Reformări

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
image

 Tears for Fears, The Tipping Point, Universal, 2022.

 Porcupine Tree, Closure / Continuation, Music for Nations, 2022.

Două reformări-eveniment ale acestui an implică trupe ce au trasat direcții mult dincolo de scenele în care s-au lansat. Urme de Tears for Fears se găsesc azi și la Arcade Fire, dar și la Ulver, iar din stilul Porcupine Tree liderul Steven Wilson și-a făcut, ca producător, o rețetă sonoră cu care a ajuns la premiile Grammy și a contaminat toată Europa – de la catalogul casei de discuri KScope (Anathema, Riverside, The Pineapple Thief) pînă la noul val prog-pop-rock românesc (Grimus, Byron). Există și ceva trafic de influență între cele două trupe – Steven Wilson s-a ocupat de remix-urile spațiale ale cîtorva din materialele Tears for Fears, inclusiv pentru ediția Atmos a noului album.

Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004. Timpul îndelungat scurs de atunci nu e o separare așa cum fusese cea din anii ’90, cînd drumurile li s-au despărțit geografic, emoțional și stilistic; de data asta, timpul a fost consumat de probleme de familie și sănătate (ce au inspirat liric unele piese), dar și de o tenace perfecționare a unui sound simultan progresiv și retro, deopotrivă pentru radio și pentru amatorii elitiști de prog-rock britanic. Albumul se detașează de epoca în care Tears for Fears alergau în urma Depeche Mode și se apropie uneori de trupele moderne pe care le-au influențat (Ulver), alteori de trupele cu care au crescut (Genesis). Duetul Curt Smith – Roland Orzabal alternează vocile de la o piesă la alta menținînd materialul proaspăt. Ambii au avut cariere solo cu care s-au antrenat pe multiple planuri – voce, inginerie sonoră, instrumente –, încît azi ar putea pune la cale un grup prog-rock modern fără probleme. Aproape că o fac aici, dar pedigree-ul pop al numelui Tears for Fears îi obligă să rămînă într-un spațiu prietenos cu radioul; rămîn totodată și trupa care nu se jena să vîre două solo-uri de chitară într-un hit de discotecă.

image

Porcupine Tree au revenit tot cu un album alcătuit în secret în timpul unei prelungite absențe. Materialul s-a acumulat în momentele de respiro ale membrilor, între carierele solo și de producător ale lui Steven Wilson, cea de baterist-mercenar a lui Gavin Harrison (pentru King Crimson, The Pineapple Thief), proiectele sporadice ale designerului sonor Richard Barbieri. Lipsește basistul Colin Edwin, funcție preluată tot de Steven Wilson, care ar avea la ora asta suficientă experiență să construiască o trupă de unul singur, însă nu o trupă ca Porcupine Tree. Nu puțini acuză că din albumele solo ale lui Wilson lipsește o dimensiune classic-prog (în spiritul Rush, King Crimson) pe care acesta a substituit-o treptat cu pop și dansabilitate, și tocmai acea dimensiune e recuperată prin relansarea brand-ului Porcupine Tree. Barbieri are un rol esențial în asta prin rolul său de „non-muzician” al trupei, responsabil cu nuanțarea și textura, mai mult Brian Eno decît clăpar în sens clasic, un camuflaj electronic în jurul nucleului melodic rock. Dacă reducem istoria muzicii la Pink Floyd și David Bowie, în cariera solo Wilson speră să ocupe spațiul eliberat de al doilea, cînd ar putea, cu Porcupine Tree, să redefinească genul consacrat de primii. Totuși, la cum îl știm, probabil planifică să le facă pe ambele, altfel nu și-ar fi întrerupt cariera solo la vîrf de popularitate ca să relanseze trupa pe care o suspendase la un alt vîrf de popularitate.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

FOTO ISU Dobrogea
Accident grav în Constanța. Mai multe persoane au fost rănite după ce un microbuz cu călători s-a răsturnat
Șapte persoane au fost rănite, joi dimineața, după ce un microbuz și o mașină s-au ciocnit în localitatea Ovidiu din Constanța. În urma impactului, microbuzul s-a răsturnat.
substante psihoactive într o masina Bucuresti png
Substanțe psihoactive găsite într-un vehicul aflat în trafic. În maşină erau trei adulţi şi o fată de 8 ani
Poliţiştii Capitalei au găsit, într-o maşină oprită în Sectorul 1, mai multe substanţe interzise, un pistol tip airsoft şi mai multe bile.
Targul de Turism al Romaniei jpg
Vacanțe la jumătate de preț la Târgul de Turism al României. Topul ofertelor și destinațiilor
Târgul de Turism al României - ediţia de toamnă 2024 debutează joi la Romexpo, unde timp de patru zile pasionaţii de călătorii vor putea găsi destinaţiile perfecte la preţuri pentru orice buzunar.
spital jpg
Cum ar putea avea România spitale ca afară. Manager: „Paradoxal, modernizarea va accentua criza”
Potrivit datelor Eurostat, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește banii alocați pentru îngrijirea sănătăţii populației. În anul 2022, în timp ce media cheltuielilor pe cap de locuitor la nivel european a fost de 3.600 de euro, în România s-au alocat doar 858 de euro
5 moduri diferite sa folosesti iluminatorul  Sursa foto shutterstock 2505627937 jpg
7 moduri diferite de a folosi iluminatorul pentru a alunga oboseala de pe chip
Un produs de înfrumusețare care poate îndeplini sarcini duble sau multiple n-ar trebui să-ţi lipsească din trusa de machiaj. Iluminatorul este unul dintre acestea. Vezi cum îl poţi folosi în mai multe situaţii pentru rezultate de invidiat!
gandaci de bucatarie jpeg
Trucul eficient, făcut în casă, folosit în restaurante și hoteluri pentru a ține gândacii departe
Gândacii reprezintă o problemă frecventă în spații unde igiena trebuie să fie impecabilă, cum sunt restaurantele și hotelurile. Aceștia nu doar că sunt neplăcuți vizual, dar pot contamina alimentele și suprafețele, răspândind bacterii periculoase.
spirometrie jpg
Testul simplu care măsoară capacitatea pulmonară
Spirometria este un test simplu, care măsoară funcția pulmonară și poate depista BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), a treia cauză de deces la nivel global.
ciocolata jpeg
Ciocolată sănătoasă: ce „se poartă” de Crăciun
Ciocolatierii români își lansează vineri colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă, la Sala Polivalentă din București. Expoziția va fi deschisă de vineri până duminică.
zapada apuseni1 jpeg
Vortex polar peste România. A fost emis un cod galben de viscol şi ninsori. În București temperaturile scad drastic!
Un val de aer polar a adus schimbări dramatice ale vremii în România începând de noaptea trecută, marcând o tranziție bruscă de la temperaturile primăvăratice din timpul zilei la un peisaj autentic de iarnă. În mai multe regiuni ale țării, a nins abundent, iar temperaturile au scăzut semnificativ.