Scurte povestiri – de Adrian Enescu

Publicat în Dilema Veche nr. 565 din 11-17 decembrie 2014
Scurte povestiri – de Adrian Enescu jpeg

● Adrian Enescu, Funky Synthesizer 2.0, A&A Records, 2014 

Într-una dintre cele mai întunecate perioade din istoria recentă a României, Electrecord, casa de discuri „oficială“ a defunctei Republici Socialiste România, edita, la interval de patru ani, trei discuri. Se numeau Funky Synthesizer Volume 1 (1982), Funky Synthesizer Volume 2: Dance (1984) şi Grupul Stereo (1985), ultimul performat de duetul cu acelaşi nume, format din Crina Mardare şi Elena Perianu. Toate poartă o semnătură importantă pentru muzica românească: Adrian Enescu. Muzician versatil, Enescu comuta atunci dinspre zona jazz/prog, în care se situase debutul său pe vinil – excelentul Basorelief: Poem pop, scris în ’73-’74, dar lansat în 1977 din motive de conflict ideologic – în cea de pop electronic, FSV1 fiind vehicolul de tranziţie dintre acele două spaţii muzicale. Celelalte albume, FSV2 şi GS, construiau un peisaj relativ diferit, constituind intrarea autorului într-o dimensiune nouă, pop şi electronică. „Am vrut ca muzica electronică românească să intre în discoteci“, spunea Adrian Enescu într-un interviu acordat acum cîteva luni Dilemei vechi. Ambele discuri aveau atunci această calitate. O au şi acum. Accesibilă, funcţionînd în sincronicitate cu muzica „la modă“ în aspiraţionalul Vest al acelor timpuri, dar putîndu-se uşor circumscrie unei afinităţi/subtilităţi est-europene, la fel de relevantă pentru această insulă sonoro-politico-geografică în care îi mai găsim, printre alţii, pe Marek Bilinski, Lubos Fiser sau László Benkö, muzica lui Enescu era o insulă şi în România acelei perioade. 

La 40 de ani distanţă de lansarea FSV2, A&A Records îi face acelui disc iconic un upgrade, numit Funky Synthesizer 2.0. E un upgrade simbolic, evident, pentru că în realitate acest album respiră mai degrabă aerul unei compilaţii care se plimbă fără un criteriu uşor decelabil prin discografia şi filmografia lui Adrian Enescu – CD-ul conţine tema muzicală din Întoarcerea lui Magellan, filmul din 1974 al Cristianei Nicolae şi cea de-a doua imersiune a compozitorului în muzica de film, şi bijuteria electro „Autostrada“, decupată de pe pelicula Ringul (Sergiu Nicolaescu, 1985). Acest nou release conţine alegerile autorului, Enescu însuşi curatoriind compilaţia ca pe una dintre acele „scurte povestiri“ (cuvintele dintre ghilimele îi aparţin) ale parcursului său prin muzică. Pe lîngă piesele apărute deja pe Funky Synthesizer Volume 2 îşi fac loc cele rămase pe dinafară din raţiuni tehnice (nu au mai încăput pur şi simplu pe discul din 1984). Ele sînt elegiaca „Dansul timpului“ (nici o legătură cu piesa cu acelaşi nume cîntată de Grupul Stereo şi compusă tot de Adrian Enescu), „Dialog“, „Mecanisme“, „Reversibil“ – a cărei temă va fi reluată ulterior în muzica compusă pentru revoluţionarul prim album al Loredanei Groza –, şi „Scufundare“. Două piese – „Plopi impari“ şi „Salut lumina vieţii!“ – vin de pe una dintre cele mai interesante opere ale pop-ului românesc optzecist, Grupul Stereo – un album aproape distopic, un film noir care a trebuit să aştepte trei-patru ani pentru a se vedea parţial continuat pe albumele Bună seara, iubito! şi Un buchet de trandafiri (Loredana Groza). Un fragment de aproximativ opt minute din poemul radiofonic Cele 12 lumi ale visului (1977), o piesă din 1993, scrisă pentru Marcela Buruiană („Play Night“) şi un preludiu jazzistic pentru pian, din 2014 („După furtună“), completează un disc în care Adrian Enescu vorbeşte despre Enescu, creatorul de pop electronic.  

Funky Synthesizer 2.0 este al treilea disc al lui Adrian Enescu publicat de label-ul local A&A Records în ultima vreme, după Birds in Space (2013), dedicat jazz-ului, şi Invisible Movies (2014), dedicat muzicii de film.  

Paul Breazu este jurnalist. 

p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara
p 16 Dan Barbilian adevarul ro jpg
Viața sau opera
„Personal, mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseși.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.