„Sîntem versiunea muzicală a lui Tim Burton“ - interviu cu TIGER LILLIES

Publicat în Dilema Veche nr. 458 din 22-28 noiembrie 2012
„Sîntem versiunea muzicală a lui Tim Burton“   interviu cu TIGER LILLIES jpeg

The Tiger Lilies vor concerta in Club Control din Bucuresti pe 30 martie. Mai multe detalii aici: https://eventbook.ro/music/bilete-the-tiger-lilies-control-club


Aţi fost mereu asociaţi cu cabaretul brechtian. Ce vă leagă de Brecht, în afară de personajele lui marginale?

Martyn Jacques: Muzica în sine, compusă de Kurt Weill, reprezintă o influenţă cel puţin la fel de mare ca Brecht. Dacă asculţi Opera de trei parale, cu armoniile ei răguşite şi vocile bete, îţi dai seama că muzica lui Weil e de-a dreptul extraordinară. Pentru mine, Opera de trei parale e un fel de standard, asta ascultam cînd aveam 20 de ani. Sînt acolo poveşti cu prostituate, soldaţi, criminali, cam ca Edith Piaf – una dintre cele mai populare vedete în Franţa din acea vreme.

Adrian Stout: Există în Opera de trei parale un mod aproape experimental de a trata astfel de personaje aflate „la limită“. Foloseau instrumente destul de ciudate, pe care le-am preluat şi noi, iar întreaga identitate vizuală a Operei de trei parale ne-a influenţat de asemenea destul de mult.

Apropo de instrumente ciudate, cîntaţi şi la ferăstrău...

Martyn: Da, pentru că luăm instrumente amuzante, bizare şi le transformăm în altceva. Instrumentele reprezintă trecutul – cum e şi ferăstrăul, ukulelele, acordeonul, care erau foarte populare în anii ’20-’30, apoi au fost uitate şi par acum să fie din nou la modă. Sună într-un anume fel. Acordeonul, de pildă, evocă altfel de emoţii decît chitara sau sintetizatoarele. De fapt, Adrian cîntă la un fel de sintetizator...

Adrian: Da, la theremin, care vine din anii ’30. Pe-atunci, era promovat ca un instrument progresiv care va ajunge în casele tuturor. Îl foloseau în orchestre şi credeau că va schimba pur şi simplu muzica.

Aveţi un aer de cabaret de secol XIX. Care credeţi că e motivul pentru care aveţi fani atît de pasionaţi de muzica voastră, în 2012?

Martyn: Oamenii au tot felul de reacţii la muzica noastră, unele dintre ele foarte emoţionale. Nu ştim exact de ce ne ascultă, dar vin la noi şi ne spun că le place foarte mult. Probabil pentru că ce facem e zgomotos şi nebun, iar unora le place melodrama. Cît despre aerul nostru vintage, trebuie spus că nu folosim instrumentele despre care-am povestit mai devreme pentru că am fi nostalgici, nu sîntem un trio de jazz, ci le întrebuinţăm pentru a vorbi despre subiecte cît se poate de actuale. De fapt, sîntem cea mai contemporană trupă pentru că deturnăm muzica modernă folosind instrumente ieşite din modă şi neobişnuite într-un context contemporan. Instrumentele sînt ca nişte culori pe care ne place să le folosim, dar nu încercăm în nici un fel să trăim în trecut. Sîntem mai degrabă postmoderni decît retro. Nu facem reproduceri, ci reinterpretăm.

Cum explicaţi revenirea în forţă a temelor gotice în muzică şi film?

Martyn: E cam acelaşi lucru. Noi sîntem un fel de versiune muzicală a lui Tim Burton. El e mult mai mainstream decît noi, dar foloseşte multe teme retro, care vin din anii ’50, din secolul XIX, şi le dă o turnură modernă. De fapt, Tiger Lillies sînt probabil mai contemporani decît majoritatea contemporanilor noştri. Sau e ridicol ce spun? (Rîde.) Burlescul, de pildă, e din nou la modă, iar noi am avut mult de-a face cu asta, prin cluburile pe unde am cîntat, prin spectacolele noastre în anii ’90. Cher a jucat într-un film despre show-ul burlesc, nu? Noi mergeam prin tot felul de cluburi mici, cu fete care aveau numai sfîrcurile acoperite, şi 15 ani mai tîrziu, Cher are şi ea sfîrcurile acoperite. (Rîde.)

Dacă tot vorbim de subiecte contemporane, anul trecut, în iunie, aţi cîntat în Piaţa Syntagma din Atena, în mijlocul protestelor anti-criză. Aţi spus atunci că a fost unul dintre cele mai importante spectacole din întreaga carieră. De ce?

Martyn: N-a fost un spectacol propriu-zis, pentru că eram chiar în mijlocul demonstraţiei, printre protestatarii împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului grec. Ieşeau în piaţă de cîteva luni, iar noi ne-am dus acolo ca să le cîntăm cîteva piese, arătîndu-le astfel că sîntem alături de ei, că ne pasă de soarta lor. A fost o experienţă foarte neobişnuită şi puternică să cîntăm în spaţiul cel mai încărcat politic al unei ţări.

Adrian: Forţele de ordine aruncau cu „grenade sonore“ şi gaze lacrimogene. Din cauza fumului şi a gazelor, protestatarii, sute de mii de oameni, aveau cu toţii feţele date cu alb şi arătau mai ciudat decît noi. A fost un fel de performance art în care spectatorii erau mai machiaţi decît noi! (Rîde.)

Există două feluri de artişti: cei care spun că arta e în sine politică şi cei care, dimpotrivă, spun că arta e dincolo de politică. De care parte sînteţi?

Adrian: Noi sîntem politici în sensul în care arta e un act politic, nu batem toba zicînd „Noi sîntem politici!“, aşa cum făceau unii în anii ’80, dar lucrurile despre care vorbim sînt politice.

Martyn: Un jurnalist din Cehia a zis odată despre noi că sîntem radicali social, pentru că noi vorbim despre societate, nu despre reprezentanţii ei politici. Cîntăm despre sărăcie, prostituţie, peşti, traficanţi de droguri, oameni fără adăpost, deci spunem cum stau lucrurile, nu zicem „Ar trebui să votăm cu toţii cu X sau cu Y“. Spre deosebire de majoritatea oamenilor, noi nu ne prefacem că totul în jur e minunat. Poate că de asta sîntem consideraţi radicali.

De-a lungul vremii, aţi avut cîteva colaborări de excepţie, cu scriitorul Edward Gorey, muzicienii de la Kronos Quartet, fotografa Nan Goldin, Alexander Hacke de la Einsturzende Neubauten etc. Mărturisim că ne-ar plăcea o colaborare cu Tom Waits...

Martyn: Dacă nu ne sună Tom, probabil că nu va exista aşa ceva. (Rîde.) E adevărat că am avut foarte multe colaborări, şi muzicale şi vizuale, pentru că ne place să lucrăm cu alţi oameni. Am lucrat cu dansatori, actori, fotografi, artişti vizuali. Am avut cîteva proiecte minunate, cu Leningrad sau Alexander Hacke de pildă, dar au fost şi unele absolut îngrozitoare.

Care sînt influenţele trupei din muzica actuală?

Martyn: Sîntem influenţaţi de artişti din anii ’60. De fapt, nu sînt chiar atît de influenţat de ce se cîntă astăzi, mai aud cîte ceva, din cînd în cînd, care mă inspiră într-un fel sau altul. Dar îmi plac enorm Jim Morrison şi The Doors, cred că instrumentiştii din trupă erau la fel de importanţi ca Morrison. De fapt, sînt influenţat de o sumedenie de oameni la care nu te-ai aştepta, de pildă cantautorul acela britanic care s-a sinucis, Nick Drake. Influenţa lui nu pare evidentă în cazul nostru, dar are nişte cîntece foarte fragile şi delicate care seamănă cu unele piese de-ale noastre.

Adrian: Da, cînd eram mai tînăr, ascultam Nick Drake şi încercam să cînt ca Danny Thompson. Aşa e cu influenţele muzicale, vin pe uşa din spate şi nu ştii prea bine de unde să le ei. Sîntem muzicieni, ne petrecem vieţile ascultînd muzică, iar lucrurile astea se strecoară pe nesimţite în noi şi încercăm să le folosim spre binele cîntecului.

Martyn: Dar mai e o trupă, Taraf de Haïdouks, care sînt români, nu!? I-am văzut la un concert în Londra şi, la cîteva luni după, am auzit că violonistul acela bătrîn a murit. David Bowie e un alt artist minunat care ne-a influenţat.

Cîntaţi despre tot felul de orori care pe oameni, în general, îi înspăimîntă şi scandalizează, pare că nu vă temeţi de nimic...

Martyn: Am avut şi norocul că pînă acum am scăpat teferi cîntînd despre toate aceste lucruri. Spre exemplu, putem cînta despre crucificarea lui Iisus pentru că nu ni se întîmplă nimic, dar nu ne-am apuca să cîntăm despre un musulman tăiat bucăţi cu barda unui măcelar. (Rîde.) Nu sîntem nici noi atît de curajoşi. Dacă am simţi vreo ameninţare, cine ştie cum ne-am comporta. Voi aţi avut aici un dictator, ştiţi cum e. În Rusia am fost întrebaţi ce credem despre cazul Pussy Riot şi am răspuns ceva evaziv. E clar că acolo ceva nu e în regulă. Aşa că sîntem radicali şi critici la adresa societăţii, dar atîta timp cît nimic nu ne pune viaţa în pericol. Acum o să tac, nu vreau să sfîrşesc în închisoare sau să mor înainte de vreme. De fapt, reiese din ce spun că sînt ditamai laşul, nu?! (Rîde.)

Adrian: Pe scenă însă interpretăm nişte personaje, nebuni care fac şi spun lucruri oribile, de aceea ne e uşor să vorbim despre toate aceste lucruri şi să nu ne simţim expuşi.

Marilyn Manson a declarat într-un interviu în revista Vogue că la nunta lui a pus cîteva din cîntecele voastre...

Martyn: Da, am apărut în Vogue. (Rîde.) Sîntem prieteni cu cei care creau costumele soţiei lui burleşti, Dita von Teese.

Adrian: Sîntem, de fapt, prieteni cu prietenii prietenilor ei... (Rîde.)

Dacă vă sună Marilyn Manson şi vă cere să faceţi o colaborare?

Martyn: Sîntem mereu bucuroşi să colaborăm cu alţi artişti. Cei care vor să lucreze cu noi trebuie să fie oricum puţin nebuni, pentru că acest soi de colaborări sînt un dezastru comercial. (Rîde.) Parcă îl cheamă Brian, nu!? „Domnule Brian Manson, dacă citiţi acest interviu, să ştiţi că aşteptăm un telefon de la dvs. Sîntem pregătiţi să vă aducem la sapă de lemn.“ (Rîde.)

Vă daţi seama că în cazul în care această colaborare va avea loc...

Martyn: Veţi fi pe lista invitaţilor speciali... (Rîde.)

Fiecare artist care vine în România este întrebat de Dracula. Nu v-ar interesa să compuneţi ceva despre Dracula?

Martyn: Aş interpreta un Dracula obez. Grasu' Dracula! Nu sună rău ca titlu pentru un musical. (Rîde)

Ultima întrebare: dacă aţi avea de ales un singur cîntec care să se audă la propria înmormîntare, ce aţi alege?

Martyn: Chiar că e o întrebare ultimă! (Rîde.) Nu m-am gîndit, dar ar putea fi „Up, up and away /
My beautiful balloon…”, corpul meu ar fi ridicat spre cer de un balon imens cu aer cald, care s-ar sparge, iar cadavrul meu ar cădea peste oamenii veniţi la înmormîntare. (Rîde.)

Adrian: Malcolm McLaren alesese „Return to sender” al lui Elvis Presley. (Rîde.)

au consemnat şi au rîs Luiza VASILIU şi Marius CHIVU 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion nu va candida la prezidențialele din 2025, dar va susține candidatura lui Călin Georgescu
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va depune candidatura pentru funcția de președinte al României în 2025 și va susține candidatura lui Călin Georgescu. Totuși, liderul AUR a precizat că partidul său are un „plan B” în cazul în care candidatura lui Georgescu va fi respinsă de BEC.
michael jackson jpg
Piese ale lui Michael Jackson, care nu au fost lansate niciodată, găsite într-un depozit abandonat
O colecţie de casete inedite cu Michael Jackson a fost găsită de un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, într-o unitate de depozitare din San Fernando Valley, aparţinând producătorului muzical Bryan Loren. Melodiile nu au fost niciodată lansate.
printul andrew foto getty images
Un apropiat al prințului Andrew a primit interdicție în Marea Britanie. Se presupune că ar fi un spion chinez
Agenția britanică de contrainformații MI5 investighează banii chinezești primiți de Prințul Andrew, ducele de York. Afacerea prințului ar fi fost sponsorizată de donatori chinezi ce au legături cu un posibil spion al Partidului Comunist, dezvăluie The Telegraph
draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.