Muzică din popor

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Muzică din popor jpeg

 ● Johnny Winter, Roots, Megaforce Records, 2011.

Ce ziceam anul trecut despre viaţa lui Gregg Allman rămîne în mare valabil şi pentru chitaristul Johnny Winter. E vorba de atribute cheie precum America sudistă, băutura/drogurile şi blues rockul abordat ca afacere de familie, alături de frate, în acest caz clăparul scientolog Edgar Winter. În cazul fraţilor Winter mai avem şi un incident bizar – scandalul iscat atunci cînd aceştia l-au dat în judecată pe autorul texan Joe Lansdale (tot de-al lor) pentru că i-a reprezentat în cîteva lucrări ale sale drept un cuplu de folkişti canibali, mutanţi şi albinoşi. Primul şi ultimul aspect reflectă realitatea, însă atributele din mijloc au fost puse pe seama parodiei (în plus, pe personajele din carte le chema Edgar şi Johnny Autumn).

Să trecem însă peste picanteriile rurale texane, căci Roots se anunţă a fi unul din albumele (de coveruri) esenţiale ale noului deceniu în blues. Prima impresie mi-a fost că materialul e răspunsul la o mănuşă aruncată de Gregg Allman cu albumul său tot de anul trecut (Low Country Blues) – la Winter vedetele nu sînt doar piesele atent selectate de la patriarhii genului, ci şi muzicienii pe care i-a invitat să aducă prinos de solouri, unii convocaţi chiar de prin cercul lui Allman. Cei doi colegi de generaţie, bîntuiţi de spectrul finalului de carieră, cu pletele ca neaua, ambii propulsaţi cu contribuţia importantă a cîte unui frate, au dorit să îşi pună o amprentă definitivă (vezi nominalizările la Premiile Grammy pe 2011) asupra a ceea ce se pretinde a fi un nou gen muzical – „roots rock“. O vreme ai impresia că asculţi un album instrumental, deşi nu e – aproape toate piesele au versuri, însă vocea cam stinsă a lui Winter şi faptul că unele piese sînt destul de frecvent reciclate împinge strofele în umbra virtuozităţii instrumentale a clasicului în viaţă şi a echipei de invitaţi care aglomerează discul cu solouri şi duete de mare efect. Johnny Winter le dă mînă liberă, căci lucrează cu profesionişti ai tărîmului bumbacului.

Preferatul meu e clăparul John Medeski (l-am mai bîrfit ca parte din Medeski, Martin & Wood), care acompaniază bluesul de jale „Come Back Baby“, apoi muzicuţa lui John Popper (Blues Traveler) pe „Last Night“. Urmează Edgar Winter, la rîndul său cu o carieră solo întortocheată, care îşi ajută fratele cu saxofonul pe extrem de uzata „Honky Tonk“. Dintre amicii lui Gregg Allman participă recenţii nominalizaţi la Grammy: Warren Haynes şi soţii Derek Trucks – Susan Tedeschi. Cea din urmă îl acompaniază pe Winter într-un duet vocal, pe „Bright Lights, Bright City“ (Jimmy Reed în original), în timp ce soţul său, copil minune al blues-ului, contribuie cu solouri de chitară pe „Dust My Broom“ (popularizată de Elmore James). Chiar şi fratele lui Gregg, răposatul Duane Allman, primeşte un omagiu de la locţiitorul său, Warren Haynes, pe piesa „Done Somebody Wrong“. Metalistul Paul Nelson contribuie pe „Short Fat Fannie“ şi totodată produce albumul, cu un sound complex, dar curat, lipsit de experimente, însă şi de platitudinea de care e acuzat tot mai des mogulul producătorilor de blues, T-Bone Burnett. Hitul „Got My Mojo Workin“, popularizat cîndva de Muddy Waters, are aici parte de o versiune foarte rock, unul dintre vîrfurile albumului, alături de o versiune la fel de energică a hitului chuckberryan „Maybellene“.

Remarc faptul că se vorbeşte tot mai des despre acest „roots rock“ ca fiind un gen muzical aparte, o (relativ) nouă găselniţă a inventatorilor de etichete. Albumul lui Johnny Winter conţine esenţa genului – muzică din popor născută prin hibridizarea jelaniei sclavagiste cu veselia confederată, efervescenţa religioasă şi versuri despre probleme lumeşti. Şi multe coveruri, căci pînă la urmă asta urmăreşte muzica roots – propăşirea moştenirii muzicale a strămoşilor. E ciudat totuşi să vezi cum rockul, privit altădată ca un semn al modernizării brutale a muzicii, a început să capete această funcţie conservatoare, de recuperare a nostalgiilor şi prezervare a unor artişti la care fiecare album ameninţă să fie ultimul. 

Johnny Winter va concerta pe 23 februarie în cadrul Festivalului Internaţional de Blues de la Sighişoara (23-25 februarie). Mai multe pe www.blues-festival.ro.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.