Modelul polonez

Publicat în Dilema Veche nr. 907 din 26 august – 1 septembrie 2021
Modelul polonez jpeg

● Mariusz Duda, Lockdown Spaces, Glassville Records, 2020 & Claustrophobic Universe, Mystic Production, 2021.

● Lunatic Soul, Through Shaded Woods, Kscope, 2020.

● Michal Lapaj, Are You There, Mystic Production, 2021.

Polonia e o țară la care ne-am obișnuit să ne uităm cîș, încă un popor est-european retrograd ideologic din gașca de la Vișegrad, în comparație cu care noi ne vedem mai bine priponiți în americanism – pe cale de outsourcing (delegare de muncă și de vini neoliberale) ori de cultură pop (îngurgitată pînă la diabet intelectual și deformarea limbii). Probabil și polonezii au făcut-o la vremea lor, dar cumva mai lucrativ, nu doar prin imitare și contaminare; au și produs, au și exportat ceva: filmele lor ajung la Oscaruri mai frecvent, cu alte mize decît cea autodepreciativă, fenomenele lor pop au trezit interese la Hollywood (vezi The Witcher, Stanislaw Lem), în plan muzical auzim de artiștii lor și pe Pitchfork, și la ECM Records, și în heavy metal, și în jazz. Parcă și Brexit-ul i-a scos în evidență mai puternic decît pe noi, scandalurile lor politice reverberează mai larg internațional, pare că e mai multă (auto)determinare la descendenții lui Sobieski decît la ai plăieșilor.

Considerația că leșii Riverside au umplut golul lăsat de Porcupine Tree în rock-ul progresiv nu e vreo încurajare emfatică a unei trupe obscure, o confirmă recrutarea lor la casa de discuri InsideOut; a existat și un contact direct, liderul Mariusz Duda și-a publicat unul din proiecte la casa de discuri a lui Steven Wilson.

Riverside ar putea fi cel mai important export prog-rock din istoria Poloniei, iar nouă ne-au fost aproape de la începutul carierei, ne-au tot vizitat, se pregăteau să ne viziteze și cînd s-a lăsat cortina pandemiei. Pînă la urmă, ca mai toți muzicienii, s-au resemnat să lucreze un an și jumătate „de acasă”, însă n-au pierdut vremea – au scos pînă acum patru albume pentru patru valuri ale pandemiei, semnate de Mariusz Duda (două albume ce vor fi completate pentru așa-numita Lockdown Trilogy), Lunatic Soul (proiectul lui Duda păstorit de casa de discuri a lui Steven Wilson) și Michal Lapaj (clăparul Riverside ajutat de cîțiva invitați).

Fiecare album izolează într-un experiment controlat fațete subtil prezente în muzica trupei principale, dar eliberate de considerente comerciale ori de restricții de coordonare cu alți membri ai trupei.

Liderul Mariusz Duda își dă arama pe față – se spunea oricum că e mai degrabă fan Brian Eno decît rocker, mai intim cu Tangerine Dream decît cu Dream Theater. Cele două albume de muzică electronică sugestiv intitulate Lockdown Spaces și Claustrophobic Universe conțin esența sa artistică livrată de un curier Glovo. Mai aerisite decît ar aștepta fanii Riverside, alcătuite din pian, efecte electronice și puțin gîngurit vocal, aduc aminte de o deviere similară a lui Kevin Moore cînd a părăsit Dream Theater. N-am înțeles niciodată supărările fanilor cu privire la astfel de escapade, muzica ambiental-electronică fiind ingredient-cheie în desprinderea rock-ului progresiv de tulpina rockʼnʼroll principală.

Celălalt proiect al lui Duda, Lunatic Soul, e mai longeviv și mai cunoscut, a lansat în 2020 al șaptelea album, tot mai melodic-acustic, mai aproape de cum se raporta Steven Wilson solo vizavi de Porcupine Tree (traiectoria acestora fiind un model pentru evoluția Riverside, cu Duda investind tot mai mult în proiecte personale).

Totuși, surpriza mai mare este albumul clăparului Michal Lapaj, care se bucură de sprijinul unor excelente voci invitate. Centrat tot pe pian, e mai divers instrumental, mai mult Pink Floyd decît Brian Eno, oferind chiar o replică poloneză la „The Great Gig in the Sky” cu ajutorul vocii Belei Komoszynska (un fel de Kate Bush a lor). Cealaltă voce care colorează albumul e Mick Moss de la Antimatter, la rîndul său un epigon Pink Floyd.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Nave de război pe fundalul drapelului chinez FOTO SHUTTERSTOCK
China şi-a retras navele de război desfăşurate în jurul Taiwanului
Navele marinei şi ale pazei de coastă chineze care desfăşurau de câteva zile un vast exerciţiu naval în jurul Taiwanului s-au întors joi în porturile lor, au anunţat vineri autorităţile taiwaneze.
Politie Mexic FOTO Shutterstock jpg
Cel puţin cinci corpuri umane, tăiate în bucăţi, descoperite într-o camionetă, în Mexic
Cel puţin cinci cadavre umane tăiate în bucăţi au fost descoperite joi la bordul unei camionete în statul Guanajuato din centrul Mexicului unde se desfăşoară un război sângeros între carteluri, potrivit autorităţilor.
image png
CRBL recunoaște greșelile care au dus la ruperea căsniciei cu Elena: „Au fost prea multe, prea dese și prea nebune”
La câteva luni de la divorțul de Elena, CRBL recunoaște care au fost greșelile făcute de el care au condus la destrămarea relației. Cântărețul care în prezent se află implicat cu o tânără mult mai mică decât el mărturisește că în fostul mariaj a greșit atât el, cât și fosta soție.
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Dosarul lui Horaţiu Potra: Tribunalul Prahova judecă vineri contestaţiile la măsura controlului judiciar
Tribunalul Prahova judecă, vineri, contestaţiile procurorilor şi ale inculpaţilor faţă de măsura controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploieşti cu privire la Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, cercetat în aceeași cauză.
Ciorcila jpeg
netflix pixabay jpg
Serial de pe Netflix care a făcut furori în toată lumea. Și criticii au doar cuvinte de laudă la adresa lui
Un serial recent lansat pe Netflix a reușit să capteze atenția publicului global, devenind viral în scurt timp. „The Cage” este considerat de critici și spectatori drept unul dintre cele mai bune seriale ale platformei de streaming, datorită combinației sale de acțiune intensă
durere sold jpg
De ce simțim durerea diferit. Descoperă adevărul din spatele pragului durerii și cum îți influențează viața
Durerea este o experiență complexă, modelată nu doar de factorii fizici, ci și de psihologia și cultura noastră. De multe ori, auzim oameni spunând că au un „prag al durerii ridicat”, considerând-o dovadă de putere sau reziliență. Dar ce înseamnă, de fapt, acest „prag al durerii”
James Acuna fost ofiter CIA foto arhiva personala (1) jpg
Un fost ofițer CIA explică modul în care Rusia l-a ajutat pe Bashar al-Assad să fugă din Siria
Fost ofițer superior CIA timp de două decenii, James Acuna explică foarte clar modalitatea prin care Rusia l-a ajutat pe fostul președinte sirian Bashar al-Assad să fugă din Siria și să ajungă la Moscova.
luxemburg istock jpg
Țara care are o capitală cu același nume ca statul. Este una dintre cele mai faimoase și bogate din lume
Deși este o țară mică, acest loc este unul dintre cele mai faimoase și bogate din Europa. Însă, pe lângă frumusețea și opulența pe care o are, un alt detaliu poate să atragă atenția celor mai mulți dintre noi! Este una dintre puținele țări a căror capitală are același nume cu cel al statului!