Out of Africa

Publicat în Dilema Veche nr. 643 din 16-22 iunie 2016
Out of Africa jpeg

● Konono Nº1, Konono N°1 Meets Batida, Crammed Discs, 2015.

Pe spatele unui disc apărut în 2004 la un faimos label independent belgian stă fotografia unui bărbat îmbrăcat într-o cămașă roz, cu bretele. Omul zîmbește, ușor încurcat parcă, din fața unui megafon uriaș cocoțat pe un piciorong din fier. Îl cheamă Mingiedi Mawangu, s-a născut în ceea ce numim astăzi Republica Democrată Congo și e fondatorul unui grup muzical numit cîndva L’orchestre folklorique T.P. Konono Nº1 de Mingiedi. Sau, mai simplu, Konono Nº1, ca să folosesc numele sub care e cunoscut astăzi acest colectiv de muzicieni africani, (re)descoperit în jurul anului 2000 de producătorul Vincent Kenis, cel care a lucrat, printre alții, și cu Taraf de Haïdouks.

Discul acela din 2004 e, totodată, și primul dintr-o serie numită „Congotronics“, curatoriată și produsă de Kenis, care focusează pe muzica tradi-modernă cîntată în fosta colonie belgiană. Succesul uriaș al albumului s-a transformat destul de repede într-un maelstrom pentru formația lui Mingiedi, care a ajuns să colaboreze cu artiști de toate nuanțele: Björk și Seal, Deerhoof și Juana Molina, Jeff Beck și Skeletons. Trupa, al cărei instrumentar de concert se rezumă la trei likembé (un instrument tradițional african) electrificate, percuții construite din bucăți de mașini dezasamblate, microfoane confecționate de membrii ei și un sistem de sunet care înglobează bătrîne amplificatoare aproape ieșite din uz și trei megafoane supradimensionate, suna în 2004 și în anii care au urmat hipnotic, înspăimîntător, extraterestru, ingenuu și a naibii de interesant. Distorsul infinit, groove-urile viscerale, flash-urile atonale și sound-ul electric produc upgrade-ul – care sună a experiment reușit – unui gen muzical tradițional, masikulu, din care Konono Nº1 s-a inspirat încă de la începuturile sale.

Același label, Crammed Discs, și același producător, Vincent Kenis, au lucrat și pentru cel mai nou album al congolezilor, Konono N°1 Meets Batida, apărut după șase ani de pauză discografică și după moartea lui Mingiedi Mawangu în 2015. Pentru muzica de pe acest disc, muzicienii congolezi au lucrat cu portughezul Pedro Coquenão, al cărui pseudonim artistic e Batida. Venit din aria muzicii electronice de dans și interesat de sound-uri „importate“ dintr-o altă fostă colonie, Coquenão suprapune fluxului trance al muzicii lui Konono N°1 un sistem de referință decupat cu ritmică și sampling din kuduro, un gen muzical născut în Angola anilor ’80. Și, dincolo de simbolistica întîlnirii dintre două sound-uri moderne, plecate din două țări africane vecine – membrii formației congoleze fac parte din grupul etnic Bakongo, care trăiește la granița dintre Congo și Angola –, colonizate cîndva de două țări europene, rezultatul nu e întotdeauna satisfăcător. Mai ales atunci cînd muzica vie, în continuă mișcare a Konono N°1 tinde să fie ținută pe loc de arhitectura rigidă și, uneori, stereotipală a beat-urilor 4/4.

Konono Nº1 va concerta la București, în Grădina Uranus, pe 1 iulie, în cadrul primei ediții a festivalului Outernational Days. Organizat de publicația The Attic Magazine, evenimentul are în program concerte ale unor muzicieni din Congo, Burkina Faso, Turcia, Egipt, SUA și România, DJ set-uri, conferințe, performance-uri, filme documentare etc.

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

image png
Donald Trump îl acuză pe Barack Obama de trădare în legătură cu ancheta referitoare la implicarea Rusiei în alegeri
Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a acuzat marţi pe fostul preşedinte Barack Obama de „trădare”, învinuindu-l, fără a furniza dovezi, că a condus o campanie pentru a-l lega în mod fals de Rusia şi a-i submina campania prezidenţială din 2016.
image png
Proteste masive la Kiev și în alte orașe. Zelenski a promulgat legea ce vizează reducerea puterii organismelor de combatere a corupţiei
Protestele au luat amploare în toată Ucraina marţi seara, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a aprobat o lege care a anulat independenţa agenţiilor anticorupţie din Ucraina.
copii alcool jpeg
Copii în sevraj, autorități în tăcere. România copiilor dependenți de alcool
Copii din România au ajuns să bea cot la cot cu adulții. În practica curentă medicii au avut parte de cazuri absolut șocante, inclusiv copii de 11 ani dependenți de alcool. Vârsta de debut a consumului a scăzut deja la opt ani iar statul nu ia nicio măsură.
femeie par alb jpg
Tunsorile perfecte pentru femeile de peste 40 de ani. Sunt mereu la modă și pot ascunde firele albe
Indiferent de cât de multe ore petrecem în sala de sport sau de cât de sănătos mâncăm, în cele din urmă tot ne vom confrunta cu apariția părului alb.
Spyder foto Rafael jpg
Spyder vs Iron Dome. Ce scut antiaerian cumpără de fapt România cu 2 miliarde de euro. Confuzia ministrului Apărării
Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a anunțat că România va achiziționa sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome, dezvoltat de Israel. În realitate este vorba despre sistemul Spyder. Generalul (r) Virgil Bălăceanu explică de ce a fost ales acest sistem antiaerian și cât de puternic.
Vladimir Putin Gettyimages 1 jpg
Deveselu, în vizorul Kremlinului. Ce ascunde teama Rusiei față de scutul antirachetă din România
Vladimir Putin a criticat în repetate rânduri scutul de la Deveselu și întreg sistemul defensiv de apărare al NATO. Rușii susțin că, de fapt, armele defensive ale aliaților pot fi transformate ușor în arme defensive.
Epavă de avion Foto Lucian Ignat jpg
Secretele zborurilor eșuate din Munții Parâng. Tragediile aviatice ascunse care au lăsat urme pe munte
Poveștile tragediilor aviatice petrecute în Munții Parâng au rămas ascunse zeci de ani, chiar dacă urmele avioanelor zdrobite de creste au continuat să stârnească întrebări multor călători care s-au aventurat pe munte.
image png
Ce culori ar trebui să poarte femeile și bărbații la prima întâlnire. Negrul, interzis de specialiști!
Atunci când vine vorba de relații, prima întâlnire poate fi definitorie. Există anumite greșeli pe care oamenii le fac și care pot schimba total dinamica întâlnirii. Un expert vorbește despre importanța culorilor hainelor purtate la primul date și despre mesajele subtile pe care ele le transmit.
Derek Huffman2 jpg
Un american, stabilit cu familia în Rusia pentru a scăpa de „America woke”, a ajuns pe frontul din Ucraina
Un bărbat din Texas care s-a mutat cu familia în Rusia pentru a scăpa de ceea ce a numit „ideologia woke” din Statele Unite ar fi fost trimis pe linia frontului în Ucraina, potrivit relatărilor familiei.