O rețetă atipică

Publicat în Dilema Veche nr. 754 din 2-8 august 2018
O rețetă atipică jpeg

● Son Lux, Brighter Wounds, City Slang, 2018. 

Ryann Lott are aproape 40 de ani, o diplomă în compoziție muzicală la universitatea din statul american Indiana și un pseudonim artistic, Son Lux, cu care a debutat discografic în 2008. At War -with Walls & Mazes, primul său album, decupa un pop colajist dramatic, suprasaturat și baroc, afin pe undeva muzicii prietenului Sufjan Stevens – alături de el și de rapper-ul Serengeti, Lott va fonda supergrupul S/S/S, devenit ulterior Sysyphus –, în care interesul pentru un sound cît mai organic putea fi depășit doar de cel pentru sunetul procesat electronic și pentru structurile în continuă mișcare. Discul acesta din 2008, lansat de Anticon, un label renumit cîndva pentru filozofia sa leftfield, devenea în primul rînd un spațiu de testare pentru (ideile despre muzică ale lui) Ryan Lott, idei reluate în operele solistice care vor urma – curiosul, referențialul și mult mai accesibilul We Are Rising, album creat, produs și înregistrat într-o singură lună, în cadrul programului RPM Challenge al National Public Radio, și Lanterns, un disc care a încercat în 2013 să prindă întreaga esență a muzicii/metodei/viziunii lui Lott. „Tear me away / From this fight! / Tear me away! / Take me to an / Alternate world, / Alternate age, / Alternate life!“ Opener-ul celui de-al treilea LP Son Lux încearca atunci o definiție: pop-ul trebuie să gliseze cu ușurință între maximalism și minimalism, între organic și sintetic, între cacofonie și eufonie.

Din turneul de promovare a lui Lanterns a reieșit un Son Lux cu trei muzicieni în componență, lui Ryan Lott alăturîndu-i-se Rafiq Bhatia (chitară) și Ian Chang (tobe), și un album nou, Bones, compus și produs în această formulă. Noul combo a reușit să livreze o altă dinamică muzicii SL, să o „amorseze“ cu contribuțiile lui Bhatia și Chang, dar să și debalanseze morbul lui Lott pentru o anumită contradicție pop, pentru o anumită tendință de a evita formula. Bones sună mai „rock“, mai serios, mai exact, mai rețetard. Așa cum o face și cel mai proaspăt album Son Lux, Brighter Wounds, apărut la începutul acestui an. Bombastic și grav, bîntuit programatic de spectrul lumii aflate în colaps politic și ecologic – „Will we survive in this, our new wilderness? / We have nothing on our feet, / We had to run from it! / Priest and prophetess, / We were nothing we would deny“ –, BW se salvează atunci cînd „scriitura“ scapă de mania hiperbolei. Ca pe „Labour“, o retrofuturistă repriză R&B pe care Ryan Lott o duce în proximitatea lui Antony Hegarty: „I will break with you / For your body to be freed / Not pleased. / Take the weight of you / For your gravity to be erased / Just a phantom muse, / What was the form, the flesh, the feet, the face? / Come to life, my hungry arms are begging you / But what more can you do?“ Sau ca pe „Slowly“, o baladă întunecată care trăiește pe beat-uri hip-hop fanate: „Please be careful what you say, / I may die this way. / Be careful how your mouth pulled apart, / I can see your lips, I don’t wanna feel your heart. / Slowly lie to me / Like you do when you tell the truth, / Slowly lie to me / Like I need you to do so I can hear you say / Something that sounds right“. 

Son Lux va concerta pe 5 octombrie 2018 în București, la Control Club (strada Constantin Mille 4), în cadrul unui eveniment dedicat aniversării a zece ani de la deschiderea clubului. 

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Ionut Mosteanu - FOTO Eduard Enea
Ionuţ Moşteanu îi cere premierului să se delimiteze clar de Dragoş Sprînceană: „Domnul Ciolacu se joacă alba-neagra cu politica externă, crede că e în gară la Buzău”
Deputatul URS Ionuţ Moşteanu afirmă că declaraţiile premierului Marcel Ciolacu în legătură cu Dragoş Sprînceană sunt „praf în ochii” şi îi cere acestuia să se delimiteze clar de emisarul României pentru relaţia cu SUA.
Iulian Stanescu la Sfere de Interes jpg
Podcastul lui Ionuț Vulpescu - invitat, dr. Iulian Stănescu (sezonul 5, episodul 9)
Se arată optimist real pentru România, deci un pesimist în cunoștință de cauză, când vine de viitorul țării noastre.
65697094 1004 webp
Cum deblocăm relația cu SUA: emisari, petreceri, medalii
La București există o nervozitate legată de relația României cu Statele Unite blocată odată cu venirea la Casa Albă a lui Donald Trump.
ai generated 8785394 1280 jpg
Infecțiile care „cuceresc lumea”. O nouă amenințare ucide de două ori mai mulți oameni decât tuberculoza
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că lumea nu este pregătită pentru infecțiile fungice, din cauza lipsei testelor de diagnostic și a tratamentelor eficiente.
Încărcarea mărfurilor în portul Constanţa, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
România Mare și comerțul cu Franța anului 1933
Marea Criză Economică a fost în perioada 1929 – 1939 prin consecințele negative la nivel mondial, cu diferite intensități în diferite regiuni.
filarmonica bucuresti
Mari momente ale muzicii
Este indiscutabil meritul Filarmonicii bucureștene de a fi readus în atenția publică câteva dintre marile momente, dintre momentele teribile ale secolului trecut, cele care au marcat umanitatea, dar care au marcat în egală măsură opera unor importanți creatori, importanți muzicieni ai secolului trec
Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg
Elevi de clasa a șasea, terorizați de un coleg. Băiatul a amenințat cu o foarfecă, în clasă
Un elev de clasa a șasea, de la o şcoală gimnazială din Timiş, și-a terorizat colegii cu cu o foarfecă. Un băiat a fost bătut și pus la podea.
METRO BOOMIN @ UNT X 1x1 jpg
Metro Boomin, pentru prima dată în România, la Untold X, cu singurul show de festival din Europa în 2025
Cu o viziune unică și o marcă de sunet ușor de recunoscut, Leland Tyler Wayne aka Metro Boomin a colaborat cu cele mai mari nume din industria muzicală.
WhatsApp Video 2025 04 07 at 15 35 57 mp4 thumbnail png
Un cetățean american, salvat cu elicopterul după ce a rămas blocat pe creasta Munților Făgăraș
Un american rămas blocat sâmbătă seara, 5 aprilie, pe creasta Munților Făgăraș a fost salvat de autoritățile brașovene, fiind extras prin troliere.