O nouă orientare

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
O nouă orientare jpeg

● Portico Quartet, Portico Quartet, Real World Records, 2012.

Britanicii de la Portico Quartet încearcă să-şi facă un nume prin muzică de tendinţă minimalistă, texturată timid cu elemente care să o aducă în zona ambientală, apoi extinsă semnificativ cu influenţe la mare căutare în mediile eclectice britanice, adică jazz, trip hop şi electro-glitch-uri experimentale. Pe acest album, toţi membrii trupei manipulează efecte electronice şi fiecare dintre ei se ocupă de cîte un instrument: Jack Wylie – saxofon şi pian, Duncan Bellamy – tobe, Milo Fitzpatrick – bass, plus Keir Vine – utilizator al unui instrument de percuţie de invenţie recentă, hang-ul, asupra căruia voi reveni. Keir Vine îl înlocuieşte pe pionierul instrumentului, Nick Mulvey, recent dezertat în căutarea ambiţiilor sale solo. Cu acest album, Portico Quartet încep să marginalizeze elementele improvizaţionale, mişcare ce poate fi considerată o îndepărtare de rădăcinile jazz ale grupului. Uneori accentul se mută spre ambiental, după modelul scandinav, alteori spre (vag) dansant, tendinţă de integrare cu muzica de club englezesc trippy. Fantomele lui Brian Eno, Coil şi Massive Attack bîntuie întreg albumul, producînd ceea ce ar putea fi considerat echivalentul jazz al space-rockului. Mă rog, în măsura în care mai putem vorbi de jazz. Fanii debutului aclamat al grupului îi acuză noua orientare şi, ce-i drept, nici hang-ul lui Keir Vine nu mai sună ca al lui Nick Mulvey. Nici calitativ, nici cantitativ.

Piesele care mai zemuiesc ceva jazz, dacă le storci bine, sînt „Ruins“, „City of Glass“ şi „Spinner“. Singura pe care se aude voce, şi preferata mea de pe album, „Steepless“, o are ca invitată pe vedeta show-ului Swedish Idol, Cornelia Dahlgren. Cu ocazia acestei piese, fanii Portishead se vor bucura de influenţele pe care le pomeneam mai sus. Trip-hop-ul britanic s-a consacrat ca un gen prin excelenţă urban şi favorizat intelectual faţă de fratele mai mare şi mai ranchiunos, hip-hop-ul, aplicînd psihedelicele învăţate din prog şi kraut rockul de altădată pe pulsaţii software-generated care nu mai necesită atît îndemînare şi cunoştinţe muzicale, cît uzabilitate şi hobby-ul de a explora armonii de colaj. Răsucirea celor de la Portico Quartet dinspre jazzul gimnastic şi improvizaţional înspre acest tip de joacă de-a muzica riscă să fie percepută drept blasfemică, fără a se bucura de suportul entuziast pe care jazzul de atmosferă boreală al scandinavilor l-a avut cînd a propus un sacrificiu de gravitate similară. Pentru fani, cea mai neplăcută surpriză este subutilizarea elementului distinctiv al grupului, pomenitul hang, o combinaţie cu baze ştiinţifice între căldăruşă wok, clopoţel şi tobă, lansat în 2003 şi parcurgînd de atunci un proces tehnologic evolutiv cu numeroase versiuni. Să sperăm că Portico Quartet vor dezveli la Gărîna cea mai nouă versiune a instrumentului, aşa-numitul Integral Hang, un fel de iPhone 4S al percuţioniştilor. Realizez cu ocazia acestor observaţii că toba este un instrument imatur relativ la faptul că, pentru celelalte instrumente non-digitale, configuraţiile şi opţiunile sînt cît de cît stabilizate, bătute în cuie. În ciuda faptului că plaja de sunete este mai limitată, posibilităţile de explorare în domeniul percuţiei rămîn încă largi şi fac adesea subiectul unor experimente interesante, de care au profitat şi Portico Quartet în începutul lor de carieră. Nu şi pe acest album, din păcate, care lasă impresia că mai foloseşte hang-ul doar pentru că trupa nu a dorit să piardă acest element distinctiv.

Se pare că orice hang-ist trebuie să se supună unui interviu la sediul din Elveţia al inventatorilor instrumentului, PANArt. Albumul Portico Quartet lasă impresia că noul percuţionist al grupului, spre deosebire de predecesorul său, nu a trecut prin această încercare, însă nu sînt lămurit dacă senzaţia e un efect secundar al reorientării trupei sau dacă reorientarea trupei a fost determinată de acest aspect. Dacă noua formulă a grupului e suficient de flexibilă încît să îmbine materialul nou cu cel vechi, într-o manieră coerentă, ne va lămuri testul publicului de la Gărîna.

Portico Quartet vor concerta pe 13 iulie în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărîna (12-15 iulie). Mai multe la www.garana-jazz.ro.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

banner vlad gherman png
Cum arată Vlad Gherman după intervenția de implant de păr. Actorul are nevoie de recuperare: „O să-mi iau câteva zile să mă vindec, voi reveni la voi”
Vlad Gherman a uimit o întreagă rețea de socializare, după ce, zilele trecute s-a filmat în timp ce se tundea zero. Ulterior, actorul a lămurit lucrurile și a dezvăluit că urmează să își facă implant de păr, intervenție la care a mai apelat și în trecut.
Diana Sosoaca la Parlamentul European foto remus florescu jpeg
Diana Șoșoacă, declarații pro-legionare și antisemite în direct. O organizație cere ridicarea imunității de europarlamentar
La scurt timp după ce Curtea Constituțională i-a invalidat candidatura la alegerile prezidențiale, Diana Șoșoacă s-a dezlănțuit într-un live de șase ore pe Facebook, în care a fost prezent și europarlamentarul, Luis Lazarus, invocând salutul legionarilor și având remarci antisemite.
Cristina Neagu Foto CSM Bucuresti jpg
CSM București a obținut a treia victorie în Liga Campionilor la handbal. Danezii au fost bătuți la ei acasă
CSM București a câștigat la limită, 27-26 cu Nykobing, în etapa a IV-a a Ligii Campionilor. Cristina Neagu a marcat 10 goluri și a devenit liderul all-time al competiției, chiar în ultimul sezon al carierei sale impresionante.
Captură de ecran 2024 10 06 183826 png
Atac armat la un McDonald's din sudul Israelului. Un mort și 10 răniți
Un ofițer de poliție a fost ucis și alte 10 persoane au fost rănite într-un atac armat la un McDonald's din fața unei stații de autobuz din orașul Be'er Sheva, în sudul Israelului, duminică.
horoscop octombrie png
Horoscop luni, 7 octombrie. Nativii care trebuie să aibă grijă la împrumuturile date prietenilor
Începutul de săptămână vine cu vești mari și provocări pentru mai multe zodii. Nativii unei zodii sunt sfătuiți să iasă din zona de confort și să facă un prim pas către schimbare.
salata greceasca istock jpg
Rețeta de salată care i-a cucerit pe toti. E simplă, rapidă și perfectă pentru prânz sau cină
O rețetă simplă de salată a devenit virală pe internet. Recomandarea vine din partea nutriționistului Roxana Radu. Este vorba despre salata de castraveți, o alegere potrivită pentru prânz sau cină.
10 utile 48177681 foto 123rf catina click jpeg
IOnela Prodan și Anamaria Prodan
Ionela Prodan ar fi împlinit astăzi 77 de ani. Imaginea emoționantă publicată de Anamaria: „La mulți ani, mamă!”
Ionela Prodan și-ar fi sărbătorit astăzi ziua de naștere, însă regretata cântăreață s-a stins din viață în urmă cu mai bine de 6 ani. Fiica sa, Anamaria Prodan a publicat o imagine de colecție cu cea care i-a dat viață și a scris un mesaj de-a dreptul copleșitor.
Banner Monica Bârlădeanu