Melancolii sacre

Publicat în Dilema Veche nr. 519 din 23-29 ianuarie 2014
Melancolii sacre jpeg

● Harry Manx, Om Suite Ohm, Harmonia Mundi, 2013.

Sound-ul său cald nu e tocmai potrivit sezonului, dar hindi-bluesul lui Harry Manx e un hibrid aparte, care îi va surprinde plăcut pe ascultătorii în căutare de calm şi sunete clare, curate. Moştenirea lăsată de Ravi Shankar şi alţi maeştri care au adus în Occident instrumente şi texturi exotice e adesea prezentă în forme imitative, ce conservă cît se poate spiritul tradiţional, mizînd pe asocierea cu maeştrii exoticului şi sound-ul lor original. Experimentele au loc în sensul modernizării pop – vezi cazul recent discutat aici al Anoushkăi Shankar.

Harry Manx e însă un tip îndrăzneţ şi se propune el însuşi drept maestru al unei hibridizări muzicale mai deosebite. Sitarul, la el, e doar un alt tip de chitară, cu care cîntă un alt gen de factură tradiţionalistă, bluesul american sudist, deşi el nu e nici american, nici indian, ci britanic venit din Insula Man – unde Manx e numele cel mai comun, asigurînd identitatea băştinaşilor oriunde ar emigra (în cazul lui Harry – în Canada). Artistul nici măcar nu e specializat pe vreun instrument, ci doar pe metodologia de a folosi instrumente exotice pentru a cînta muzică occidentală, sau scule occidentale pentru a cînta muzică de inspiraţie hindu, cu care s-a familiarizat în timpul uceniciei petrecute pe lîngă chitaristul V.M. Bhatt. Ambele variante pot suna blasfemic pentru purişti, dar nu avem de-a face cu cvasiparodii din categoria „Michael Jackson cîntat cu orchestre de tromboane“, ci de o explorare tenace a instrumentelor de corzi şi a măsurii în care acestea au ajuns determinante pentru anumite genuri muzicale. La urma urmei, cine dictează că bluesul trebuie cîntat la chitară? Instrumentul e una, spiritul şi stilul, agregate într-un gen, ar trebui să fie o structură aparte, independentă de tehnologie şi implementare. Harry Manx are meritul de a explora limitele acestei teorii – intuitivă, principial, dar dificil de închipuit fără exemplu concret.

Se poate argumenta, desigur, că puritatea genului e sensibil afectată, dar tocmai în asta stă farmecul materialului. Pe Om Suite Ohm, muzica hindu sună impropriu de funky („Further Shore“), iar momentele blues – anormal de reverberant şi grav („The Blues Dharma“). A se vedea, bunăoară, şi bizareria variantei propuse pentru „A Love Supreme“ a lui Coltrane, ori racordurile prin care balada rock’n’roll de tip Bruce Springsteen se îmbină cu soundtrack-ul de documentar etno, în cadrul aceleiaşi piese („All Fall Down“). Unele piese amestecă şi un sîmbure gospel în eprubetă („Carry My Tears“). Emoţiile şi spiritul asociate instrumentarului sînt, în cele din urmă, pervertite, lăsînd ascultătorul într-un spaţiu sonor nefamiliar, cu care nu îşi poate identifica trăirile antrenate cu blues. Spiritualul asociat zonei world music e deviat de pe axul normal de vocea răguşită de blueser beţiv, în timp ce melancolia mizerabilistă asociată bluesului capătă dimensiuni sacrale. Chestii care nu se fac, după unii, însă caracterizează compulsia exploratorie a lui Harry Manx şi îl poziţionează drept un artist de urmărit, care poate produce cîndva surprize marcante pentru istoria care îi va succede. Pînă una-alta, artistul pare încă în faza de joacă (deşi are multe albume în spate), cu piese simple, aerisite şi prezentate cel mai des în format solo, eventual acompaniat de clape şi de o percuţie minimală, de cafenea.

Închei recomandarea acestei săptămîni cu justificarea pe care o aduce artistul însuşi opţiunii sale stilistice: „Muzica indiană îi atinge pe oameni în interior, dar muzica occidentală are abilitatea să-i facă să se exprime în exterior, prin celebrare şi dans. Sînt cîteva ragas care sună foarte bluesy şi există cîteva feluri de a îndoi corzile chitării de blues, făcînd-o să sune foarte indian. Poate că forţez relaţia dintre cele două culturi, dar mă gîndesc la faptul că au fost făcute una pentru cealaltă.“

Aron Biro este autorul blogului aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

image png
Israelul recunoaşte că au fost făcute greşeli în uciderea unor medici în Gaza
Armata israeliană a recunoscut că soldaţii săi au făcut greşeli în uciderea a 15 angajaţi ai serviciilor de urgenţă, în 23 martie, în sudul Gaza, scrie BBC.
François Bayrou Foto Facebook jpg
Premierul Franței acuză sprijinul lui Trump pentru Marine Le Pen și îl califică drept o „ingerință”
François Bayrou a calificat drept o „ingerință” sprijinul oferit de președintele american Donald Trump liderei extremei drepte din Franța, Marine Le Pen.
28 de perchezitii arad foto ipj
Zeci de percheziții în Arad într-un dosar de braconaj și nerespectarea regimului armelor și munițiilor
Polițiștii din Arad au descins, duminică dimineață, la 28 de adrese din județ.
image png
Două membre ale parlamentului britanic, reţinute de Israel. Motivul: „Plănuiau să răspândească ură anti-Israel”
Israelul a reţinut doi membri ai Parlamentului britanic şi a refuzat intrarea în ţară a oficialilor, care erau într-o vizită ca parte a unei delegaţii parlamentare, a declarat, sâmbătă seară, ministrul de Externe britanic, David Lammy, citat de Reuters.
Un balon cu imaginea președintelui SUA, Donald Trump, este vizibil la un protest în Los Angeles FOTO AFP
Proteste masive în SUA. Milioane de oameni se opun măsurilor lui Trump: „Nu avem viitor”
Milioane de oameni au ieșit în stradă sâmbătă, 5 aprilie, în toate cele 50 de state americane și în mai multe orașe mari din lume pentru a protesta față de cele mai recente măsuri ale administrației Trump.
atac cu rachete asupra kievului in 2 ianuarie 2024 profimedia 0833785421 jpg
Rușii au atacat cu rachete capitala Kiev. Polonia răspunde cu operațiuni aeriene
Trei persoane au fost rănite la Kiev într-un "atac cu rachete", a anunţat duminică primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, la două zile după moartea a 18 oameni, dintre care jumătate copii, într-un atac rus asupra oraşului natal al preşedintelui Volodimir Zelenski.
raluca stefan jpg
Scandal la Spitalul Judeţean Constanţa: șefa UPU, schimbată din funcție pentru că e femeie. „E discriminator şi ofensator”
Managera Spitalului Judeţean Constanţa, Raluca Ştefan, a afirmat, sâmbătă, că în declaraţiile sale cu privire la schimbarea din funcţie a şefei UPU, pentru care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a anunţat că va sesiza CNCD, a fost vorba de o greşeală de exprimare.
Adrian Mutu jpg
Mutu îi dă în judecată pe jurnaliștii englezi care au publicat interviul legat de Balonul de Aur: „Jumătate e ficțiune”
Fostul internațional, foc și pară după ce britanicii au scris declarații inventate.
image png
Iarna s-a întors în forță. Ninge în Braşov, Prahova, Suceava, Vaslui, Covasna și Harghita
Duminică dimineaţă ninge în judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui, însă fără depuneri pe partea carosabilă şi fără a fi impuse restricţii de trafic. Pe parcursul nopţii, în judeţele unde a nins s-a acţionat cu utilaje şi material antiderapant.