McCartney al III-lea

Publicat în Dilema Veche nr. 874 din 7 - 13 ianuarie 2021
McCartney al III lea jpeg

● Paul McCartney, McCartney III, Capitol Records, 2020.

Ar putea fi asta o imagine captivantă: într-o progresie temporală oarecare, dar obligatoriu în ani rotunzi, Paul McCartney se închide pentru o vreme într-o cameră a casei sale – numiți-o studio sau altcumva, nu contează –, de unde va ieși cu niște înregistrări. A făcut-o prima oară în 1970, anul clamării marelui divorț beatlesian, cu McCartney, un LP-manifest care, pe lîngă că încerca să statueze faptul că o duce bine-mersi și fără umbrela über-grupului șaizecist, mai spunea și că viața de familie e totul, iar nu adulația livrată de privilegiul de a face parte din cel mai notoriu combo al galaxiei.

Compus și din piese scrise în perioada The Beatles, discul acesta se distanțează, programatic parcă, de sofisticăria barocă a lui Abbey Road, proaspătul, pe atunci, album al cvartetului din Liverpool care încă mai reușea să conțină sfînta pătrime. „Maybe I’m amazed at the way you’re with me all the time, / And maybe I’m afraid of the way I leave you, / Maybe I’m amazed at the way you help me sing my song, / You right me when I’m wrong, / Maybe I’m amazed at the way I really need you.” Hitul „Maybe I’m Amazed” nu mințea. Nu va trece mult pînă cînd Linda McCartney va fi parte a grupului The Wings, cel care îl va acompania pe muzician pînă în anul 1981. (Iar Lennon își va fi amintit, probabil, pînă la moartea sa ce părere a avut McCartney despre prezența lui Yoko Ono în studioul de înregistrări.)

La zece ani distanță de McCartney și la un an de la înregistrarea ultimului album The Wings – iar această referință nu este deloc gratuită, pe Back to the Egg fostul The Beatles încercîndu-și mîna în acroșaje ale sound-ului zilei, punk și post-punk –, omul nostru își va lansa cel mai extravagant album solistic – McCartney II. Înregistrat tot în propria casă, interpretat, de asemenea, exclusiv de către el, împănat și cu drum machine, sintetizator, sequencer și keyboards, II-ul pare din nou opera unui bedroom producer. Iar asta îl și salvează, făcîndu-l să îmbătrînească miraculos de bine în galantarul tuturor ciudățeniilor electronice excavate de impulsul retroidal al deceniilor ’00 și ’10.

Dacă, în 1970, implozia The Beatles devenea motivul recluziunii creative a lui Paul McCartney, iar în 1980 – iminenta demantelare a grupului The Wings, cel de-al treilea ópus care îi poartă numele, lansat pe 18 decembrie de Capitol Records, la 50 de ani de la McCartney, are un pretext exterior: carantina. Noul album a fost înregistrat în casa sa din Sussex exact ca și celelalte două, artistul britanic mutîndu-se de la un instrument la altul. „În fiecare zi începeam să înregistrez cu instrumentul cu care compuneam melodia, iar apoi, treptat, le adăugam și pe celelalte. Este infinit mai distractiv să faci muzică pentru tine, pentru propriul uz. Așa că nu am făcut altceva decît să mă joc. Habar n-am avut atunci că totul se va transforma într-un album.”

Cuvintele din textul care a însoțit lansarea lui McCartney III își găsesc corespondent în realitate – e un disc relaxat, cald, amuzant, lipicios, minor și neesențial (în sensul în care opozantul acestor termeni e muzica serioasă, livrată sub contract sau în căutarea contractului), cu twist-uri și scriitură seducătoare, care va supraviețui la fel ca anteriorul și care confirmă la McCartney, ajuns la 78 de ani, stofa de popster relevant și original indiferent de epocă.

Paul Breazu este jurnalist.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.