Post-metal feminist

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
955 17 Biro1 jpg

Gggolddd, This Shame Should Not Be Mine, Artoffact Records, 2022.

Messa, Close, Svart Records, 2022.

Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii – femeia modernă, dar și cea universală, cea antipatriarhală, dar și cea misandră, cea radical-transfobă, dar și cea născută din bărbat, cea nedreptățită, dar și cea perfidă uneltind în cîrdășie cu forțe oculte insondabile. Nu știu cît s-au simțit pe la noi aceste furii estrogene, dar în cercurile amicilor le-am urmărit cu interes – un nou val de dive întunecate făcînd și desfăcînd farmece, alergînd cu lupii ori scrutînd prăpastia cîte unei căderi nervoase.

Pe cîteva dintre ele le vom vedea în cadrul mult-amînatului festival Dark Bombastic Evening (DBE) la Alba Iulia (27-30 iulie), dacă pandemia nu ni se pune din nou în cale. Peste ani, cînd alții își vor aminti cum au făcut cozi la autobuze să vadă cea mai recentă paranghelie neoliberală post-MTV din Cluj, unii ne vom aminti că în Alba Iulia au cîntat ielele de la Gggolddd, Messa, Wolvennest. Doar primele două trupe au albume anul acesta, le-am văzut pe ambele în Vinerea Neagră pe scena Roadburn în Olanda. Dark Bombastic Evening se încăpățînează să urmeze modelul Roadburn la o scară intimă, într-un spațiu cultural destul de neadecvat acestei ambiții. În Olanda, ambele concerte au fost la sala mare, cu fastul specific acelui festival care face trupe obscure să pară că au popularitatea lui Iron Maiden. La Alba Iulia, concertele se desfășoară între zidurile cetății, cu public dedicat sosit parcă dintr-un univers paralel, perceput din exterior drept o sectă ocultă angajată într-o orgie anhedonică.

Olandezii Gggolddd au acest nume neplăcut de cînd au realizat că titulatura originală – Gold – era imposibil de găsit pe Google. Abia cu noul nume grupul începe să răzbească dincolo de scena olandeză. Schimbarea a fost potențată cu cîteva memorabile concerte de pandemie și o deschidere sonoră spre publicul non-rock, cu ceva trip-hop și multă percuție electronică (evidente influențe Portishead), cu o intensitate emoțională centrată pe traumă și pe imaginea protagonistei Milena Eva, îmbrăcată pe copertă într-o Ioana d’Arc post-Weinstein. Gggolddd s-au născut în preajma anului 2010 din tragedia grupului ocult The Devil’s Blood, de care chitaristul Thomas Sciarone se distanțează cu fiecare album; cu noul material se distanțează chiar și de scena metal lăsînd muzica să centrifugheze în jurul vocii vibrante a Milenei și a temelor #MeToo post-traumatice.

image

Ceva mai mult metal se aude pe albumul italienilor Messa, unde domină feminitatea psihedelică a Sarei Bianchin – alt sortiment de voce, intersectîndu-se cu The Gathering atunci cînd chitările invocă sound-ul gothic doom al anilor ’90 (Mandylion a influențat puternic cel puțin o piesă de aici). Colegii de trupă au cămăși în falduri și pantaloni evazați, teleportați dintr-o crevasă a anilor ’70 în care pare că au fost obligați să asculte ani la rînd Black Sabbath – un detaliu insignifiant totuși, căci nimeni nu vrea să vadă la un concert Messa altceva decît valurile de cîrlionți ezoterici ai Sarei Bianchin.

Scena post-metalului feminist, revendicînd restaurarea dreptului la liberă practică în magia neagră, e mai înfloritoare ca oricînd în Europa, infiltrîndu-se insidios și la noi, fentînd vigilența patriarhilor – colectivul taumaturgic Wolvennest sînt anunțați și ei pentru DBE, Jess and the Ancient Ones și Anna von Hauswolff au fost deja la ediții trecute. Paradoxal, mai nimic în sensul acesta nu se mai întîmplă în SUA, unde cele cîteva excepții (Chelsea Wolfe, Marissa Nadler) constată că scena la a cărei naștere au contribuit s-a mutat în spațiul european – pentru cîteva zile chiar la Alba Iulia.

Festivalul Dark Bombastic Evening are loc la Alba Iulia în perioada 27-30 iulie. Mai multe la www.darkbombasticevening.com.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.
958 17 Breazu jpeg
Un bricolaj reușit
Așa se face că cel mai proaspăt release, Boulder Blues, înregistrat între 2020 și 2022 în Israel, Marea Britanie, Mexic și Germania – locurile în care trăiesc astăzi cei nouă componenți ai grupului și muzicienii invitați la conceperea noului album –, conține toate detaliile plastice amintite
AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.