Portretul artistului la bătrîneţe

Publicat în Dilema Veche nr. 555 din 2-8 octombrie 2014
Portretul artistului la bătrîneţe jpeg

• Leonard Cohen, Popular Problems, Columbia Records, 2014 

Jumătatea ultimului deceniu trebuie să-i fi făcut destule probleme lui Leonard Cohen. Jefuit de fosta prietenă şi agentă, bardul canadian s-a văzut obligat să iasă din bîrlogul zenificat al mănăstirii budiste Mount Baldy pentru a-şi realimenta conturile topite peste noapte. Turneul mondial de doi ani, început în 2008 — a avut un stop şi la Bucureşti, pe data de 22 septembrie a acelui an —, l-a pus pe picioare. Şi, în pofida celor 9,5 milioane de dolari adunate la capătul maratonului performativ, beneficiile nu au fost doar financiare. Cohen, poetul-muzician născut în 1934, îşi trăia meritata glorie în faţa tribunelor stadioanelor şi a scenelor sălilor de concerte arhipline. Sfîrşitul acestui tur de forţă nu i-a adus o vacanţă, ci înregistrările pentru un nou album, Old Ideas, lansat în 2012 şi devenit repede cel mai de succes disc lansat vreodată de Leonard Cohen. Urmat, desigur, de un turneu de promovare (care s-a oprit, şi el, la Bucureşti).

Ai putea avea senzaţia că e un atlet al muzicii Cohen, luîndu-te după urmele sale în ultimii opt ani. Patru concerte pe O2 Arena şi un show de patru ore (!!!) în Göteborg, Suedia, ar putea fi suficiente motive pentru a te convinge de asta. Să-l ascultăm pe el: „I’m slowing down the tune/ I never liked it fast/ You want to get there soon/ I want to get there last…“ La cei 80 de ani, împliniţi pe 21 septembrie anul acesta, textul de mai sus sună logic. Sau nu: „It’s not because I’m old /  It’s not what dying does/ I always liked it slow/ Slow is in my blood.“ „Slow“, seducătorul, electricul şi – da! – lentul blues din deschiderea celui mai proaspăt album al său, Popular Problems, pare a rezolva încă o problemă: Leonard Cohen e cel pe care-l ştii de aproape întotdeauna. Croncănitul magic al vocii sale, atît de joase încît se loveşte uneori de podeaua birtului, e şi el acolo, răsucindu-se delicat şi sardonic pe aranjamentele compozitorului şi producătorului Patrick Leonard (el e omul căruia Madonna trebuie să-i poarte ceva recunoştinţă, măcar pentru „Like a Prayer“ şi „Frozen“, dacă nu şi pentru altele), vorbind despre ce vorbeşte mereu Cohen: sex şi moarte, dragoste şi război, oameni şi zei. Aici se simte canadianul în largul său, scufundat în melancolia care-mi aminteşte vag de şaptezecistul Songs Of Love And Hate. E aici meritul lui Patrick Leonard, care a lucrat şi pentru anteriorul album, pentru că a ştiut cum să-i construiască artistului cuibul: percuţii calde în locul tobelor programate ale anilor ’80, piane şi orgi analogice în locul sintetizatoarelor, delicate layer-e funkoide, vioara romantică a basarabeanului Alexandru Bublitchi şi o atmosferă în care armoniile din backing (Sharon Robinson şi Anjani Thomas sînt şi de această dată creditate pe coperta discului) rumegă timbrul tabagic. Şi chiar dacă uneori muzica se scufundă în locuri comune, şi chiar dacă uneori simţi că repetiţia unor teme aruncă umbre de monotonie peste muzică, şarmul inimitabil al lui Leonard Cohen, bufonul, seducătorul, călugărul, reuşeşte să ascundă micile derapaje ale unui album pregătit să se clasicizeze.  

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

horoscop 4 august jpg
Horoscop sâmbătă, 23 noiembrie. Berbecii sunt plini de energie, iar Capricornii se supără repede
Taurii au grijă de cei dragi, iar Fecioarele au discuții legate de banii din casă. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 23 noiembrie.
instanta jpeg
Fiul lui Sile Cămătaru a fost condamnat după ce a fost prins la volan fără permis. Decizia judecătorilor
Mario Nuțu Balint, fiul lui Sile Cămătaru, a fost prins de polițiști de mai multe ori conducând cu permisul suspendat. În vară a fost trimis în judecată, iar vineri a fost condamnat de judecători.
burnout
O mare parte din angajații din România suferă de burnout. Care sunt motivele
Tot mai mulți angajați din România suferă de epuizare profesională sau burnout, femeile fiind mai afectate decât bărbați, dar și o bună parte dintre angajații români care lucrează în ture.
gica hagi sportpictures jpeg
Locația, florile și logistica au fost cel mai greu de realizat la nuntă Andei Adam cu Joseph Adam
De ce nu au plecat Anda Adam și soțul ei, Joseph Mohaci, în luna de miere: „Mă las pe mâna...”
Nunta Andei Adam cu Joseph Mohaci a fost de departe nunta anului! Cei doi și-au unit destinele în luna iunie a acestui an, iar evenimentul a avut loc într-un club din București. Din păcate însă, cuplul nu s-a bucurat încă de luna de miere. Care este motivul?
arsenie boca jpg
Rețeta favorită a lui Arsenie Boca! Supa delicioasă de post de care nu ne vom mai sătura
Este o rețetă delicioasă, perfectă pentru Postul Crăciunului. În plus, era și preparatul preferat al lui Arsenie Boca, iar fiecare dintre noi putem pregăti această supă în propria noastră bucătărie!
horoscop saptamana 5 11 august webp
Horoscop sâmbătă, 23 noiembrie. Gemenii au situații neplăcute cu partenerul supărat, iar Fecioarele au discuții legate de banii din casă
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 23 noiembrie.
ninsoare jpeg
Cine sunt românii care pot primi amenzi usturătoare iarna? Nu trebuie să uite de acest detaliu din lege
Încă nici nu am intrat în luna decembrie, dar unele zone din România deja se confruntă cu primul episod de ninsoare. Iar pentru unii dintre noi, această perioadă din an poate înveni însoțită de o amendă serioasă, dacă nu facem un lucru anume!
plimbari la sate iarna jpg
Crește interesul pentru sejururi la sat. Cine alege un astfel de retreat și cât costă
Interesul pentru sejururi la sat este crescut atât din partea turiștilor pe segmentul leisure, cât și din partea companiilor pentru angajații din echipele de management.