Plutire temporară

Publicat în Dilema Veche nr. 645 din 30 iunie - 6 iulie 2016
Plutire temporară jpeg

Magnus Öström, Parachute, Diesel Records, 2016.

Avem aici al treilea album al lui Magnus Öström de la răposarea lui Esbjörn Svensson și dezintegrarea legendarului trio condus de acesta. Avem și primul album al lui Öström de cînd a părăsit casa de discuri ACT. Continui să mă întreb de ce rămășițele E.S.T. nu se repliază într-un proiect comun, avînd în vedere că nici una dintre părți (cealaltă fiind basistul Dan Berglund) nu se abate de la un ritm de producție constant și aproape sincron. Și grupul lui Berglund, Tonbruket, are un album nou anul acesta – Forevergreens (a avut în tandem cu fiecare material al lui Öström), iar un principiu al unor vase comunicante abstracte pare să funcționeze între muzicile celor doi, împiedicînd consolidarea unor identități solo. Distincțiile țin de rafinamente subtile, care ies în evidență la compararea punctuală a unor piese dominate de instrumentele celor doi, dar se disipează la nivelul ansamblului experiențelor oferite de albume ce demonstrează ambiții compoziționale multivalente, refuzînd să centreze sound-ul pe instrumentul preferat.

Poate cu Parachute e ceva mai clar decît înainte că avem albumul unui toboșar – a doua parte a materialului e dominată de exerciții de cadență à la Steve Reich, pe care Öström alternează folosirea bețelor cu a periilor și diverse tehnici alternative de percuție. Nostalgiile post-E.S.T. sînt un alt factor care îi împiedică pe cei doi artiști să-și ia zborul fiecare pe drumul lui. Poate mai atașat sentimental de amiciția din copilărie cu Svensson, Magnus Öström ne reaminteşte pe fiecare album de tragedia din 2008 și de regretatul pianist. Aici însă o face într-o manieră mai puțin pervazivă, actul comemorativ fiind limitat la piesa „The Green Man and the French Horn“, încadrată de alte două bucăți pianistice ceva mai vesele și împăcate cu trecutul – „Junas“ și „Walkabout Bug“.

Bucățile ambientale și psihedelice sînt mai rare decît în trecut, spiritul de ansamblu al albumului fiind mai optimist-alert, iar prestația mai fizică, mai energică. Titlul Parachute se referă la forța antigravitațională a muzicii, de a ridica lucrurile în sus ori măcar a le ține în stări temporare de plutire. Öström însuși a fost măcinat în ultimii ani de propriile necazuri, de care încearcă să se detașeze printr-un jazz mai jovial decît cel cu care ne obișnuise. Ritmul dens, menținut la un volum discret, astfel încît să nu degenereze în cavalcadă rock, dă uneori într-un clocot discret și vesel la care mai contribuie pianul, însă tot ca instrument ritmic.

Acompaniatorii sînt aleși dintre mai vechii colaboratori – Andreas Hourdakis ­(chitară), Daniel Karlsson (pian), Thobias Gabrielson (bas), cu trompetistul norvegian Mathias Eick contribuind prietenește la piesa „The Shore of Unsure“. Chitaristul Hourdakis iese în mod particular în evidență ca responsabil cu secțiunile melodice, încărcate de referințe calde la Pat Metheny – o influență persistentă încă din vremurile E.S.T.

Sînt aici semnele unei celebrări a vieții, fie ea și temporară (ultima piesă e intitulată „All the Remaining Days“), și îndrăznesc să sper că ar putea fi albumul care îl lansează pe Magnus Öström pe propriul drum, unul cu albume ale căror recenzii să nu înceapă cu două paragrafe despre Esbjörn Svensson Trio. Nu e ușor să rămîi pe drumuri ca baterist, iar dificultățile de a pune la cale o trupă în calitate de lider sînt mai mari decît pentru alte categorii de instrumentiști. Pe de altă parte, eu tot sper că Öström și Berglund se vor reîntîlni cîndva în același proiect.

Magnus Öström Band vor concerta în seara de 7 iulie în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărîna. Mai multe la garana-jazz.ro.

Aron Biro este autorul blogului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.