Molcom & aristocrat

Publicat în Dilema Veche nr. 582 din 9-15 aprilie 2015
Molcom & aristocrat jpeg

● Oregon, Family Tree, CAM Jazz, 2012.

Parcă mai mult decît în cazul altor genuri muzicale, istoria jazz-ului indică o orînduire poliamoroasă, o poveste a dragostei libertine şi pasionale, adesea în detrimentul perseverenţei şi proiectelor colaborative de lungă durată. Originile or fi stînd în vremurile în care muzicienii de jazz, lupi singuratici şi boemi, alergau între cîrciumi şi contracte temporare pentru consolidarea competitivă a unui nume propriu de care depindea pîinea de a doua zi. Toată lumea încearcă să cînte cu toată lumea, trupele sînt adesea nebalansate, cu lideri vanitoşi faţă de care acompaniatorii îndeplinesc funcţii de prestatori de servicii, parteneri temporari înlocuiţi ciclic la cîţiva ani, care la rîndul lor visează să devină lideri în propriile familii-comunităţi. Colaborările în jazz sînt rareori atît de democratice şi statornice precum la grupul Oregon. Deşi nu s-au sfiit de la cîteva aventuri extraconjugale, Oregon a rămas un grup coeziv, cu componenţă şi activitate constante de-a lungul a mai bine de 40 de ani (de o perseverenţă comparabilă, bunăoară, cu a trupei The Rolling Stones), solida căsnicie fiind afectată doar de bătrîneţe şi de vicisitudinile vieţii – pe albumul aniversar

lipseşte din formula originală doar percuţionistul Collin Walcott, de care grupul a fost văduvit prin deces în anii ’80. 

Denumit cu oarecare mîndrie provincială, Oregon este un grup venerabil de jazz american cu elemente exotice din sfera world music (cu precădere influenţa indiană ubicuă în epoca hippie). La origini s-a prezentat drept grup acustic, migrînd apoi spre lumea

, unde a lăsat urme deloc neglijabile în anii ’70, după care grupul s-a stabilizat stilistic în perimetrul jazz, influenţînd deopotrivă spaţiul american şi – pe parcursul unei vremelnice afilieri la ECM Records – pe cel european-eclectic. Nucleul jazz al grupului a fost pus la cale de doi multi-instrumentişti cu o vastă educaţie formală – cuplul Ralph Towner (chitară, pian, trompetă) şi Glen Moore (bas, pian, violină). Cei care au adus coloratura world music au fost Paul McCandless (instrumente lemnoase de suflat, îndeosebi flaut) şi Collin Walcott (sitar şi percuţii exotice, cîndva student al lui Ravi Shankar), ambii răpiţi din colectivul condus în anii ’70 de pionierul

şi

Paul Winter. În urma decesului, Walcott a fost înlocuit de vedeta indojazz Trilok Gurtu, iar ulterior, în formula prezentă pe albumul de faţă, de către mai puţin relevantul, dar promiţătorul baterist Mark Walker. 

Titlul

sugerează caracterul retrospectiv-genealogic a ceea ce va rămîne drept ultimul vlăstar artistic al cuplului Towner – Moore. Un album molcom şi aristocrat, cu un focus poziţionat mai degrabă pe nucleul jazz decît pe elementele

însă lipsit de elemente improvizaţionale intimidante. McCandless nu mai mizează pe armonii exotice ale instrumentelor de suflat, preferînd timbrul tradiţional al saxofonului (de care se apropie chiar şi cînd nu cîntă la saxofon). Dacă prima jumătate a materialului trădează lipsa de energie specifică vîrstei şi oarecare autoindulgenţă ce lasă impresia că membrii grupului vor să se simtă bine împreună înainte de orice, în partea a doua (în special piesa de titlu şi „Mirror Pond“) putem vorbi de muzică clasică în cel mai propriu sens al termenului, cu percuţia redusă la statutul de puls ambiental şi cîteva melodii memorabile de pian ocupînd prim-planul. Jazz-ul ludic revine în atenţie pe ultima piesă („Carnival Express“), de data asta într-o formă dansantă care lasă ascultătorul cu aceeaşi bună-dispoziţie pe care o transmit zîmbetele de pe copertă ale membrilor cvartetului. Din păcate, e o amăgitoare bună-dispoziţie şi mă tem că ne apropiem de sfîrşitul natural al unei democraţii creative care a făcut istorie. Basistul Glen Moore a abandonat grupul chiar în săptămîna în care scriu aceste rînduri.

Oregon vor concerta la Sala Radio din Bucureşti pe 21 aprilie. Detalii pe twinarts.ro.  

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.   

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.