Un designer de sunet

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Un designer de sunet jpeg

Jan Bang, ...and Poppies from Kandahar, SamadhiSound, 2010.  

Există mai multe feluri de a percepe muzica minimalistă/ambientală (deşi sînt diferenţe majore între noţiuni, voi forţa sinonimia pentru simplificarea argumentului). Există şi mai multe feluri de a o face, iar felul lui Jan Bang e unul dintre cele mai bizare: mix de fragmente de cover-uri cu improvizaţie în studio şi fragmente de înregistrări live. Artistul şi-a început cariera cu live sampling, iar după vreo 20 de ani a ajuns... aici. Există ascultători care susţin că de muzică minimalistă se apucă unii care nu prea ştiu să facă muzică (normală). Uneori am tendinţa să le dau dreptate. Mai există unii care susţin că primii au o viziune îngustă asupra muzicii, că habar n-au ce e aia muzică. Uneori tind să le dau şi ăstora dreptate.  

De-a lungul vieţii, am trăit şi eu momente în care am simţit că nu are rost să stau să explic unui neavenit cum stau lucrurile. Costuri de timp, efort şi şansele ca mintea neantrenată să priceapă mesajul păreau orchestrate împotriva binelui cosmic, interesului public, dar şi al celui privat. Am trăit însă şi momente în care am gustat din bucuria de a-i convinge pe alţii de lucruri de care eu însumi nu eram convins. Cînd eram mic, am fost extrem de surprins să aflu că există muzică fără voce. Părea ceva împotriva firii, un fel de cafea decofeinizată sau bere fără alcool. Apoi am început să ascult muzică fără voce, bucurîndu-mă de fiecare ocazie de a mă explica în faţa celor care încă nu păşiseră pragul. Unora le-am trezit scepticism, altora – curiozitate. Apoi am trecut la muzici tot mai extreme, care au dezintegrat tot mai mult definiţia de conservator (şi Conservator) a muzicii. Am mai trecut prin cîteva cercuri din astea infernale şi cred că eram pe la Einstürzende Neubauten cînd am căpătat certitudinea că m-am rătăcit cu totul, că aş vrea să găsesc drumul înapoi, dar parcă e prea tîrziu. Nu ştiu dacă eram în centrul Infernului. Iar la momentul ăsta nu ştiu dacă mai am tăria retorică de a convinge pe cineva să asculte un album precum ...and Poppies from Kandahar. 

Jan Bang vine mai degrabă din tagma designerilor de sunet, decît a muzicienilor. Îi găseşti mai mult prin studiourile de film sau jocuri video, decît pe CD. Oarecare note, corzi, clape se ciupesc pe undeva prin acest album, pe o piesă se aude şi o voce amestecată cu percuţie ce aduce a orăcăit. Trompetele sînt ceva mai prezente, decupate din prestaţii live şi mixate în cîteva (puţine) momente à la Miles Davis. Titlurile sugerează teme importante („The Drug Mule“, „Suicide Bomber“, „Exile from Paradise“), dar şi mai puţin importante („Passport Control“, „The Midwife’s Dilemma“). Oricum, n-am reuşit să asociez producţia sonoră cu temele, e o alocare liberă de titluri pusă pe seama lui David Sylvian (Nine Horses). De altfel, pe lîngă statutul de patron al casei de discuri ce a produs materialul, Sylvian e creditat ca avînd drept contribuţie la acest disc... titlurile.

E un album de textură, nu unul de muzică, deşi la origini are muzică. Asta îl face fezabil în prezentări live, în condiţiile în care, la concertele de gen, de regulă stă un tip pitit în spatele unui laptop şi proiectează ceva care să compenseze senzaţia de absenţă. Nu doar instrumente are albumul, ci şi invitaţi care să le mînuiască, aleşi din scena jazz norvegiană: Arve Henriksen şi Sidsel Endresen au participat direct la înregistrări, dar majoritatea sînt prezenţi cu fragmente de concert pe care le-au oferit pentru a fi amestecate în aluatul ambiental. Din această categorie am reţinut doar numele mai familiare – Kammerflimmer Kollektief, Eivind Aarset, Jon Hassell. Primii sînt cei mai apropiaţi ca sound (pe albumele recente) cu ce încearcă să facă Jan Bang. Ar mai fi Schumann şi Wagner, prezenţi cu două fragmente interpretate în mod irecognoscibil pentru un profan, pe „Abdication and Coronation“, respectiv „Heidegger’s Silence“. Am impresia că asta cu Heidegger e piesa-pivot a albumului. M-a făcut să mă întreb dacă lumea e mai cîştigată de pe urma unui filozof care îşi tace cunoaşterea, ori de pe urma unuia care se chinuie să-şi exprime intuiţia? 

Jan Bang va susţine un recital la Festivalul de Jazz de la Gărîna, în seara de duminică, 24 iulie. Mai multe despre ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărîna (21-14 iulie) la www.garana-jazz.ro.  


Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Impresiile unei românce care a locuit 5 ani în SUA despre „visul american”: „După ce termini facultatea, devii imigrant și ești văzut mereu ca un imigrant” VIDEO
Întoarsă în România după cinci ani în care a locuit în Statele Unite, o tânără româncă a povestit pe TikTok ce a însemnat pentru ea personal visul american şi care sunt motivele pentru care a ales să revină acasă.
image
Problema cu avioanele de luptă F-16 este aceeași întâmpinată de Ucraina cu tancurile Abrams, spune Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat livrarea primelor avioanelor de luptă F-16, așteptate să zboare în această vară în Ucraina, cu tancurile Abrams pe care Ucraina le-a primit de la SUA toamna trecută.
image
Un pilot al armatei ruse a divulgat informații clasificate Ucrainei după atacul asupra spitalului de copii din Kiev VIDEO FOTO
După atacul rusesc cu rachete asupra spitalului pediatric Ohmatdit din Kiev, în 8 iulie, un pilot al armatei ruse a luat legătura cu serviciile de informații ucrainene și a divulgat date clasificate cu privire la personalul diviziei sale, relatează Ukrainska Pravda.

HIstoria.ro

image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.