O manieră teatrală

Publicat în Dilema Veche nr. 737 din 5-11 aprilie 2018
O manieră teatrală jpeg

● LABtrio, Nature City, OutNote Records, 2017. 

Belgienilor precoci LABtrio – Lander Gyselinck (tobe), Bram De Looze (pian) şi Anneleen Boehme (bas) – li se alătură pe acest album Johann Sebastian -Bach cu două compoziţii şi cu inspiraţia generală de a încerca un soi de „jazz de cameră“. Preluările după Bach sînt un extras din Variaţiunile Goldberg şi fuga din Preludiu şi fugă în B Minor, bucăţi considerate algoritmice, deci atractive pentru jazz-ul academic-demonstrativ, răstălmăcite aici într-o cheie tehnică aparte, poate greu de digerat de către filarmoniştii de consum.

Grupul tînăr (toţi au sub 30 de ani) se prezintă într-o manieră experimentală de sorginte academică. Nu avem mai nimic din imixtiunile populiste de pop-rock din jazz-ul tînăr european (cu care şi LABtrio au cochetat cîndva). Zona în care trioul doreşte să-şi valideze muzica e destul de departe de spaţiul pop şi de festivalurile menite să deschidă apetitul pentru jazz la un public cît mai larg. Muzica de cameră e hibridizată aici cu experimente ritmic-spastice ce amintesc de Philip Glass şi de pionierii minimalismului. Nu e vorba, totuşi, de un album minimalist, ci de unul care optează să fie ceva mai aerisit pentru a se expune analizei tehnice fără vreun dubiu de rezervă. E un material pe care autorii săi îndrăznesc să-l considere perfect, încît să nu aibă nevoie de vreo ornamentare.

Cu acest al treilea album, LABTrio aniversează zece ani de activitate şi o oarecare agitaţie generată din postura de tinere speranţe. Biografiile îi prezintă pe membri drept academişti formaţi în -şcoli belgiene (Conservatorul din Antwerp), olandeze (Conservatorul Regal din Haga) şi newyorkeze (New School for Jazz and Contemporary Music). Nu sînt multe urme de obrăznicie sau aventură în CV-urile acestora, şi acelea care sînt au mai mult manifestări declarative – toboşarul Gyselinck mai vorbeşte despre influenţe electro şi hip-hop, are chiar unele proiecte personale în direcţiile respective, însă acestea nu prea transpiră pe Nature City. Grupul se află la vîrsta la care îşi promovează încă portofoliul într-o manieră studenţească, listînd festivaluri pe la care au fost, profesori pe care i-au avut, citate din cei care i-au elogiat ocazional. E aici o precaută dorinţă de validare, de a bate la uşi care e important să se deschidă. Şi există toate şansele ca acestea să se deschidă. Albumul prezintă un trio constituit în jurul pianului, fără ca bateria şi basul să fie reduse la statutul de acompaniatori pentru orgoliul unui lider. Adesea nici măcar nu e clar că pianul e liderul – motivul pentru care etichetăm trupa drept „piano trio“ e absenţa unei etichete adecvate pentru ingeniozitatea cu care bateria şi basul iau adesea faţa pianului (bateristul are de fapt cele mai multe compoziţii proprii).

Instrumentele discută într-o manieră teatrală – par a fi personajele unei piese de teatru de păpuşi, petrecînd unele momente la marginea scenei, monologînd în timp ce celelalte personaje se retrag temporar sau bodogănesc altceva între ele. Conceptul LABtrio pare inspirat de acel tip de interactivitate planificată dramaturgic, cu solo-uri cvasi-deconectate unele de altele, cu piese ce se prezintă ca juxtapuneri de „momente“ şi prea puţin ca teme muzicale conduse de un instrument, împărtăşite de celelalte. Temporizarea intrărilor şi ieşirilor din scenă a celor trei muzicieni, timing-ul, e găselniţa exploatată aici de trupă pentru a obţine acel efect dramaturgic. E vorba aşadar de o concepţie mai mult structurală decît melodică, eschivîndu-se cu succes de la o reţetă „piano trio“ previzibilă. 

LABtrio vor concerta în data de 31 mai în cadrul Green Hours Jazz Fest din Bucureşti. 

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.
Afiș spectacol „Interior Exterior” png
„Interior/Exterior” – Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi
O radiografie a spaimei, dar și o fotografie a speranței. Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi, dar pe care le putem ocoli oricînd în pași de dans. Dar cine ne învață să dansăm?

Adevarul.ro

Volodimir Zelensky FOTO Profimedia
The Economist: Încercările armatei ucrainiene de a ocupa Crimeea ar putea duce la disensiuni serioase între Zelensky și liderii occidentali
Revista britanică a relatat că Occidentul se teme de o escaladare a conflictului în cazul unei ofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei în Crimeea și de posibila utilizare a armelor nucleare de către Federația Rusă, ca răspuns.
vaccin covid foto Pixabay
COVID-19. Unde putem face vaccinul bivalent în România
La finalul săptămânii trecute a sosit în România vaccinul anti-COVID bivalent, care în statele din Vest se administrează încă din septembrie.
Zimbru Romsilva jpg
Un zimbru impunător, filmat la masă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț VIDEO
Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, are în Parcul Natural Vânători Neamț toate condițiile de hrană și adăpost. Este „la el acasă”, după ce specia a fost reintrodusă în urmă cu câteva decenii.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.