Poezie

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Poezie jpeg

● Om la Lună, Dans, self release, 2020.

● Adam’s Nest, Irezistibil, 1149732 Records DK, 2020.

Aveam concerte pe bandă rulantă înainte de Noul Beteșug, încît mergeam la trupe pe neascultate – pentru atmosferă, pentru artificii, pentru că știam două refrene-slogan care nu spuneau mare lucru, dar antrenau fonetic publicul. Acum mergem la concertele rock altfel – pe scaune distanțate, cu masca pe față, în solemnitate filarmonică. În aceste condiții, căutăm la trupe altceva – focalizăm pe mișcarea minimală a mîinilor pe instrumente, consumăm versurile mai intelectual.

Nu ducem lipsă, din fericire, de artiști care să umple hiatul fizic cu acest soi de plusvaloare. Rock-ul alternativ românesc a înțeles că are nevoie de versuri care să împresoare, să inoculeze, nu doar să instige la hore și scandări. Publicul post-COVID caută cîștig din a tăcea și a asculta – din fericire, avem încă de pe vremea comunismului o slăbiciune pentru folk-ul de tabără cu preocupări pentru poezie vibrantă mai mult decît pentru energie și acrobație instrumentală. Două dintre trupele care își asumă acest etos sînt Om la Lună și Adam’s Nest (mai au în comun și pe Vlad Ivanov de la Pinholes ca producător).

Om la Lună s-au lansat în plină pandemie, în condiții vitrege; însă setea de concerte e cumplită, au fost doar cîteva evenimente rock live pe parcursul întregului an, iar cine s-a încumetat să pornească la drum în perioada asta a ieșit ușor în evidență. Turneul Om la Lună a făcut valuri, s-au rostogolit invitațiile prin rețelele sociale, iar la Cluj au avut o deschidere ideală din partea privighetorilor locale As We Exhale – o combinație perfectă de aperitiv și fel principal. Băutura a trebuit adusă de acasă, sorbită pe sub mască, dar exact despre asta e vorba în muzica acestor trupe – se poate rock și fără băutură.

Om la Lună invocă spiritul cîtorva trupe care în anii ʼ90 nu căzuseră pradă tentației grunge-ului distorsionat – influențe Live și Radiohead răzbat din instrumentele clare și vocea densă în vorbe. Abuzul de clape sugerează un concept solo de apartament la origini, extins ulterior pentru cvartet rock, cu toba și chitara funcționînd ca acompaniatori discreți ai unei forțe emotive. Ideile nu seacă pe parcurs, albumul pare un best of din crîmpeie acumulate dintr-o istorie de tentative perfecționiste; de altfel, artiștii nu-s chiar debutanți: la chitară e Dragoș Strat de la Mono Jacks, la bas și tobe sînt Cătălin Constantin, respectiv Adrian Malaroiu, ambii ex-Eyedrops. Primadonul care cîntă la lună e Doru Pușcașu, prezentat de presă drept o nouă specie de inginer-poet.

861 11 coperta2 jpg jpeg

Despre moldovenii Adam’s Nest am mai scris cu ocazia EP-ului de debut – multe nu s-au schimbat, cîteva piese de acolo sînt reluate și rotunjite, altele adăugite, aceeași muzică croită în jurul poeziei de dragoste, de resemnare ori avertizare; ceva mai multe piese în română, dar majoritatea în engleza curată pe care tot mai multe grupuri tinere o prestează de la succesul Grimus încoace. Surprinde un viraj brusc spre desert rock pe piesa „Irezistibil”, undeva între All Them Witches și baladele Queens of the Stone Age, bucată menită să schimbe gustul pe cerul gurii între două piese de chitară rece. În rest, albumul continuă să exploateze atuurile trupei: melancolia de beatnici post-corporatiști, chitara cristalină, vocea candidă; de fapt, două bucăți din fiecare, grupul mizînd pe o structură flexibilă ce poate fi alternativ prezentată fie ca duet folk (al protagoniștilor Rusu Răzvan Nicolae și Vlad Alui Gheorghe), fie ca grup cu nițică tensiune shoegaze. Extinderea EP-ului la dimensiuni de album împrăștie puțin identitatea grupului, se încearcă mai multe feluri de a cînta un rock iminent, care nu explodează niciodată menținînd un fragil balans cu accesibilitatea pop.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.