Satanic jazz

Publicat în Dilema Veche nr. 345 din 23 - 29 septembrie 2010
Satanic jazz jpeg

● John Zorn, Mycale – The Book of Angels 13, Tzadik, 2010. 

Probabil mai rar decît pe vremuri, dar unii încă se mai plîng că rockerii sînt cu dracu’, că arată nu ştiu cum şi dau din cap ca nişte posedaţi. Dar l-aţi văzut pe John Zorn cum face? Mai ales cînd e în aceeaşi încăpere cu omologul său (din lumea rockului) Mike Patton, cu pionierul rockului psihedelic japonez Keiji Haino, cu chitaristul uns în toate unsorile Buckethead, cu toboşarul de la Napalm Death, ori masonul Justin Broadrick (Jesu, Godflesh). În această combinaţie (cu unele variaţiuni), John Zorn a adus sub acelaşi acoperiş jazzul (free), metalul extrem (death metal, grindcore) şi muzica de desene animate sub titulaturile Painkiller şi Naked City (pe ultimii probabil i-aţi remarcat pe coloana sonoră a filmului Funny Games al lui Michael Haneke). 

Nu vă lăsaţi păcăliţi nici de armoniile vocale sublime ale discului apărut sub numele Mycale. E un fel de „vorbit în limbi“ a cappella, iar titlurile pieselor sînt nume de demoni din mitologia iudeo-creştină. Albumul e volumul 13 din suita Masada Book Two (16 albume!), compusă de Zorn, interpretată de numeroşii săi colaboratori şi dedicată demonilor care au bîntuit cîndva Iudeea, iar acum îl bîntuie probabil pe artist. Mai este şi un Masada Book One – tot cam atîtea albume, dar cîntate într-un cerc mai închis, de către Zorn însuşi şi grupul său Masada, mai puţin colaboraţionist, dar cu o mai intensă activitate live. Multiplele încarnări ale grupului Masada şi cele aproape 30 de albume constituie poate cea mai cărnoasă şi productivă perioadă (faţetă, mai corect) a carierei artistului, o tentativă ambiţioasă de a scoate folkul evreiesc (klezmer) din zona tradiţională şi a-l aduce în lumea postmodernă, fie şi cu suportul demonilor. Tentative de jazz oculto-satanic a mai avut Zorn cu cîteva materiale inspirate de Aleister Crowley şi H.P. Lovecraft. 

John Zorn arată ca Woody Allen în pantaloni de camuflaj şi are o discografie de competenţa Guinness Book: peste 400 de albume compuse şi/sau cîntate în aproape 60 de ani (presupunînd că şi-a început cariera de improvizator free-jazz încă de la naştere). În lumea jazz, Zorn e cam ce e Mike Patton pentru lumea pop-rock: experimentator obsedat, mentor de şcoală muzicală, autor de coloane sonore, lider sau producător de trupe din cele mai variate genuri, deopotrivă idol şi trădător al genului în care a crescut. Era inevitabil ca la un moment dat cărările lui Zorn şi ale lui Patton să se intersecteze, pe cînd bîjbîiau cu băţul detector de comori prin deşertul muzical modern. Fiecare dintre ei şi-a înfiinţat o casă de discuri (Tzadik şi Ipecac) prin care şi-au produs şi cîntat reciproc albume în ultimele două decenii, cele mai recente colaborări fiind seria de discuri publicate sub numele Moonchild Trio. Cu alte ocazii, Zorn a făcut muzică de cameră cu amicii săi din Franţa, noise – cu cei din Japonia, computer music, coloane sonore originale şi prelucrări de coloane sonore clasice (ciclul de 24 de albume Filmworks). De aceea îmi place să-l consider cel mai important activist din world music. 

Desigur, eticheta induce în eroare, reflectînd mai degrabă versatilitatea şi multiculturalitatea lui Zorn, decît sonorităţile etno, promovate de regulă sub această calificare. Probabil un amator de world music şi-ar propune să-l ocolească pe Zorn pe viaţă, dacă ar auzi nechezatul de cal şi guiţatul de porc simulate cu saxofonul pe recenta colaborare cu Fred Frith (intitulată Late Works). L-aş sfătui în acest caz să-i acorde credit măcar vreme de o piesă (nici cinci minute) de pe Mycale. Spre deosebire de precedentele volume (instrumentale), Mycale propune un fel de klezmer a cappella minimalist, fără instrumente, cu iz de Bobby McFerrin, dar cîntat de un cvartet multicultural de domnişoare, cu versuri din Tora, Pessoa şi felurite incantaţii. 

Urmînd un model testat deja la aniversarea a 50 de ani, John Zorn a promis că în acest an va scoate 12 albume. În free jazz nu e chiar o performanţă, se pot trage albume pe bandă în timp real, fără nici o planificare. Totuşi, nu e cazul aici – Mycale e atît de ticluit, încît mă face să cred că şi-a băgat Baal coada.  

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com

1016 16 cop jpg
1016 17 foto Marius Sumlea 37 de chibrituri sau Viata furata jpg
Teatru de Piatră
Este aici o metaforică poveste despre relația Est-Vest la nivel european, marcată de colonialism și precaritate.
foto Corneliu Cazacu jpg
Ben Wendel la București
Trebuie menționată și felicitată echipa de sunet care a asigurat un sound extrem de bun pe tot parcursul festivalului.
1015 16 Anagaia jpg
Pagini bizare
N-aș fi aflat de acest eseu (sau, în tot cazul, nu în timp util pentru a-l recenza) dacă n-ar fi adus vorba de el Dan Gulea, chiar aici, într-un dosar recent al Dilemei vechi.
p 17 2 jpg
Melodramă pentru mileniali
În fond, între lacrimi (manipulare emoțională) și nostalgie (patină retro) nu trebuie neapărat ales.
1015 21 iamandi biblioteca lui stalin geoffrey roberts editura corint istorie 01 jpg
Bibliotecile dictatorilor
Este un fapt clar: Hitler și Stalin pozau în oameni citiți. Hitler, la propriu, a făcut o ședință foto în biblioteca sa, la începuturile carierei politice.
03 Annie Lennox POSTER 370x545 jpg
DokStation no. 7
Ajuns la a șaptea ediție, DokStation Music Documentary Film Festival – singurul festival din țară dedicat documentarelor muzicale – revine.
1014 16 Horia David Munteanu coperta jpg
Literatura și hărțile sufletelor
Precauția empatiei, cuvînt folosit explicit în aceeași mărturisire, e justificată de acest veritabil mozaic sociologic și psihologic pe care-l desfășoară volumul.
p 17 jpg
Dincolo de Cortina de Fier
Cineastul John Scheinfeld are totuși bunul-simț să prezinte și urmarea acestui tur, care se va fi dovedit pînă la urmă o falsă bună idee
1014 17b audio foto jpeg
Despre rezistența la șocuri
Algiers va concerta pe 4 octombrie la Control Club.
Bernardine Evaristo Photo Wikimedia Commons jpg
Despre cum să nu renunți niciodată, Bernardine EVARISTO
Am schimbat și forma poetică, spărgînd calupurile de poezie lungi de pagini întregi în dublete de versuri mai ușor de citit.
1013 5b Abecedarul gandirii jpg
Un filosof creștin
În aforismele sale, Ioan Miclea se răfuiește la rîndul lui cu filosofia oficială marxistă.
Regozul documentarului Alexandru Solomon Credit foto Sabina Costinel
„Complicitatea clasei politice cu instituția Bisericii nu s-a schimbat” – interviu cu regizorul Alexandru SOLOMON
„Noi avem monopolul reprezentării lui Arsenie Boca și orice reprezentare „civilă“, lumească a lui este iconoclastă și nepermisă.”
1013 16 Coperta jpg
Literatura vinovăției
„Literatura vinovăției”: produsă de „marginalizați” pentru consumul „privilegiaților”.
p 17 jpg
Infern TV
S-au împlinit, de curînd, 29 de ani de la lansarea lui Natural Born Killers.
p 17 (1) jpg
Cel mai vechi
Prefer oricînd festivalurile de provincie față de megaconcertele bucureștene cu presiune socială.
banner Ana Blandiana  Mai mult ca trecutul Jurnal 11080x1080px V2 jpg
Ana Blandiana, Mai-mult-ca-trecutul: Jurnal. 31 august 1988–12 decembrie 1989 (fragment)
„Pentru ca să fie spălată vreodată mocirla de vorbe depusă pe istoria noastră, ca să se mai nască generații pentru care istoria noastră să fie prilej de emoție și de mîndrie, va fi nevoie de o exorcizare fără egal.”
Lunga scurtime a vietii jpg
Lunga scurtime a vieții, Antonio Lobo Antunes - fragment
Publicată de Fialho de Almeida în 1881, povestirea Ruiva („Roș­cata“) vorbește despre fiica unui gropar care descoperă sexualitatea și viciul.
Enescu 7 sept FB cover event 1920 x1005px jpg
Două seri de muzică barocă în programarea Festivalului Internațional George Enescu.
„Sempre Vivaldi” (7 Septembrie) și „Rameau. Le musicien des rois” (14 Septembrie) programate în cadrul Festivalului Internațional George Enescu
1012 16 adio fratele meu jpg
O seară cu regi în haine aurite
La Cheever, stranietatea vine dintr-o sciziune profundă și radicală aflată în inima fiecărei povestiri.
1012 17 foto1 Andrei Gindac jpg
#metoo de la Shakespeare citire
Măsură pentru măsură este un spectacol viu și contemporan prin modul în care narațiunea clasică devine expresia unor probleme actuale.
MBA09160 01 jpeg
Lansare de carte: DUSÎNTORS de Mihai și Vladimir Barbu
DUSÎNTORS conține două jurnale de călătorie spre Mongolia, spate în spate, din 2009 și 2017, al unui tată și al fiului său.
image png
1011 5b IIamandi jpg
Banalitatea absurdului
Dar ar fi putut să nu fie, pentru că și absurdul, și răul sînt evitabile dacă societatea are la timp o reacție comună de respingere.

Adevarul.ro

image
Primul tren de mare viteză din China care circulă deasupra apei VIDEO
Ambițiile feroviare ale Chinei continuă să crească. Cea mai recentă inovație a țării este o linie de tren de mare viteză, cu un traseu ce măsoară 277 de kilometri de-a lungul coastei de sud-est.
image
O elevă a reclamat la 112 că i-a fost ocupat locul din bancă. Apelul, înregistrat în Neamț
Sute de mii de solicitări false sau neîntemeiate se înregistrează, anual, la serviciul unic de urgență. Un astfel de apel la 112 a fost primit zilele trecute, o elevă din Neamț reclamând că i-a fost ocupat locul din bancă.
image
Britney Spears, „vizitată” de polițiști. Detaliul dintr-un videoclip al cântăreței care i-a îngrijorat
Polițiștii au fost chemați, în cursul acestei săptămâni, acasă la Britney Spears, în sudul Californiei, pentru a efectua un control al stării de sănătate.

HIstoria.ro

image
Când sașii se întorc acasă, în Ţara Ovăzului
De 11 ani, în toiul verii, în satele săsești din Haferland, Ţara Ovăzului, se întâmplă ceva cu totul deosebit.
image
Operațiunea Citadela, aliații și spionii
Stabilită inițial pentru primăvara anului 1943, lansarea Operațiunii Citadela a fost amânată de mai multe ori, iar ofensiva a fost declanșată la începutul lunii iulie.
image
Constanţa Magoş. Prima răpire a unui membru al exilului românesc
În august 1952, spionajul comunist de la București punea în aplicare prima sa acțiune de răpire a unui membru al exilului românesc.