Post-mortem

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Post mortem jpeg

● Esbjörn Svensson Trio, 301, ACT, 2012.

Un amic mi-a mărturisit că nu prea urmăreşte recenziile mele, pentru că jazzul nu e genul lui. Nici al meu, i-am zis, dar, chiar dacă mai bifez trimestrial cîte o mostră de jazz canonic cu titlu de eveniment, albume ca 301 conţin un mănunchi de genuri muzicale, uneori în aceeaşi piesă. Cu ideea asta mi-am început, de altfel, rubrica: la scandinavi nu mai există de mult genuri. Că festivalurile de jazz sînt cele care, pînă la urmă, găzduiesc concertele unora dintre aceste trupe incatalogabile e doar o chestiune de product placement, uneori excesiv de prudent sau zgîrcit cu lumea din afara nişei. Dacă nu ar fi mort, Esbjörn Svensson ar fi sughiţat în numeroase ocazii, de cînd scriu la această rubrică. Am prezentat albume ale colegilor săi Dan Berglund şi Magnus Öström şi l-am pomenit în numeroase prezentări ale unor albume de, hai să-i zicem, jazz transcendental scandinav.

Din cauza dispariţiei premature a artistului, am avut mereu regretul de a nu fi apucat să recenzez oficial un album de-al său, dar iată că, de dincolo de neguri, Esbjörn Svensson revine cu un nou album, al doilea de la trecerea sa în nefiinţă (după Leucocyte din 2008). Speram să aflu cu această ocazie cum se face muzica în lumea celor care nu mai cuvîntă, însă trebuie să mă mulţumesc cu faptul că înregistrările sînt rămăşiţe din 2007, trase într-o pauză a ultimului turneu al trioului prin Australia şi ţinute la dospit pentru un moment propice. Răposaţi ca Freddie Mercury sau Michael Jackson au scos şi ei astfel de albume, pe care însă nu cred că le-ar fi aprobat întru totul dacă erau în viaţă. Din fericire, aici nu avem de-a face cu o cîrpitură – 301 e un album înregistrat în ultimele luni ale lui Esbjörn Svensson şi amînat strategic de colegii săi de trupă. Ca la orice album post-mortem, inginerul de sunet Åke Linton devine practic membru plin al grupului, asigurîndu-se că lucrurile sună aşa cum ar fi dorit compozitorul lor să sune şi adăugînd de la el cimentul necesar să lege unele bucăţi care nu aveau formă definitivă. Pe de altă parte, nu a reuşit să evite senzaţia că materialul e un fel de B-side al lui Leucocyte. Ceea ce nu e neapărat rău, dar e o sugestie a entropiei produse de dispariţia protagonistului. Nimic nu este surprinzător în acest material, dar însăşi existenţa sa este un lucru îmbucurător. Şi totodată întristător, căci mă tem că, de această dată, chiar e ultimul album. Mă rog, tristeţea nu e absolută, sînt de părere că atît Berglund, cît şi Öström fac o treabă excelentă în a duce sound-ul EST spre noi direcţii. Noile direcţii sînt sugerate chiar aici, pe 301, şi probabil cei doi şi-au propus chiar amînarea release-ului, pentru a-l folosi pe post de punte explicativă între ce a fost să fie şi ce va fi să fie.

Albumul începe şi se termină cu piese aproape solo, „Behind the Stars“ şi „The Childhood Dream“, elegii pianistice al căror model a fost preluat în unele piese tribut pe albumele recente ale lui Berglund şi Öström. „Inner City, Inner Lights“ are ton de trip hop englezesc şi răceală de Bobotează, căci pînă la urmă vorbim, totuşi, de un album de veşnică pomenire a autorului său, iar producătorii materialului vor să se înţeleagă asta cît se poate de clar. Miezul albumului e dubla „Three Falling Free“, mixul perfect de jazz melancolic şi vîlvătăi rock. „The Left Lane“ e singura bucată de jazz cît de cît purist. Sound-ul general este cel obişnuit al trupei, împletitură de acustic şi electronic, aplecat puţin în partea acustică, cu excepţia intermezzo-ului electro „Houston the 5th“ şi a pomenitei piese trip hop.

Esbjörn Svensson Trio au avut un rol deosebit în propăşirea jazzului moody, o versiune a muzicii de ambianţă care, în loc să sugereze orizonturi deschise, creează un confort (sau disconfort) puternic interiorizat. Albumul de faţă e probabil ultimul cui bătut în sicriul marelui pianist şi ar trebui să rămînă un suvenir drag fanilor grupului. Nu e chiar sinteza absolută şi integrantă a carierei sale, aşa cum o promovează numeroase recenzii excesiv de afective, dar nu e nici departe de acest statut. 

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image png
Bărbatul care a furat trei picioare de la Spitalul Cantacuzino din Capitală a fost prins. Motivul neașteptat al furtului
Un caz ieșit din comun a zguduit Spitalul Cantacuzino din București, după ce trei picioare amputate au fost sustrase dintr-o anexă a spitalului.
butelie 36153300 jpeg
Zodia care insala cel mai mult, sursă foto: Pixabay
Zodiile care vor avea o perioadă de glorie datorită schimbării Nodurilor Destinului. Banii vor fi din belșug, iar în viața amoroasă o să apară o persoană importantă
Anul 2025 aduce schimbări semnificative în horoscopul nostru, iar una dintre cele mai importante influențe vine din mișcarea Nodurilor Destinului.
Racheta balistica FOTO Profimedia jpg
supa instant istock jpg
Ce spune Dragoș Pătraru despre supele instant din comerț: „Sunt mizerii. Eu nu știu cum v-ar putea plăcea la gust așa ceva”
Supele instant sunt destul de comune pe afturile magazinelor din țară, însă nu mulți dintre noi citim cu atenție ce fel de ingrediente se găsesc în astfel de produse. Jurnalistul Dragoș Pătraru avertizează românii despre pericolele pe care le ascund asemenea supe.
munte de bani png
Pe ce aruncă România un munte de bani, iar apoi îi taxează la sânge pe oameni. Soluțiile economiștilor: „Așa am obține 50 de miliarde”
România are cel mai mare deficit și cea mai mare inflație din UE, dar și printre cele mai mari taxe pe muncă. Experții consultați de „Adevărul” cred că înainte de a taxa excesiv populația, statul ar trebui să facă economii, iar o reorganizarea administrativă ar aduce zeci de miliarde la buget.
Tren Alstom cumparat de ARF
CFR Călători primește încă 12 trenuri electrice. Rutele pe care vor cicrula
CFR Călători urmează să primească încă 12 trenuri electrice din cele 37 contractate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cu Alstom, scrie Agerpres.
istock vot votare jpg
aeroport rusia
„Crabi într-o găleată”. De ce elitele Rusiei nu fug de Putin?
Unul dintre cele mai importante evenimente ale anului trecut a fost întoarcerea în Rusia a lui Denis Gribov, fost ministru adjunct al educației, și arestarea acestuia imediat după ce a ajuns pe aeroport.