Înrudit cu șahul

Publicat în Dilema Veche nr. 747 din 14-20 iunie 2018
Înrudit cu șahul png

● Nik Bärtsch’s Ronin, Awase, ECM, 2018. 

Nik Bärtsch propune un nou set de „module zen funk“, abordare stilistică trepidant-hipnotică ale cărei ingrediente sînt precizia fractalică, reticența și un saxofon incisiv, caracteristici ce trădează originile elvețiene ale proiectului, trimițînd gîndul spre proverbiala breaslă a ceasornicarilor acelor meleaguri. Dincolo de faptul că Elveția a ținut mereu să se separe politic și economic de restul Europei, se manifestă acolo și o strategie programatică a distincției, un orgoliu al originalității și tehnicismului. În proiectul Ronin, acestea sînt filtrate prin trimiteri la cultura japoneză. Numele proiectului și titlul albumului Awase sînt referințe la rigoare și la proceduri ritualice japoneze, la un principiu al fuziunii precise ce stă la baza artei marțiale Aikido.

O proprietate pe care elvețienii o cercetează intens în muzică este impactul psihosomatic al sunetului, cu precădere cel facilitat de limbajul ritmului, inspirîndu-se din funcții primordiale ale muzicii ritualice. Dezinteresați de a solicita empatie prin versuri (Ronin nici măcar nu își intitulează piesele), artiștii preferă să subordoneze muzica unor probleme algoritmice încadrabile în disciplina numită „pattern recognition“. În muzică, astfel de probleme au de-a face cu manipularea anticipării, din partea ascultătorului, a diverse șabloane sonore – uneori stimulînd anticiparea pentru confortul familiarului, alteori dirijînd-o spre piste false pentru a menține atenția captivă prin incertitudine. În asta constă pînă la urmă esența muzicii, însă la Nik ­Bärtsch nu e doar un obiectiv implicit, avem de a face cu o meta-analiză explicită. Artistul își numește efortul compozițional drept „workshopping“, iar ceea ce ni se oferă pe noul album sînt decupaje de lungimi aleatoare (de la 5 la 18 minute) ale unor piese care par să se nască și să se zvîrcolească sub observația ascultătorului heisenbergian, dînd o nouă interpretare principiului incertitudinii.

Substraturile rock, jazz, funk ori eticheta mai degrabă parodică de „zen funk“ a proiectului elvețian sînt doar procedee la îndemînă pentru a experimenta cu disponibilitatea și capacitatea de anticipare din partea ascultătorului. Centrul trupei este pianul minimalist, însă pe acest material, oarecum de relansare (Bärtsch nu s-a mai ocupat de proiectul Ronin din 2010), avem un format nou redus la cvartet, cu o figură nouă – bassistul Thomy Jordi –, alături de toboșarul Kaspar Rast și intensul saxofonist Sha. Ultimul are ocazia de a debuta cu o compoziție proprie, balada cvasi-dansabilă „A“, singura ce nu respectă monotona nomenclatură a „modulelor“ și rupe albumul ieșind din „framework“-ul Ronin.

Jumătate din album preia și actualizează unele module de pe materiale anterioare, inclusiv din celălalt proiect al lui Bärtsch, Mobile, pe care elvețianul își exersează înclinațiile acustice. Awase ne propune o subtilă reinventare a sound-ului Ronin în condițiile reducerii secțiunii de percuție și împuternicirii saxofonistului Sha într-un rol mai proeminent, oferind și cîteva porțiuni copioase de clarinet bas ce invocă ingrediente asiatice sugerate conceptual de titlul albumului. Desigur, se poate critica faptul că avem în bună măsură material reciclat din albume anterioare, însă, după cum sugerează și nomenclatorul pieselor Ronin, aici nu avem de a face cu un sistem tradițional de identificare și delimitare a conținutului muzical. Vorbim mai degrabă de un exercițiu de pattern recognition de factură sportivă, înrudit cu șahul, unde tactici și mutări clasice se remixează cu atacuri-surpriză. 

Nik Bärtsch’s Ronin vor concerta în cadrul Festivalului de Jazz de la Smida din Parcul Natural Apuseni (15-17 august). Mai multe la https://smidajazz.ro.

Aron Biro este autorul blogului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Incident neobișnuit cu artistul Al Bano într-un avion: „Zbor de 60 de ani și nu mi s-a întâmplat niciodată"
Legenda muzicii italiene a avut parte de un incident neobișnuit într-un avion care l-a dus la Zagreb. Artistul susține că i s-a refuzat accesul la toaletă, deși este operat de prostată și avea nevoie să meargă la baie.
image
Biden s-a prăbușit pe scenă după ceremonia la care participa | VIDEO
Șeful statului s-a împiedicat și a căzut în genunchi după ce a terminat de oferit diplomele. Mebri ai forțelor aeriene americane l-au ajutat să se ridice.
image
Superstiții de Rusalii: ce e interzis să faci cu desăvârșire. Cum sunt pedepsiți cei care nesocotesc marea sărbătoare
În acest an, Rusaliile sunt celebrate pe 4 iunie și pe 5 iunie. Este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox și este prăznuită în fiecare an duminica, fix la 50 de zile după Paște. Rusaliile celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.