Minunata lume veche

Publicat în Dilema Veche nr. 606 din 24-30 septembrie 2015
Minunata lume veche jpeg

● Yo La Tengo, Stuff Like That There, Matador Records, 2015.  

Cînd, în 1989, Robert Christgau, unul dintre cei mai ireverenţi, autoritari şi influenţi critici din istoria muzicii, vorbea în termeni elogioşi despre

cel de-al treilea album al unei misterioase trupe din orăşelul Hoboken, statul New Jersey, pentru chitaristul şi vocalistul Ira Kaplan & Co. se zărea începutul unei noi ere. Proiectul muzical pus la cale în 1984 de către amintitul Kaplan şi propria soţie, Georgia Hubley (tobe, voce), se revendica integral de la dimensiunea indie, aşa cum se vedea ea în America administraţiei Reagan, cea mai fertilă epocă a acestei culturi şi din perspectiva estetică, şi din cea ideologică. Acel album din îndepărtatul an 1989 însemna, dincolo de exclamaţia admirativă a unui personaj altfel incomod, precum Christgau, şi primul pas apăsat al formaţiei Yo La Tengo către

-uri mai relevante şi influente pentru paradigma (sub-)culturală căreia i se circumscria, precum Bar/Non Records şi Alias Recordings, dar mai ales Matador Records, esenţiala casă de discuri newyorkeză înfiinţată chiar în anul apariţiei

de către Chris Lombardi. Muzica trupei din Hoboken vorbea despre experienţe personale, te transporta într-un regim mai degrabă nocturnal şi stătea bine-mersi undeva la intersecţia dintre folk

pop şi rock. Albumele care i-au urmat lui

zece la număr pînă anul acesta – au păstrat această filozofie sonică, chiar dacă au alunecat din cînd în cînd către unul dintre cele trei genuri muzicale menţionate. YLT a reuşit mereu să fie egală cu ea însăşi, o formulă seducătoare prin – culmea! – conservatorism şi printr-o delicateţe îmbătătoare. 

cel mai proaspăt LP al formaţiei din Hoboken, a apărut pe 28 august la Matador Records şi este imaginea în oglindă a unui disc din 1990,

, prin mixul de cover-uri – de data aceasta, Yo La Tengo îşi cîntă chiar şi vechi cîntece proprii – şi piese originale, tratate majoritar în cheie acustică. Tot ce e familiar în muzica lor dintotdeauna e aici: blîndeţea aceasta foarte melodică şi foarte melancolică, tempo-urile lente, încărcate cu o nostalgie difuză, vocile aproape şoptite, aflate într-un infinit dialog cu orchestraţiile fragile, eliberate aproape complet de data aceasta de intruziunea chitarelor electrice. Aşa se face că „Friday I’m in Love“, ubicuul şlagăr nouăzecist al trupei britanice The Cure, e dezbrăcat de toată acea dramă

pentru a deveni o cvasi-leneşă şi veselă baladă country, cîntată de o Georgia Hubley făcîndu-ţi complice, dar şi timid cu ochiul, iar „I Can Feel the Ice Melting“, repriza

împrumutată din discografia legendarilor The Parliaments, se transformă sub ochii noştri într-o bijuterie cheesy. 

Fără să surprindă, fără să epateze, fără să exceleze,

There e un release Yo La Tengo pînă în măduva oaselor, care ar fi putut apărea la fel de bine şi la sfîrşitul anilor ’80, şi în deceniul următor, şi astăzi. Într-o lume, cea a muzicii, în care schimbarea – din orice perspectivă ai privi-o – e cuvîntul de ordine, faptul că o formaţie născută într-un orăşel al statului New Jersey reuşeşte să sune astfel (şi) în 2015 e reconfortant.  

Paul Breazu este jurnalist.  

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.