O tradiţie americană

Publicat în Dilema Veche nr. 468 din 31 ianuarie - 6 februarie 2013
O tradiţie americană jpeg

● Yo La Tengo, Fade, Matador Records, 2013.

Ştiu unde mă aflu chiar de la începutul începuturilor. Cînd riff-ul de chitară al lui Ira Kaplan îşi face loc pe „Ohm“, prima piesă a albumului pe care îl ascult acum, mă paraşutez în ţara pe care au inventat-o Bob Dylan şi The Velvet Underground. Sau creatura ieşită din mariajul dintre cele două legende ale muzicii – folk à la americana, viciat de inserturile de noise, romanţă şi lo-fi pop. Ca majoritatea trupelor din această geografie sonoră, Yo La Tengo a patinat constant între ermetic şi accesibil, fiecare album al ei ascunzînd comori preţioase, fie că mă refer aici la triada clasică de albume I Can Hear the Heart Beating As One, Painful şi And Then Nothing Turned Itself Inside-Out, fie că vorbesc despre disfuncţionalele Electr-O-Pura şi Popular Songs. După aproape 30 de ani de carieră, puţine sînt genurile muzicale de care acest grup nu s-a lăsat influenţat, de la bossa nova la funk, de la noise rock la jazz şi shoegaze.

Yo La Tengo e o trupă care cîntă, cum spuneam, de aproape o viaţă. Formată în 1984 de cuplul Ira Kaplan/Georgia Hubley, în orăşelul-apendice al New York-ului, Hoboken, YLT s-a alăturat rapid unei familii post-punk în care-şi mai făceau veacul alde Sonic Youth sau Mission of Burma, printre alţii, trupe care se vor întîlni ulterior în portofoliul cultissimului label independent Matador Records. Ajunsă la al treisprezecelea album cu acest foarte proaspăt Fade, formaţia americană reuşeşte să îşi păstreze nepătată onoarea şi locul foarte particular în istoria muzicii.

Fade e un album subtil şi compact – chiar surprinzător de compact pentru un grup precum Yo La Tengo; cu siguranţă e vorba aici şi de apariţia lui John McEntire – membru al Tortoise/The Sea and Cake – ca producător, care îşi merită parţial numele, părînd a fi construit cu un sens al dispariţiei care îşi face, de multe ori, simţită prezenţa: „Sometimes the bad days maintain their grip / Sometimes the good days fade / (…) / But nothing ever stays the same…“ Extremele din muzica lor dintotdeauna au dispărut şi ele aproape de tot, făcînd din acest release cea mai cuminte operă YLT, fără ca acest cuvînt să altereze frumuseţea muzicii de pe ea. Chiar dacă unii ar putea fi dezamăgiţi de această doză bruscă de coerenţă şi linişte a trupei lui Ira Kaplan.

La patru ani de la ezitantul Popular Songs, noul opus – cu ale sale fandări între acea vulnerabilitate în care s-a simţit mereu confortabil indie-ul din State, şi o vitalitate care uneori pare a fi în dezacord cu aerul general al acestei muzici – e un act de normalitate pentru o formaţie ajunsă la o maturitate tîrzie. În fapt, această aparentă contradicţie, acest joc dintre pesimism şi optimism e unul dintre marker-ele puternice ale sound-ului Yo La Tengo, chiar dacă astăzi nu mai sînt atît de pregnante ca în trecut. Le găsiţi pe amintitul opener „Ohm“ sau pe „Paddle Forward“ – e acolo tot ce i-a născut pe unii ca Beck sau Animal Collective, autori pe care nu-i poţi dezlipi de rădăcinile unei muzici la fel de profund americane ca silueta lui Uncle Sam.

Paul Breazu este jurnalist.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.