O poft─â contagioas─â

Publicat în Dilema Veche nr. 357 din 16 - 22 decembrie 2010
O poft─â contagioas─â jpeg

ÔŚĆ Geta Burlacu & Alex Calancea Band, Cine iube┼čte, Sens Music, 2010.  

Cu oarecare triste┼úe ├«n suflet trebuie s─â afirm c─â basarabenii ┼úin pe linia de plutire muzica pop rom├óneasc─â (c├«nd zic pop, m─â refer la un statut, nu la un stil ori gen anume). Fie c─â-i vorba de Zdob ┼či Zdub, familia Stratan, Ozone ori Tori Amos a Chi┼čin─âului (Alexandrina Hristov), muzica lor ia pe sus Rom├ónia, apoi o transcende ┼či invadeaz─â media pop occidental─â, f─âr─â mari probleme. Nu m─â refer neap─ârat la calitatea muzical─â, c├«t la calitatea ├«mpachet─ârii, ┼či nici cu asta nu m─â limitez la ambalaj, ci m─â refer la tot ce ├«nseamn─â preg─âtirea unui produs pentru o industrie muzical─â matur─â: calit─â┼úile tehnice ale soundului, prospe┼úimea muzical─â ┼či aparatul de marketing cu care e ├«mpins produsul ├«n con┼čtiin┼úa colectiv─â. Acum a venit r├«ndul Getei Burlacu s─â ne arate cum se fac lucrurile astea. 

├Äncerc├«nd s─â mai aflu una-alta despre cel mai recent album al s─âu, am r─âscolit media rom├óneasc─â doar-doar oi g─âsi o recenzie de critic ori m─âcar de fan, care s─â m─â l─âmureasc─â asupra contextului din care a ie┼čit relativ brusc artista, av├«nd ├«n vedere c─â am auzit prima dat─â de ea la ultimul Cerb de Aur. Din p─âcate, n-am avut mare folos de aceast─â cercetare, toate rezultatele din Google aveau de-a face cu faptul c─â Geta Burlacu a pozat goal─â pentru coperta albumului. Nu doar ea, ci ┼či instrumenti┼čtii, dar de ei nu s-a luat nimeni, a┼ča c─â voi umple eu acest gol: se numesc Alex Calancea Band ┼či prin acest album propun unul din cele mai originale sounduri ├«nregistrate pe p─âm├«nt rom├ónesc: o fuziune de jazz, funk, rock, muzic─â popular─â ┼či un fel de manele... m─â rog, muzic─â l─âut─âreasc─â. Cum ziceam, nici n-apucasem s─â termin de tastat Geta ├«n caseta de c─âutare Google, c─â mi-a ┼či ap─ârut lista de sugestii bazat─â pe cele mai frecvente c─âut─âri din ultimele zile: ÔÇ×Geta Burlacu goal─âÔÇť. Am dat ┼či peste ni┼čte emisiuni (din genul duminical) ├«n care spectatori sobri sunau ├«n studio s─â ├«ntrebe de ce a fost nevoie de acest gest ├«ngrozitor. Tr─âim ├«ntr-un context ├«n care obscenitatea are ├«nc─â defini┼úii medievale, de┼či un alt soi de obscenitate (mult mai dificil de definit ┼či referit bibliografic) ne sufoc─â zilnic, ├«nc├«t am ajuns s─â-i atribuim statut de normalitate. 

┼×i totu┼či, unde se poate citi o recenzie? M-am g├«ndit s─â scriu eu una, de┼či am alocat deja cam mult spa┼úiu pentru problema auxiliar─â. Spa┼úialitatea sunetului e incredibil─â pentru un produs rom├ónesc (de dat la maxim ├«n c─â┼čti). Vocea Getei Burlacu are o poft─â de c├«ntat contagioas─â, reu┼čind o gam─â de abord─âri surprinz─âtor de dinamic─â (pentru cine n-o ┼čtia ├«nainte): de la bossa nova moldoveneasc─â la momente Aura Urziceanu, de la balada ÔÇ×Ciririp (Asear─â la poarta mea)ÔÇť care te umple de o jale inexorabil─â, la explozii de jovialitate latino, de la pasaje de rock progresiv la soul cahulean, muzica Getei Burlacu ┼či a g─â┼čtii lui Calancea surprinde aproape pe fiecare pies─â, de┼či, cel pu┼úin ├«n plan instrumental, are o coloan─â vertebral─â funk. Uit├«ndu-m─â ├«n urm─â peste cariera artistei, remarc numeroase materiale-exerci┼úiu prin care aceasta ├«┼či ├«ncearc─â m├«na (= vocea) cu diverse genuri, dar Cine iube┼čte pare s─â fie primul s─âu album interdisciplinar. 

Materialul are ┼či dou─â neajunsuri, unul mic ┼či unul mare. Cel mic e tenta┼úia grupului de a prezenta, tot sub chip de experiment, un hit cu rezonan┼úe de ÔÇ×MacarenaÔÇť, inclusiv versuri ├«n spaniol─â care se potrivesc ca nuca ├«n perete cu pregnantul spirit moldovenesc al albumului (piesa ÔÇ×├Än c├«mpul cu florileÔÇť). Neajunsul mai mare poate fi intuit ├«nc─â din titlu: discul e alc─âtuit exclusiv din prelucr─âri dup─â folclor ┼či Maria T─ânase, ceea ce asigur─â o oarecare familiaritate ┼či priz─â chiar de la primul contact, dar anuleaz─â experien┼úa ascult─ârii prin descoperire. Nu chiar de tot, modul ├«n care s├«nt reformulate piesele produce numeroase surprize, dar p├«n─â la urm─â r─âm├«ne senza┼úia c─â nu e dec├«t un album cover version.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.