Muzică de petrecere

Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
Muzică de petrecere jpeg

● Ogoya Nengo & The Dodo’s Women Group, On Mande, TAL Music, 2016. 

Există păreri care susţin că vocea şi versurile n-au ce căuta în muzică. Nu-i pasă nimănui de grijile şi rimele vreunui cîntăreţ – dacă are ceva de spus, să şi le scrie undeva, eventual într-o poezie. Muzica trebuie să fie sunet manufacturat şi inginerie sonoră, iar vocea e doar un ingredient al trişorilor care bruiază experienţa audiofilă cu vorbe în vînt. Acest punct de vedere e tradiţional în rîndul fanilor muzicii compuse inginereşte (jazz, clasică etc.), dar de la o vreme e vociferat şi cu privire la muzicile pentru norod, inclusiv la cea electro-dansantă adresabilă cu precădere şoldurilor. Vocea dispare treptat şi din muzica de club, pe măsură ce aceasta se specializează pe „ascultarea cu trupul“.

Istoric e uşor de demonstrat că în astfel de puncte de vedere avem de-a face, de fapt, cu o uzurpare. Muzica a fost întîi voce şi abia pe urmă sunet produs pe căi artificiale. În spaţiul world music şi în leagănul african al umanităţii se practică încă forme muzicale primordiale pentru care instrumentele sînt cel mult decoraţii sonore. Cîntăreţul se foloseşte de muzică în scop oratoric pentru a relata poveşti, pentru a formula evaluări ori avertismente.

Ce anume are de spus Ogoya Nengo pe albumul On Mande rămîne în bună parte un mister de desluşit de către antropologi. Poporul din care se trage e comunitatea est-africană Luo, etnie veselă (ni l-a dat şi pe Barack Obama) cunoscută pentru exercitarea cîntatului la orice ocazie socială – nu doar la obişnuitele nunţi şi ceremonii religioase, ci şi în scop terapeutic, pentru a marca evenimente sportive, pentru a uşura muncile casnice ori în sprijinul retoricii declaraţiilor politice. Multe lucruri s-ar schimba şi la noi dacă luările de cuvînt în Parlament ar trebui cîntate.

Ogoya Nengo a învăţat să cînte în timp ce ieşea cu vitele – un bun indiciu cu privire la felul în care s-a născut muzica însăşi. Genul pe care ni-l prezintă pe puţinele materiale disponibile (în ciuda unei cariere de peste trei decenii în scena locală a Kenyei rurale) se numeşte „dodo“ – muzică de petrecere consacrată în cadrul ritualurilor de fermentare a berii la care femeile îşi alină plictisul cîntînd pe margine, în timp ce bărbaţii beţi se iau la trîntă în competiţii sportive improvizate. În Occidentul alb, muzica acelor locuri a mai ajuns prin intermediul lui Ayub Ogada, editat şi reformatat cu grijă pentru urechile noastre sensibile (vezi coloana sonoră a filmului The Constant Gardener). Ogoya Nengo ne este oferită într-un format mult mai brut – iniţial prin înregistrări cîrpite de doi turişti nemţi pasionaţi de obscurităţi folclorice (Stefan Schneider şi Sven Kacirek, care acum trec drept producători ai albumelor Ogoyei), iar recent prin acest album mai bine ambalat care conservă totuşi spiritul live al muzicii dodo şi nu prezintă semne de cosmetizare în studio.

Antreprenorii care au adus-o pe Ogoya Nengo în Europa i-au organizat şi unele versiuni remixate pentru zbînţuială techno. Există în muzica de club un subgen menit să transpună delirul dansului tribal primordial în urbanismul tehno-modern, deci legătura nu e forţată – dansul tribal are acelaşi context ritualic ca şi destrăbălările noastre de week-end, însă pentru asta se bazează pe structuri rudimentare, dominate de percuţie. Vocile intense ale Ogoyei Nengo şi ale îngînătoarelor ce o însoţesc sub numele The Dodo’s Women Group se pierd în astfel de răstălmăciri pe care unii le găsesc necesare pentru a aduce veterani world music în atenţia generaţiei Soundcloud. Rămîne esenţial contactul live cu astfel de cîntăreţi instinctuali, care şi-au conceput muzica pentru comunicare nemijlocită, în absenţa oricărei practici şi posibilităţi de editare ori producţie.

Ogoya Nengo & The Dodos Women Group vor concerta la cea de-a doua ediție a festivalului Outernational Days, desfăşurat între 7-9 iulie în Grădina Uranus din București. Mai multe detalii la facebook.com/outernationaldays.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Geopolitica - harta lumii - conflict FOTO Shutterstock
Ordinea mondială sub presiune. Cum ar putea Trump, Putin și Xi să reconfigureze harta puterilor globale
Reluarea dialogului dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, are loc într-un moment de tensiune geopolitică ridicată, în care războiul din Ucraina devine tot mai mult o piesă într-un joc global de repoziționare a marilor puteri.
Bucureştii vechi de-o sută de ani
Românul faimos care dorea schimbarea capitalei României. Unde trebuia construit noul oraș și cum s-ar fi numit
Asociațiile și conjurațiile ultra-naționaliste din prezent care doresc schimbarea numelui țării noastre și a legilor pe fundamente pseudo-istorice nu sunt doar o rătăcire contemporană. Situații similare au mai fost mai ales în perioada naționalismului interbelic, cea mai cunoscută fiind în anii '20.
image png
Oana Roman, dezvăluiri neașteptate chiar de ziua ei de naștere: „Mai am visuri de împlinit!”
Astăzi, 13 martie 2025, este o zi de o mare importanță pentru Oana Roman. Vedeta a împlinit vârsta de 49 de ani. Fericită și împlinită, a postat un mesaj emoționant, în care a descris emoțiile care o încearcă.
calarasi denie
A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște
Creştin-ortodocşii intră luni în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare (13-20 aprilie). Fiecare zi din acest interval care precede Paștele (20 aprilie) are o semnificaţie.
pnrr foto fb virgil popescu
Blocajele din PNRR. Ce șanse sunt ca liderii politici să aducă miliardele de euro promise României. Analist: „O mare parte din proiecte sunt amânate”
După un an cu patru șiruri de alegeri și încă un scrutin în 2025, guvernanții încearcă să recupereze printre picături implementarea PNRR. Progresul este însă întârziat de probleme ce revin din trecut, context în care experții contrazic promisiunile liderilor executivi.
tiroida
Dă sau nu complicații tratamentul îndelungat cu hormoni tiroidieni? Medic: „dăm organismul ceea ce îi lipsește”
O teamă pe care mulți pacienți tratați cu hormoni tiroidieni o au este că acest tratament ar putea să „dea complicații”, administrat pe termen lung. Alte nelămuriri sunt legate de asocierea cu medicamente. Dr. Ruxandra Dobrescu a explicat pe larg ce se întâmplă de fapt.
mama cu copil foto pixabay
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
Copiii moștenesc genetica părinților, de la aspect fizic, capacitate intelectuală și până la diferite predispoziții pentru boli. Inteligența, cea mai importantă resursă a secolului XX, spun specialiștii, este transmisă exclusiv de mamă.
image png
Andreea Tonciu și soțul ei, la un prag de divorț: „Am sunat-o pe nașa și i-am zis că vreau să plec de acasă”
Andreea Tonciu, cunoscută de către cei de acasă în urma activității sale în televiziune, modeling și, mai nou, social media, trăiește o viață frumoasă de când s-a căsătorit cu Daniel Niculescu. Chiar dacă au devenit soț și soție acum aproape un deceniu, bruneta spune că relația lor nu este ferită de
liceul vitomiresti olt   foto FB liceul tehnologic vitomiresti jpg
O primărie din Oltenia le datorează profesorilor o sumă uriașă, bani de navetă. „Le-am pus la dispoziție locuințe în localitate”
Mai mulți profesori care vin, chiar și de la aproape 60 km, să le predea elevilor dintr-o localitate din Olt nu au reușit să convingă primăria să le achite cheltuielile de transport. Datorii au și alte primării din țară, însă niciuna nu a ajuns la o valoare atât de mare.