O tragedie americano-canadiană

Publicat în Dilema Veche nr. 579 din 19-25 martie 2015
O tragedie americano canadiană jpeg

● Drake, If You’re Reading This It’s Too Late, OVO Sound / Aspire Music Group / Young Money Entertainment / Cash Money Records / Republic Records, 2015.

„When I pull up on a nigga tell that nigga back, back / I’m too good with these words, watch a nigga back track / If I die, all I know is I’m a mothafuckin’ legend / It’s too late for my city, I’m the youngest nigga reppin’…“ Muzica fostului adolescent-minune al televiziunii canadiene n-a sunat niciodată atît de cinic. Un sample din „So Anxious“, piesa din 1999 a lui Ginuwine, un trubadur R&B din perioada în care acest gen muzical venea mănuşă tuturor inimilor albastre, aduce o fantomă la suprafaţă. Refrenul cade ca o bomboană M&M’s pe coliva unui decedat prematur: „Oh my God, oh my God / If I die, I’m a legend!“ La cei 28 de ani împliniţi în octombrie anul trecut, Aubrey Drake Graham a trecut de borna fatală Jim-Jimi-Janis cu un rictus arogant în colţul gurii şi cu lecţia bine învăţată: Yeezus-ul lui Kanye West e o referinţă mai mult decît esenţială pentru sound-ul lui If You’re Reading This It’s Too Late. Aşa cum 808’s and Heartbreak era stopul stilistic obligatoriu pentru So Far Gone (2009), cel de-al treilea mixtape pe care canadianul îşi vedea imprimat pseudonimul artistic.

Născut în 1986 la Toronto, Canada, Drake a reuşit în doar patru ani, între 2009 şi 2013, să acceadă la statutul de superstar al unui gen hibrid, R&B/hip-hop, care a măturat pe jos cu lumea pop-ului în ultimul deceniu. Parte din generaţia noilor rappers, alături de nume precum Wiz Khalifa, Kendrick Lamar sau Kid Cudi, aduşi la suprafaţă de mixtape-urile lansate pe Internet, canadianul ajunge în 2009 în atenţia lui Lil Wayne, care îl convinge să semneze pentru label-ul său, Young Money Entertainment. De aici încolo, drumul său e doar ascendent, trecînd prin staţii numite Grammy, Juno, BET sau Billboard.

If You’re Reading This It’s Too Late, cel mai nou mixtape/album* al lui Drake, e construit din paranoia şi nu seamănă cu nimic din ce a lansat pînă acum, depărtîndu-se vizibil de patina ultracomercială a albumelor sale precedente. IYRTITL e noctambul şi funebru, laitmotivul morţii premature măcinînd, măcinînd, măcinînd în continuu: „I’m afraid that I’m gonna die before I get where I’m going / I know I’m gonna be alone / I know I’m out on my own / I just gotta hit the road, I just gotta know the road…“. „Now & Forever“ sună sinistru. E un cîntec despre o plecare, despre o fată şi despre o spaimă anesteziantă. Dacă o să mor mîine? Beat-ul, împrumutat din remix-ul lui Eric Dingus, care e şi unul dintre producătorii piesei, la „Traphouse 3“, a lui Gucci Mane, punctează momentele de paroxism ale unei atmosfere pline de pucioasă chopped & screwed, obsesia noului gangsta hip-hop.

Cea mai densă, intensă şi complexă operă de pînă acum a lui Drake, If You’re Reading This It’s Too Late are un titlu-aluzie şi funcţionează, probabil, ca sfîrşit de capitol pentru un prim volum autobiografic al artistului din Canada.

* Creat iniţial ca mixtape, Drake a lansat If You’re Reading This It’s Too Late pe iTunes ca album, la preţul de 12,99 dolari, pentru a-şi încheia obligaţiile contractuale cu casa de discuri Cash Money Records, aflată într-un litigiu financiar cu bunul său prieten Lil Wayne.

Paul Breazu este jurnalist.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.