Memoria ca update

Publicat în Dilema Veche nr. 382 din 9 - 15 iunie 2011
Memoria ca update jpeg

● Kate Bush, Director’s Cut, Fish People, 2011. 

Cînd clopotele unei biserici încep să bată în deschiderea cîntecului „Flower of the Mountain“, ştii că urmează să te scufunzi într-o lume în care pop-ul este un animal bizar şi deviant, născut într-o zodie de aer. Este însăşi lumea celui mai extravagant şi misterios star al ultimilor 35 de ani de muzică (scuze, Michael Jackson!) – pe numele lui, Kate Bush –, o lume în care „Wuthering Heights“, cîntecul compus şi performat de o fată de 19 ani, înzestrată cu o voce, o apariţie şi un talent irepetabile, se uita în jos din vîrful topurilor muzicale ale sfîrşitului de ani ’70. O lume în care pînă şi ocheadele seducătoare aruncate literaturii fac casă bună cu muzica. 

Director’s Cut nu e un album nou semnat de solista britanică, ci o operă prin care cîntăreaţa îşi vizitează şi rescrie trecutul. Cele 11 piese, patru extrase de pe The Sensual World (1989) şi restul de pe The Red Shoes (1993), au fost refăcute sau, în unele cazuri, complet reînregistrate. Iar rezultatul trecerii cîntăreţei prin propriul trecut are sens: tonul a devenit mai matur şi mai profund, sunetul – mai cald şi mai organic. Muzica de pe Director’s Cut nu mai aparţine unui timp identificabil din trecutul nostru şi al ei, devenind parte dintr-un prezent care îşi ajustează memoria pentru a putea trăi în pace cu ea.  Astăzi, cuvintele lui Molly Bloom, din finalul capodoperei lui James Joyce, Ulysses, îşi fac, în sfîrşit, loc pe acel cîntec deschis de clopotele bisericii, numit cîndva „The Sensual World“ şi transformat acum, după ce moştenitorii scriitorului irlandez şi-au dat acordul, în „Flower of the Mountain“. Iar intervenţiile vocale ale computerului de pe „Deeper Understanding“ sînt efecte realizate în Auto-Tune, un software care corectează şi transformă registrul vocal. Şi care a infuzat la nivel apocaliptic muzica – R&B-ul e cea mai cunoscută victimă – ultimilor ani. La Kate Bush însă, acel „I bring you love and deeper understanding“ metalic, repetat de cîteva ori, contrapunctează cu graţie orchestraţia relativ liberă a noii variante. Devastatoarea bijuterie „Moments of Pleasure“ se transforma, pe Director’s Cut, într-o operă cu nuanţe funebre insinuată între notele unui pian grav şi reverberaţiile unei voci mult mai dramatice şi mai răscolitoare decît în versiunea originală. Polii cîntecului au fost inversaţi acolo, semn că timpul aduce, pe lîngă maturitate, şi un pregnant sentiment al pierderilor iremediabile, de la ani, la oameni, cu care încerci continuu să te împaci. 

Dar nu e totul atît de trist pe Director’s Cut. Pe „And So in Love“, e de ajuns ca „sad“ să fie înlocuit cu „sweet“ pentru ca întreaga semnificaţie a piesei să devieze într-o zonă în care, astăzi, Kate Bush se simte confortabil: dragostea lipsită de convulsii. „We used to say «Ah, hell we’re young» / But now we see that life is sad and so is love“ cînta Bush în 1993. Update-ul de anul acesta corectează ceea ce era valid acum aproape două decenii.
Despre asta este, în principiu, vorba pe Director’s Cut. La suprafaţă, Kate Bush îşi rescrie vechile cîntece şi le recîntă analogic pentru a le elibera – aşa cum singură o spune – de efectele negative ale digitalizării. Poate că aşa e. Dar ceea ce simt eu ascultînd acum Director’s Cut este faptul că britanica îşi rescrie trecutul pentru a-l fixa în noile coordonate ale propriei vieţi. Pentru a-l aduce aici şi acum, aliniindu-l noii sale existenţe şi sensibilităţi.

 Paul Breazu este jurnalist.
 

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un nutritionist, specializat în pierderea în greutate, dezvăluie „cea mai ușoară rețetă de mic-dejun sățios”, sub 200 de calorii VIDEO
Micul-dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, iar o masă nutritivă poate furniza energia de care organismul are nevoie. Un nutriționist a publicat pe Tik-Tok rețeta celui mai sănătos și sățios mic-dejun, care nu îngrașă.
image
România, fără plan pentru o pană de curent masivă. Cum sunt pregătiți austriecii: „Elevii au primit din 2023 informări cu măsurile”
În ultimele săptămâni, din cauza caniculei, în mai multe zone din România s-au înregistrat fluctuații de curent electric. Dacă austriecii sunt pregătiți constant pentru o pană de curent masivă, nu același lucru se poate spune despre români.
image
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
O primărie a reușit performanța de a anula munca de ani de zile a unei organizații și a mai multor comunități locale dornice să creeze un geoparc UNESCO în România, al cărui ambasador este chiar britanicul Charlie Ottley, cunoscut drept cel mai mare promotor al imaginii țării noastre peste hotare.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne