Sofisticat & imprevizibil

Publicat în Dilema Veche nr. 546 din 31 iulie - 6 august 2014
Sofisticat & imprevizibil jpeg

● Jack White, Lazaretto, Third Man Records, 2014. 

Lazaretto e dovada că Jack White ar face mai bine să menţină separate munca şi plăcerea. Dacă e musai, cîte un duet pe ici, pe colo ar trebui să mulţumească pe toată lumea. Sub aspectul creativităţii, pare-se că i-au priit divorţurile lui Jack White. Albumele sale solo sînt ceva mai sofisticate decît cele de familie, iar acest Lazaretto sintetizează cu succes toată cariera artistului, reuşind să cîştige noi fani cu unele idei proaspete, chiar mai năstruşnice decît rockul ludic pe care îl practica cu The White Stripes. E destul de neobişnuit ca albumele solo ale unui artist să fie mai complexe şi mai bogate în nuanţe decît cele scoase cu trupa (aici, trupele). În mod normal, e tocmai pe dos, dar în cazul de faţă, armata de colaboratori (peste 30 de la număr) oferă o gamă de competenţe mult mai largă decît nevestele şi iubitele cu care White s-a tot încăpăţînat să facă muzică. Umblă bîrfa prin tabloide că următoarea pe lista sa de victime sentimentale va fi Alison Mosshart, colaboratoarea din proiectul The Dead Weather, ceea ce prefigurează un viitor sumbru al trupei. Dacă nu cumva e încă o tentativă a chitaristului de a ajunge în cartea recordurilor cu ceva, cu orice (tentativele sale precedente fiind deja anecdotice).

În bună măsură, Jack White poate fi acuzat de hipsterizarea rockului american, în sensul remixării şi respoirii unui conglomerat de elemente lăsate în plata Domnului la finele anilor ’90, din pricina umbrei aruncate peste lume de Korn şi Marilyn Manson. Pe de o parte, White a resuscitat în cheie flamboaiantă desert rockul începutului anilor ’90 şi ruda sa mai angoasată, grunge-ul. Pe de altă parte, a preluat elemente din zone considerate decrepite, cum ar fi muzica country. Se întîmpla cu cîtva timp înainte ca Johnny Cash să moară şi tineretul să îşi amintească de existenţa acestui longeviv gen muzical. Totuşi, pentru o vreme, country-ul lui Jack White a fost o trăsătură decorativă, care să-i consolideze statutul de excentric post-Johnny Depp. Asta pînă s-a trezit cu o nominalizare Oscar pentru muzica westernului Cold Mountain, cînd a realizat că exista în country un mare spaţiu de manevră neexploatat de către o industrie care suferă în mod ciclic de orbul găinii. Fiind un priceput remixator cultural, nu i-a fost greu să îşi extindă stilul în zone prea puţin explorate pe atunci în rockul mainstream (cu toate că erau la îndemînă, nicidecum obscure ori de import).

Lazaretto conţine cele mai duioase momente country („Temporary Ground“) şi cele mai progresive faze blues-rock (cover-ul „Three Women“ după Blind Willie McTell) din discografia lui White. Albumul în ansamblu e un rock’n’roll sofisticat şi imprevizibil, extrem de diversificat stilistic, prin care artistul epatează prinosul de idei şi învăţăminte pe care le-a asimilat fie prin studiu individual, fie din postura de producător (destul de solicitat). Dacă debutul său solo a fost oarecum inerţial, cu materiale ce păreau rămase de la trupele pe care le-a îngropat şi un sound nisipos, derivat din desert rockul cu care artistul cochetează de la bun început, Lazaretto e o obrăznicie făcută să surprindă ascultătorul la (aproape) fiecare piesă şi să inducă în confuzie fanii obişnuiţi cu o oarecare uniformitate stilistică. Ediţia limitată a albumului mai conţine adaosuri, piese neterminate ascunse prin diverse trucuri tehnice, fragmente indecise aruncate la intimidare, deci materialul e făcut să polarizeze puternic şi totodată să creeze impresia unui număr de prestidigitaţie (la o anumită viteză de rotaţie, ediţia pe vinil începe să proiecteze holograme). Tarantino zicea că fură cîte ceva din toate filmele pe care le-a văzut. Ceva similar încearcă şi Jack White pe acest album şi, asemeni lui Tarantino, o face cu tenacitatea şi disciplina care transformă furăciunea într-o metodologie cu proprii valenţe creative. Plaja de input utilizată pe acest album se întinde pe aproape un secol – de la 1928 (de cînd datează piesa „Three Women“) pînă la anul curent, sugerînd ambiţii de-a dreptul academice în ce priveşte compilarea culturală.

Jack White va concerta pe 9 noiembrie la Romexpo. Bilete găsiţi aici.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.  

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

driver 3978839 1280 jpg
Câți bani câștigă studenții care lucrează pe Bolt sau Uber în Iași: „Alt job nu mi-ar permite să...”
Tot mai mulți studenți din Iași aleg să lucreze ca șoferi pentru platformele de ride-sharing precum Bolt sau Uber. Motivele sunt variate, însă cel mai invocat rămâne programul flexibil, care le permite să își organizeze activitatea în jurul cursurilor universitare și altor angajamente academice.
Sumudica jpg
Dan Șucu i-a decis soarta lui Marius Ninel Șumudică. Comunicatul oficial al giuleștenilor
Rapid rămâne în formulă completă, după turbulențele de la Sibiu.
71933564 1004 webp
Péter Magyar: De ce are succes rivalul lui Viktor Orbán?
Fost susținător FIDESZ și actual adversar al lui Orbán, Magyar este cel mai popular politician din Ungaria. Partidul său, TISZA, îl devansează în sondaje pe cel al premierului. Cum a reușit și cine este Péter Magyar?
drujba pornita
Doi pietoni au amenințat cu drujba un șofer, după ce i-a claxonat când traversau neregulamentar
Un șofer din București a fost amenințat în trafic cu o drujbă, după ce a claxonat doi pietoni care traversau neregulamentar pe o stradă din Sectorul 2.
radu banciu jpg
Secretul rușinos al lui Radu Banciu. La câte materii a rămas corigent: „Am făcut liceul de râs”
Radu Banciu, cunoscutul jurnalist sportiv, nu a avut un parcurs școlar deosebit, ba chiar, în ciuda notorietății sale de azi, a fost un elev cu destule provocări în perioada liceului.
banner Irina Loghin
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca dezvăluie secretul pentru a scăpa de riduri: „E cel mai bun demachiant.” Sfatul nutriționiștilor: „Catifelează pielea”
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca scapă de riduri cu ajutorul uleiului de măsline: „Cel mai bun demachiant.” Ce spun nutriționiștii?
Maia sandu, foto Facebook jpg
Maia Sandu afirmă că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin în urma atacului sângeros asupra Kievului din partea Moscovei
Liderii de la Chișinău, printre care și Maia Sandu, condamnă atacul cu rachete asupra Kievului, soldat cu persoane decedate și rănite, afirmând că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin, mai multă apărare antiaeriană și subliniind că „doar forța poate opri acest război”.
Militari Kashmir FOTO AFP
India a anunțat că va revoca vizele cetățenilor pakistanezi, considerând țara vecină vinovată de atacul terorist armat
Tensiunile dintre India și Pakistan se intensifică și mai tare, în contextul în care autoritățile celor două state au anulat vizele pentru cetăţenii lor în ţările celeilalte ţări.
Nutritionistul Mario Popescu, captura video Youtube  jpg
Cele 6 alimente pe care trebuie să le excluzi definitiv din viața ta. Un nutriționist celebru avertizează: „Fac foarte mult rău sănătății noastre!”
Poate știi că unele alimente nu îți fac bine, dar care sunt cele mai nocive pentru organism? Un celebru nutriționist a întocmit un top al celor mai periculoase, cu impact major pe termen lung asupra sănătății.