Romantic vs epic

Publicat în Dilema Veche nr. 540 din 19-25 iunie 2014
Romantic vs epic jpeg

● Alexandru Andrieş, Interioare, A&A Records, 2014.

● Adrian Enescu, Invisible Movies, A&A Records, 2014.  

Atrag prin acest articol atenţia asupra unor materiale relansate în haine noi, creaţii a doi clasici care au făcut istorie în muzica românească.

Despre Alexandru Andrieş am mai scris cu ocazia precedentului disc şi îl prezentam atunci drept un Leonard Cohen al nostru. Un cititor m-a corectat indicînd că ar fi mai potrivită o comparaţie cu Bob Dylan şi, pentru mare parte a carierei lui Andrieş (ţinînd cont şi de miza satirei politice), avea dreptate. Pentru alte părţi ale carierei sale însă – cea de început, cînd artistul nu începuse încă să îşi bage nasul în cele sfinte, respectiv cea mai recentă, cînd artistul nu mai vede sensul să o facă – Andrieş rămîne totuşi un romantic notoriu. Albumul Interioare e o potrivită dovadă în sprijinul acestei consideraţii – majoritatea pieselor sînt ori despre iubită, ori despre ochii ei (vezi „Ochii tăi“, „Ochi de ciocolată“, „Ce albaştri sînt“ – titluri ce sugerează că e vorba de măcar trei iubite diferite). Albumul îl reprezintă deopotrivă pe Andrieş începătorul (se fac 30 de ani de la apariţia albumului în forma sa originală) şi pe Andrieş resemnatul (a fost recent reînregistrat cu o echipă de admiratori ai artistului, cunoscuţi profesionişti ai muzicii româneşti). Cei care au pus osul la revigorarea materialului sînt virtuozii Maria Ioana Mîntulescu (voce) şi Sorin Romanescu (chitară), Berti Barbera (percuţie, muzicuţă) şi Victor Panfilov (producţie). Aceştia îşi aduc contribuţia la o versiune bonus, în format DVD, pe care răstălmăcesc în versiuni noi cîteva dintre piesele vechi. Materialul video complementează o versiune remasterizată a albumului original, dar rămîne principalul punct de atracţie, căci actualizarea tehnologică e prea puţin relevantă – Andrieş nu s-a adresat niciodată audiofililor şi tehnicienilor, ci emotivilor, şi mă obişnuisem ca fîşîitul de casetă obosită să facă parte din stilul albumului.

Celălalt material îi aparţine lui Adrian Enescu, recuperat cultural pentru o nouă generaţie de public relativ ruptă de spaţiul în care a evoluat compozitorul pentru cea mai mare parte a carierei sale. În cronica pe care am scris-o pentru recent lansatul său proiect de jazz orchestral Bird in Space, am deplîns lipsa produsului de tip soundtrack din industria muzicală românească. Tocmai această lipsă se încearcă a fi compensată prin albumul Invisible Movies, o antologie de materiale compuse pentru film, acumulate din peste 30 de ani de carieră. Avem bucăţi adunate din 23 de filme pentru care Enescu a compus coloane sonore, filme din cele mai variate soiuri – Profetul, aurul şi ardelenii, Ringul, Hotel de lux sau, venind mai încoace, Chira Chiralina. Poate e cam puţin pentru cîtă istorie a făcut artistul, iar eterogenitatea materialului rupe adesea ritmul şi sentimentul, dar rezultatul condensat este pînă la urmă un best of, probabil cu şanse mai bune să îl reprezinte în faţa noilor generaţii decît un catalog retrospectiv de mai largă acoperire. Antologia izbuteşte să demonstreze diversitatea ideilor compozitorului şi a fazelor care i-au marcat evoluţia, de-a lungul unui proces de explorare care a început cu debutul muzicii electronice în România şi a înghiţit în timp idei din jazz, pop, muzica ambientală, ori de la superstaruri ale muzicii de film precum Vangelis şi Tangerine Dream. Evoluţia muzicii electronice e la rîndul ei reflectată în variatele texturi cu care se joacă Adrian Enescu chiar şi cînd structura generală e cea de şlagăr, atît de iubit la noi în vremurile de altădată (şi în vremuri recente, cu titlu de revival). Majoritatea titlurilor sînt totuşi fără voce, orchestraţii epice aliniate la regulile muzicii de film. Am rămas de pe urma audiţiei cu regretul că cinema-ul românesc modern face o virtute din absenţa muzicii, văzută ca un briz-briz hollywoodian, ceea ce va tăia avîntul tinerilor care ar risca să urmeze exemplul lui Adrian Enescu.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com

copertă Murmur jpg
988 16 coperta2 jpg
Retractilități incisive
Atît Cristina Alexandrescu, cît și Mihnea Bâlici sînt două voci deja recognoscibile în poezia românească extrem contemporană.
988 17 Vrabia foto Tudor Neacsu1 jpg
Să cazi la pace cu trecutul
Perioada postcomunistă în România, în special pînă la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost tumultuoasă din multe punctele de vedere.
Matrix fisa cartii jpg
Lauren Groff, Matrix, traducere din engleză de Brîndușa Cotea, Curtea Veche Publishing, 2023 - fragment -
Cu o privire arzătoare, se apleacă peste masa pe care Asta, entuziasmată, a început deja să schițeze planuri.
Giuliano da Empoli Magul de la Kremlin cop1 APROBATA (1) jpg
Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli - fragment-
Acest roman este inspirat din fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particular și replici imaginare.
Afis Sala Radio 17 martie 2023 (2) jpg
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio!
RRM Iasi 1920x1080 jpg
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM
Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași.
p 16 YouTube jpg
Extemporal la erotică
Noul diagnostic îl răstoarnă sau îl echilibrează pe cel vechi: multă gingăşie şi un dram de forţă.
p 17 jpg
Fami(g)lia
A Chiara rulează în cadrul Festivalului „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”.
987 17 coperta1 jpg
Focus JazzX
Timișoara și Clujul s-au sincronizat, inclusiv în interes politic, în ambiția de a consacra două festivaluri jazz de centru de capitală regională – JazzX și Jazz in the Park
987 15 foto BogdanDincă jpg
987 21 coperta Iamandi jpeg
Economie și psihologie
Una dintre explicațiile referitoare la căderea comunismului acordă factorului economic un rol preponderent.
(1) Beethoven Skizze Eugène Louis Lami FotoJean Marc Anglès Collection Cité de la musique jpg
Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC
Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința „Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații”, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.
José Gallegos y Arnosa, El zapatero jpg
IIC BUC VISUALI ITALIANE AFFICHE 230222 jpg
Festivalul „Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”
Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume.
986 16sus coperta jpg
Călătoria fluturelui monarh
Într-un restaurant li se strigă „Go back to Russia!”, iar viața le e punctată de atacurile de panică legate de identitatea lor fluctuantă.
986 16jos coperta jpg
Avataruri ale iubirii
Amestec de Pascal Bruckner, Julian Barnes și David Lodge, pasional, ironic și simultan intelectual, noul roman al lui François-Henri Désérable e o bijuterie literară care merită admirată.
p 17 2 jpg
Cu ușile închise
E vorba, în definitiv, despre caractere. Adică despre lucruri care nu se confundă niciodată cu viața, care e mult mai flexibilă și mai nuanțată.
986 17 coperta audio jpeg
„Lumea asta nătîngă / E tot ce avem”
Acum vreo trei ani, într-un interviu pentru publicația engleză Uncut, Georgia Hubley, una dintre treimile artistice din interiorul Yo La Tengo
p 21  Vorba, 1948 jpg
Victor Brauner – Regatul mamelor
„Eu cred că sărbătoarea mamelor este cu adevărat o sărbătoare antică, o zi în care mamele au toate drepturile și pot face ce vor.
index jpeg 7 webp
Episoade cu Mihai Șora
Altminteri, Mihai Șora era cumpănit la vorbă, deloc guraliv, temperat și cumpănit în vederi și exprimări.
Afis Sala Radio 3 martie landscape jpg
ANUL INTERNAȚIONAL RACHMANINOV: 150 DE ANI DE LA NAȘTEREA COMPOZITORULUI ANIVERSAȚI LA SALA RADIO
A cîntat în cele mai importante săli de concerte ale lumii, precum Wiener Konzerthaus, Palau de la Música din Barcelona, Teatrul Mariinski, Filarmonica din Paris, Alte Oper din Frankfurt, Tonhalle din Zürich și Auditorio Nacional de Música din Madrid.
985 16 coperta1 png
„Pentru-ale conștiinței nevoi”
Radu Demetriades e protagonistul celui mai bun roman despre comunismul și tranziția de la noi.
DTL digiposter logo (3) jpg
Volte
Există în film o generozitate într-ale prostului gust deloc specifică filmelor cuminți și educate, la mare trecere azi.

Adevarul.ro

image
Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența
În perioada de glorie, fabrica producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“.
image
Fanii lui David Attenborough, dezgustați de scenele din cel mai recent documentar: „Nu voiam să văd asta”
Ultimul episod al documentarului TV Wild Isles, al cercetătorului David Attenborough, a trezit repulsie în unii telespectatori.
image
De ce sunt finlandezii cei mai fericiți oameni din lume
Românii sunt mai fericiți față de anul trecut, potrivit World Happiness Report, care arată că ţara noastră a urcat 4 locuri în acest top. Cea mai fericită ţară, din cele 137 câte au fost incluse în clasament, rămâne Finlanda.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.