuri de adrenalina dansantă a eternilor rivali de la premiile muzicale canadiene, Arcade Fire („Curtains!?“), de stridenţa coloanelor sonore giallo (instrumentala „Resurrection Drive II“), iar uneori degenerează în tristeţea inexplicabilă a acelor vise care nu sînt suficient de îngrozitoare să se califice drept coşmar, dar te tulbură totuşi la trezie („Beat the Drum Slowly“). 

Trăim vremuri în care estetica gotică, multă vreme apanajul rockului şi al muzicii electronice, se reinventează în forme mai maleabile, mai puţin şablonarde şi totodată mai uşor de consumat. Genul de folk cinematic cu tuşe întunecate, practicat de aceşti canadieni, a răsărit la începutul anilor 2000 în Europa (Rome, Spiritual Front) şi a fost rapid asimilat de industria indie de peste Ocean, cu o capacitate superioară de promovare. Remixat şi testat recent în diverse configuraţii de la graniţa muzicii pop (vezi şi cazurile Chelsea Wolfe, King Dude), noul gotic pare să îşi găsească o matcă naturală în melancolia ursuză a celor de la Timber Timbre, ocazional luminată de psihedeliile electro-retro îndrăgite de generaţia

.  

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com

p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara
p 16 Dan Barbilian adevarul ro jpg
Viața sau opera
„Personal, mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseși.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.